Annonce
Alarm 112

Letland vil i sidste øjeblik hindre udlevering af mor til Sydafrika

Støttegruppe På Facebook/Ritzau Scanpix
I Riga har anklager udstedt en arrestordre på den lettiske mor, der har siddet i dansk fængsel i 14 måneder.

Bare et par døgn før en planlagt udlevering af en lettisk kvinde fra Danmark til Sydafrika har Letland udstedt en europæisk arrestordre på hende.

Annonce

Det bekræfter Letlands øverste anklager tirsdag i en mail til Ritzau.

Med dette skridt forsøger Letlands myndigheder i sidste øjeblik at hindre, at Danmark udleverer Kristine Misane til en straffesag i Sydafrika.

Siden 9. december 2018 har hun siddet i en celle i Vestre Fængsel i København.

Betjente anholdt hende under en mellemlanding i lufthavnen i Kastrup, fordi Sydafrika havde efterlyst hende, og siden da har dommere igen og igen forlænget varetægtsfængslingen.

I Sydafrika er hun eftersøgt for foragt for retten og for at have fjernet sit dengang treårige barn fra landet på trods af en retskendelse om, at det ikke måtte ske. Barnets far er sydafrikansk statsborger. Også andre sigtelser indgår i sagen.

I de mere end 14 måneder har hun forsøgt at hindre en udlevering. Hun frygter at dø i et sydafrikansk fængsel, har hun sagt.

Imidlertid har domstolene trods advokaters indsigelser godkendt Rigsadvokatens afgørelse om, at den 46-årige mor skal udleveres. Undervejs i striden har barnet været passet af en søster i Letland.

Advokaterne har især påpeget risikoen for nedværdigende behandling i strid med menneskerettighederne.

I sidste uge besluttede Østre Landsret at forlænge fængslingen til 20. februar - altså på torsdag. Meningen er, at sydafrikanske betjente skal komme til Danmark og afhente hende inden da, fremgik det af retsmødet forleden.

Allerede tidligt i forløbet - godt en måneds tid efter anholdelsen - fik Letland af Danmark mulighed for at overtage strafforfølgningen. Men Letlands øverste anklager afslog dengang.

Dette skyldes, at strafferammen i Letland for en såkaldt barnebortførelse ikke er tilstrækkelig høj. Et ja tak til Danmarks tilbud ville være ulovligt og var således ikke muligt, har Letlands øverste anklager tidligere fastslået i en længere redegørelse.

Men nu er der altså alligevel udstedt en arrestordre.

Forløbet har flere gange undervejs spidset til. Tidligere på måneden blev Danmarks ambassadør i Riga for eksempel kaldt til en samtale i Letlands udenrigsministerium.

Mandag drøftede Letlands præsident, Egil Levtis, sagen med flere ministre i regeringen.

To gange er en planlagt udlevering til Sydafrika blevet udsat. Første gang var 20. november sidste år.

Udsendelsen blev stoppet, fordi Kristine Misane søgte om asyl i Danmark, netop som et fly med sydafrikanske betjente havde sat hjulene på asfalten i Kastrup Lufthavn. Og næste gang var onsdag i sidste uge.

Endvidere har en dommer i Københavns Byret to gange besluttet at løslade Kristine Misane, men i begge tilfælde er afgørelserne blevet omgjort af Østre Landsret.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Leder af daginstitution har travlt: Børnene er velkomne - forældrene skal nødigt indenfor

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce