Annonce
Mad

Lille destilleri og stort bryggeri på fælles mission: Der skal cocktails i fadølshanerne

Samarbejdspartnerne til smagning på destilleriet i Aarhus. Fra Carlsberg er det Christine Camilla Danielsen flankeret af til venstre Lars Toke Graugaard og til højre Troels Præst Andersen fra Njord Gin. Foto: Jens Thaysen
Århusiansk mikrodestilleri og dansk kæmpebryggeri har sammen udviklet fem cocktails på fad, der får debut på en række af årets store festivaler.

AARHUS: Det skal gå hurtigt bag baren, når flere tusinde gæster skal betjenes på stort set samme tid, og derfor er cocktails normalt ikke lige den mest gængse vare på festivaler.

Det bliver der måske lavet om på i år, for det lille århusianske destilleri Njord Gin er gået sammen med Carlsberg om at udvikle fem forskellige cocktails, der er forhåndsblandet og kan tappes fra et fadølsanlæg.

Det er et nyt fadølssystem, Draughtmaster, fra Carlsberg, som er årsag til samarbejdet. Systemet bruger blandt andet ikke CO2, og det er en af grundene til, at holdbarheden af et fadprodukt kan forlænges fra en uge til op mod en måned.

- Derfor var det nærliggende at kigge efter flere produkter, der kunne serveres fra fad, siger Christine Camilla Danielsen, der er chef for forretningsudvikling hos Carlsberg.

- Spiritus fylder mere og mere i forbrugerlandskabet, derfor er det for os oplagt med cocktails, hvis vi vil blive ved at være relevante hos forbrugerne. Vi havde mødt folkene bag Njord Gin flere gange og havde hørt, at de allerede gik og legede med cocktails på fad. Det viste sig hurtigt, at vi havde god kemi og havde samme vision om at ville ud med et godt produkt til mange mennesker. De er superdygtige til at udvikle cocktails, og vi kan til gengæld noget andet med logistik og produktion, så det var perfekt at indgå et samarbejde, mener hun.

Annonce

Det er ikke bare noget, der kommer af sig selv at få den samme smag og samme kvalitet ud af hanen hver eneste gang.

Lars Toke Graugaard, Njord Gin

Samme principper

Njord Gin ligger på Sydhavnen i Aarhus og har, som navnet antyder, hovedproduktion af gin i en række forskellige udgaver.

Mændene bag, Troels Præst Andersen og Lars Toke Graugaard, har valgt at udvikle nye smagsvarianter og kaste sig ind i cocktailprojektet med Carlsberg, da de to taler samme sprog, siger de.

- De går til smagningen på samme måde, som vi gør, og vi har samme mening om kvalitet. For det er ikke bare noget, der kommer af sig selv at få den samme smag og samme kvalitet ud af hanen hver eneste gang. Netop derfor findes der ikke så stort et udvalg på markedet endnu, men med Carlsbergs teknikker har vi fået løst problemet, så det smagen og kvaliteten er ens hver gang, og så kan man nu også have et større udvalg, fordi det kan holde sig længere, siger Lars Toke Graugaard.

Ren økologi

Udvalget fra de to samarbejdspartnere er landet på fem forskellige cocktails, der er så nye, at de endnu ikke er blevet navngivet.

Alle er 100 procent økologiske, tre er ginbaserede, mens to er lavet på rom særligt udvalgt på en rejse i Sydamerika. Alle er de klassisk funderede, som for eksempel en gintonic, men alle også med et twist.

- De er i den søde ende, men ikke søde som andre tilsvarende produkter på markedet. Vi har holdt det på et fornuftigt niveau, og det samme gør vi med alkoholprocenten, som ligger på omkring syv, fortæller Troels Præst Andersen.

- De er lette og læskende, og så appellerer de til et bredere publikum, end vi normalt gør med vores produkter, tilføjer Lars Toke Graugaard.

Debuten for Carlsberg og Njord Gins cocktails på fad bliver ved Copenhagen Distortion sidst i maj og derefter på Northside i Aarhus.

De fem cocktails på fad

Alle fem er klassisk funderede, let tilgængelige cocktails med et twist:
  • En collins med passionsfrugt
  • En bramble med solbær/tranebær
  • En gintonic med hyben
  • En mojito med hyldeblomst
  • En stormy med citrongræs

Cocktailsene er 100 procent økologiske og er udviklet af Carlsberg og Njord Gin i fællesskab. De testes i år på en række festivaler, bl.a. Northside, hvor de serveres i miljøvenlige genbrugsglas.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Læserbrev

Læserbrev: Socialdemokratiet vil gerne være med

Socialdemokratiet ønsker naturligvis at være med til at præge udviklingen i Odder Kommune. Derfor er vi også næsten hvert år med i budgetforlig. Desværre ikke i år. Det, der skiller, er især grønthøstermetoden forklædt som "hverdagseffektiviseringer", manglende satsning på grøn og bæredygtig udvikling og detailstyring på fagområderne. Med detaljerede retningslinjer og puljer udstråler budgetforliget desværre mistillid til medarbejderne. Det er New Public Management og djøfisering, når det er værst. Hverdagseffektiviseringerne, puljerne og flere eksempler på beslutninger, der ikke føres ud i livet, tegner et billede af en kommune, der er ved at gå i stå. Politikere, der ikke tager ansvar for udviklingsretningen. Og ikke tager ansvar for at rette økonomien op i tide. Ved sidste års budgetlægning blev det vedtaget, at der skulle udarbejdes et udviklingskatalog over mulige smarte investeringer/besparelser. Det er ikke udarbejdet. Ved 2. behandling af budgettet argumenterede borgmesteren for, at der ikke er afsat nye penge til energibesparende foranstaltninger, fordi penge i sidste års budget ikke er brugt. Eksempler blandt flere på manglende tempo og vilje til at udføre byrådets beslutninger. Det hjælper ikke at give forvaltningen skylden, ansvaret ligger entydigt hos borgmesteren. Manglerne i forhold til grøn og bæredygtig udvikling har fået mindre opmærksomhed. Lone Jakobi trak forskellen op således: "Sølle halvanden millioner kroner har I fundet til grøn og bæredygtig omstilling i Odder Kommune - over fire år! (...) Men derfra, da finder I ingenting. Som i absolut ingenting. Og I stopper endda det vigtige arbejde med energirenoveringer." Til sammenligning har Socialdemokratiet i sit budgetforslag fundet otte millioner kroner. Socialdemokratiet vil gerne tilbage til samarbejde over midten. Men det forudsætter, at borgmesteren leverer på byrådets beslutninger og herunder ikke mindst det omstillingskatalog, som også hans forligspartnere har bestilt. Der er brug for seriøs prioritering og handling, hvis vi skal rette op på både økonomi og kernevelfærd og samtidig bidrage til en grøn og bæredygtig udvikling.

AGF

Målfest, sejr og ny optimisme: Her er hele dækningen af AGF-Sønderjyske

Annonce