Annonce
Aarhus

Lighthouse: Nu skyder Danmarks højeste bolighus snart op af jorden

Snart begynder Lighthouse-tårnet at vokse frem på spidsen af Aarhus Ø. Om et års tid vil det være oppe i fuld højde - 142 meter. Søndag var der åbent hus for interesserede med mulighed for blandt andet nyde udsigten og kigge ned på byggepladsen fra udsigtsplatformen. Foto: Axel Schütt
Til august bliver den første af Lighthouses 45 etager bygget. Derefter bliver tempoet cirka en etage om ugen, så tårnet er oppe i fuld højde om et års tid. Søndag var der rundvisning på byggeplads og omegn for interesserede.
Annonce

AARHUS: Lige nu er byggeriet af Lighthouse på spidsen af Aarhus Ø ved at tage tilløb til at klatre op af jorden.

Til august begynder den 142 meter høje del af fyrtårnsbyggeriet at stige op med en forventet hastighed på en etage om ugen. Danmarks højeste boligtårn vil dermed kunne sætte 45. og sidste etage på om et års tid.

Udover selve tårnet består sidste etape af Lighthouse af to sidebygninger i 11 etager, der allerede så småt er på vej op. Tilsammen danner tårn og sidebygninger en karréagtig struktur med et lukket gårdrum i midten.

Annonce

Kraner, tang og hummer

Søndag havde teamet bag Lighthouse inviteret købere og andre interesserede på en inspirationstur på Aarhus Ø.

Med særlig fokus selvfølgelig på Lighthouse og med stop blandt andet på udkigsplatformen ved byggepladsen, i showroomet, på Ø-linjen – det grønne bælte på tværs af bydelens øer – med indlagt smagsprøve på tang fra bugten og fremvisning af en levende hummer fra stenrevet, der befinder sig stort set, hvor Aarhus Ø slutter.

Af hensyn til forsamlingsforbuddet blev deltagerne sendt afsted på den to timer lange tur i grupper på højest 30 med en halv times mellemrum hen over dagen.

Annonce

Interesse og nysgerrighed

IT-udvikler Chris Poulsen var med på dagens første tur.

- Jeg er her af nysgerrighed. Jeg interesserer mig for byens udvikling i almindelighed og for projektbyggeri i særdeleshed, fortæller han i en pause i rundvisningen.

Lighthouse som det kommer til at tage sig ud, når byggeriet af Danmarks højeste boligtårn står færdigt på Aarhus Ø i efteråret 2022.

Overvejer han så at købe lejlighed i Lighthouse?

- Nej, jeg tror ikke, jeg køber bolig på Aarhus Ø lige nu. Jeg bor på Frederiks Plads, men jeg har faktisk været hos ejendomsmægleren for at se, hvad der var af muligheder i Lighthouse. De lejligheder, jeg kunne have tænkt mig, var nu enten solgt eller reserveret, så det bliver ikke til noget i denne omgang, siger Chris Poulsen.

Annonce

Mårslet eller Aarhus Ø

I Mårslet skal der nok lidt armlægning til i privaten, før det er afgjort, om Tina og Jens Leth er kommende ø-boere.

- Vi er med på turen af nysgerrighed og interesse. Tidligere har vi også været på Aarhus Ø for at se på Nicolinehus-projektet. Vores søn og svigerdatter bor i Z-Huset, så vi kommer her tit, fortæller Tina Leth.

Og fra ægtefællen lyder det:

- Det er et spændende område.

Ø-linjen - det grønne bælte, der skal løbe på tværs af de fire øer på Aarhus Ø - er halvt færdigt. Her er græs, frugtræer, højbede, drivhuse og bistader. Og her kvidrer fuglene. Dem er der flere af, end man lige skulle tro, på Aarhus Ø.

Han kunne godt tænke sig at bytte Mårslet ud med Aarhus Ø.

Den er fruen ikke helt med på.

Ikke endnu i hvert fald.

Hun er mere til det frie kig langs jorden, siger hun, mens Daniel Espersen fra et af firmaerne bag projektet, Kilden & Hindby, fortæller om gangen i byggeriet.

Annonce

Lange pæle og høj kran

Det 142 meter høje tårn kommer til at hvile på 28 pæle, der hver er to meter i diameter, og som er boret 70 meter ned i undergrunden, får vi blandt andet at vide.

Byggepladsen med de tidligere etaper af Lighthouse bagved og Z-Huset i baggrunden. Deltagerne på rundvisningen hørte blandt andet om, at det er pæle boret 70 meter ned i undergrunden, der skal bære det 142 meter høje tårn. Foto: Axel Schütt

Hvordan skal den røde kran, der står på byggepladsen og ikke ligefrem ligner en himmelstræber, nogensinde kunne komme op med materialerne til 12., 27. og 45. etage, vil en af deltagerne vide.

Jo, det er måske ikke lige til at se, men det er en teleskop-kran, der skydes op og får fyldt nye dele på fra bunden i takt med, at byggeriet går i vejret. Faktisk skal kranen helt op i 160 meter.

Annonce

Hver femte lejlighed er solgt

Totalt kommer sidste etape til at rumme i underkanten af 400 lejligheder – fra mindre to-værelses til store lejligheder på op til 250 kvadratmeter. Og det er netop de yderpunkter, der foreløbig har været mest rift om.

Selv om der først er forventet indflytning i byggeriet hen over efteråret 2022, er salget af lejligheder godt i gang.

I et showroom kunne deltagerne i søndagens rundvisning få et indtryk af, hvordan indretningen bliver i de små 400 boliger i Lighthouse - og hvilke farvemuligheder der for eksempel er på køkkenelementerne. Foto: Axel Schütt

- Omkring 20 procent er solgt eller reserveret på nuværende tidspunkt. Det er primært de helt små og de helt store lejligheder, der har været rift om, siger Kristian Voldsgaard, indehaver af Danbolig Aarhus City, der står for salget af boligerne i Lighthouse.

Umiddelbart var forventningen i marts, at coronakrisen ville blive halvhård ved boligmarkedet, og at der næppe ville blive solgt mange projektlejligheder det kommende halve år. Sådan er det ikke gået.

-I maj solgte vi seks eller syv boliger i Lighthouse, fortæller Kristian Voldsgaard.

Annonce

Restaurant på toppen

Foruden boliger kommer Lighthouse til at indeholde restaurant og et offentligt tilgængeligt udsigtspunkt på 45. etage, mens der i bunden kommer et bugtcenter, hvor skoleelever og andre kan blive klogere på livet i bugten.

Tårnet og de to sidebygninger på Lighthouse kommer til at danne en art karré omkring et lukket gårdrum. Illustration: 3XN

Lighthouse er tegnet af arkitektfirmaet 3XN, hovedentreprenør er Per Aarsleff a/s, mens det udover Kilden & Hindby er ejendomsselskabet Domis, der står bag projektet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Mandagens coronatal: Smitten er lav i Aarhus, men tre områder trækker op

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Topscoreren, terrieren og keeperen var bedste AGF-spillere i Parken - mange andre tabte sutten i slutfasen

Annonce