Annonce
Aarhus

Letbaneudgifter sprænger alle rammer

»Det er dybt kritisabelt og formentlig ansvarspådragende, at man har tilbageholdt oplysninger for byrådet,« mener Gert Bjerregaard (V).

Aarhus Letbane er totalt underbudgetteret, viser notat. Og underskuddet nærmer sig 700 mio. kr., lyder rygter.

Det ambitiøse letbaneprojekt i Aarhus er totalt underbudgetteret. Det afslører et notat fra Teknik og Miljø, som dokumenterer, hvorfra en overskridelse på godt 400 mio. kr. stammer. Men ifølge rygter omkring letbaneprojektet kan overskridelsen løbe op i nærheden af 700 mio. kr.

»Jeg mener klart, at staten og Folketinget har en forpligtelse til at hjælpe os til den samme støtte som Odense og København,« siger teknisk rådmand Kristian Würtz.

Transportminister Magnus Heunicke (S) bekræftede for nylig over for Århus Stiftstidende, at der er tale om en væsentlig budgetoverskridelse efter det seneste udbud af transportpakken, det vil sige skinner, tog og elektrificering.

Derfor bør staten øge støtten

Ifølge et notat fra Teknik og Miljø bør staten øge sit tilskud til Aarhus letbane på grund af flere forhold. Bl.a.:

Immunisering: Adskillelsen af kørestrøm og signalsystemer på Aarhus H koster 84 mio. kr. og var ikke med i budgettet.

Sparet opgradering af signalsystem: Da man vedtog, at Grenåbanen skulle være en del af letbanen sparede staten i omegnen af 250 mio. kr., der ellers skulle have været anvendt til nyt signalsystem. Det finansierer Aarhus Letbane nu.

Manglende besparelse i Banegraven: Banedanmark og Transportministeriet krævede, at letbanen skulle skifte perronspor fra 6 og 7 til spor 1 og et nyanlagt spor 0. Dermed skulle der opføres en bro til letbanen hen over de eksisterende spor. Det koster 150 mio. kr.

Letbanen i Aarhus er kørt helt af sporet rent økonomisk. Nu kræver Venstre en kulegravning af, hvorfor det er sket, og hvorfor byrådet ikke er blevet holdt løbende orienteret. Visualisering: Aarhus Letbane

Endnu værre end frygtet

I forvejen er der afsat 2,4 mia. kr. for første etape af letbanen. Den går fra Aarhus over Lisbjerg til Lystrup. Første etape indeholder desuden elektrificering af Aarhus Nærbane til Grenaa og Odder. Hvis overskridelsen i projektet nu nærmer sig 700 mio. kr., er vi oppe på en overskridelse af budgettet på små 30 procent.

»Jeg har også hørt på vandrørene, at vi nærmer os 700 mio. kr., så det er meget værre end frygtet. Og det er dybt, dybt kritisabelt med så stor en budgetoverskridelse. Vi vil forlange en kulegravning af, hvorfor det er gået så galt, og hvorfor byrådet ikke er blevet holdt orienteret,« siger Venstres medlem af teknisk udvalg, Gert Bjerregaard.

Han peger på, at overskridelsen ikke er kommet på én gang, men må have været undervejs i nogen tid, og derfor finder han det helt uholdbart, at byrådet ikke er orienteret løbende.

Det var først efter påske, hvor overskridelsen første gang blev nævnt i pressen, at teknisk udvalg blev orienteret delvist.

Gert Bjerregaard undrer sig bl.a. over, at udgifterne til, hvor mange ansatte, der skal til i organsationen har været så kraftigt underbudgetteret.

Ifølge notatet er der en merudgift på 221 mio. kr. til bygherreorganisation, projektering, tilsyn og myndighedsbehanding.

»Det er jo chokerende læsning. Man har jo helt undervurderet opgaven, og der må stå en rådgiver bag det her, som har meget røde ører,« kommenterer Gert Bjerregaard.

Mener du, at kommunen bør kræve erstatning af en eventuel rådgiver?

»Jeg ved ikke, hvordan en kontrakt er skruet sammen, men det er normalt, at man kan gøre et rådgiveransvar gældende, når der tale om så stor en fejlvurdering.«

Venstre stillede allerede i sidste uge en byge af spørgsmål til letbanens økonomi og Gert Bjerregaard foreslog, at byrådet samlet henvender sig til staten for at lægge pres på for at få en større statslig bevilling. Ikke mindst i lyset af, at Odense og København har fået langt større statslige tilskud til deres letbaner.

Annonce

Projekt må ikke vælte

Rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz (S) kan endnu ikke udtale sig om den konkrete overskridelse, da det seneste udbud ikke er landet endnu.

»Men vi må erkende, at vi massivt har undervurderet bl.a. hvad rådgivning koster. Til kritikken siger Kristian Würtz:

»Man kan altid bruge kræfter på at se på, hvem, der var dum engang, men jeg er sikker på, at dem, der har lavet budgettet, har gjort det ud fra den bedste overbevisning. Ingen har ønsket, at vi skulle ende i denne situation.«

Rådmanden finder det helt afgørende, at letbanen gennemføres, så den kan lette det trafikale pres i Aarhus.

»Vi forhandler nu med staten og regionen om en løsning på overskridelsen. Det er helt oplagt, at letbaneprojektet ikke skal vælte, når vi er nået så langt. Og jeg er overbevist om, at vi kan løse det.«

Annonce
Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Aarhus

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Aarhus

Efter amputationsskandalen: Fyret koncerndirektør afløses midlertidigt af to personer fra egne rækker

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Annonce