Annonce
Indland

LGBT-forperson om to mænds dansesejr: Vi vandt alle lidt

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Det er dejligt, at danskerne for første gang førte et par af samme køn til Vild med dans-sejr, lyder det.

Selv om det var et tydeligt rørt dansepar bestående af skuespiller Jakob Fauerby og danser Silas Holst, som fredag aften løb med sejren i "Vild med dans", var de ikke de eneste vindere.

Det mener Susanne Branner Jespersen, som er forperson i LGBT Danmark, der er landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner.

- Jeg tror, at vi alle sammen føler, at vi vandt lidt i går.

- Det er dejligt, fordi det er danskerne, der har stemt dem ind, så det føles som folkelig opbakning, siger hun.

Hun mener, at det er særligt positivt, at det netop var tv-seerne hjemme i stuerne, der sendte parret til tops.

- Det kan være dejligt, at man ved, at der ude i de danske hjem er en masse børn og unge, som har set, at det her kan man sagtens, og som måske tænker, at det er helt okay, siger Susanne Branner Jespersen.

Det er første gang i verdenshistorien, at et par af samme køn vinder konkurrencen.

I Israel, Østrig og Italien har man haft par af samme køn i dansekonkurrencen, men ingen af dem har vundet.

Selv om fredagens sejr er et skridt i den rigtige retning, så vidner opmærksomheden på parret om, at homoseksuelle stadig skiller sig ud i Danmark, mener Susanne Branner Jespersen.

- Det er et udtryk for, at vi ikke er nået så langt i Danmark, som folk går og bilder sig selv ind.

- Det burde måske være lige meget, hvem man danser med, men der er godt nok langt hen til, at det ikke er bemærkelsesværdigt, lyder det.

Fra Mogens Jensen (S), som er minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling, lyder også et stort tillykke til vinderparret. Som minister for ligestilling koordinerer han regeringens indsats på LGBT-området.

- Historisk og vildt godt! Stort og varmt tillykke til Jakob Fauerby og Silas Holst med sejren i aften. En sejr for retten til at være den, man er, og danse med den, man vil, skrev han fredag aften på Twitter.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Kulturrådmanden svarer igen: P-kaos på fiskerihavnen er ikke mit bord

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce