Annonce
Navne

Lille Gub hjælper når mor og far skal skilles

Da Dorte Lytje blev skilt, kunne hun ikke finde noget litteratur, der kunne hjælpe hende med at forklare børnene, hvad der skulle ske. Derfor skrev hun selv en terapeutisk børnebog.

Århusianske Dorte Lytje har udgivet en e-bog, der hjælper forældre og fagfolk med at tale med småbørn om forældrenes skilsmisse.

Hvordan forklarer man sin toårige datter, at mor og far elsker hende, men ikke hinanden. Eller hvordan får man den fireårige søn til at forstå, at far kun siger farvel til mor, men ikke til ham?
Coach, mentor og senest forfatter Dorte Lytje forsøger i sin nye e-bog »Lille Gub« at gøre det svære forståeligt.
»Da jeg blev skilt, kunne jeg ikke finde noget litteratur, der kunne hjælpe mig med at forklare børnene, at mor og far skulle skilles. At de havde skabt børnene i kærlighed, men ikke elskede hinanden mere. Det er svært at forklare børn, når man selv er i krise,« siger Dorte Lytje.
Annonce
Hun besluttede derfor selv at skrive en terapeutisk børnebog med baggrund i sin uddannelse som NLP-terapeut.
Bogen lærer forældre at hjælpe børnene til at forstå de tanker og følelser, der er naturlige i en skilsmisse.
»Små børn kommer jo ikke selv og siger det. Måske kan de ikke engang tale, så er det vigtigt, at forældrene har nogle redskaber,« siger Dorte Lytje, der fik afslag fra to forlag, før hun besluttede selv at bekoste udgivelsen som e-bog og på app. Og ikke mindst fik tilknyttet en tegner, der kunne illustrere historien om Lille Gub, der hjælper børn med at sætte ord på den smerte, de føler, når mor og far bliver skilt.
»Der er psykologer og institutioner, der bruger bogen, blandt andet fordi den også er lavet som malebog, så de kan tage den med i deres terapi,« siger Dorte Lytje.
Også mange private bruger bogen, hvor der lægges vægt på, at der er balance mellem mor og far.
»Det er vigtigt, at man ikke får gjort moren lidt for lækker og glemmer faren. Man skal have sympati for dem begge,« siger Dorte Lytje.
Hun er i gang med at søge fonde, så app, vejledning, e-bog, bamse og malebog kan udgives som et samlesæt.
»Jeg har fået meget positiv respons, og folk er flinke til at fortælle, at de har haft glæde af bogen. Det er jeg selvfølgelig glad for, for det er et hjerteprojekt for mig.«

Farvel til kontor

Selv om Dorte Lytje altid har været glad for at skrive og har en del digte i skuffen, havde hun ikke forestillet sig, at hun ville få et arbejdsliv, hvor nyhedsbreve og blogs og blander sig med coaching og workshops.
Starten var da også helt traditionel for den 38-årige århusianer. Handelsstudent, elevplads og job på et kontor.
»Jeg fandt dog hurtigt ud af, at jeg ikke trivedes med administrative opgaver, og jeg er heller ikke supergod til det,« mener Dorte Lytje, der sammen med sin kæreste, den nuværende eks-mand, sprang ud som selvstændig.
Eventyret med rabatkortselskabet Maxcard varede dog kort. Hun tabte de penge, hun havde tjent ved salg af sin lejlighed, men mistede ikke lysten til at være iværksætter. Derfor startede hun og hendes mand et telemarketingbureau, som blev en succes. Dog ikke for Dorte Lytje, der blev ramt af stress, da de administrative og ledelsesmæssige opgaver voksede hende over hovedet.
»Jeg sad faktisk bare og kiggede ud i luften i et år, efter at jeg gik ned med flaget,« husker hun.
Inden længe fik hun dog andet at tænke på, da hun i hurtig rækkefølge blev gift og fik to børn, samtidig med, at hun og hendes mand begyndte at købe lejligheder og ejendomme op, sætte dem i stand og sælge dem videre med fortjeneste.
Samtidig med barselsorloven modnedes ideen om at bruge livserfaring og viden om iværksætteri som udgangspunkt for en ny karriere, der også blev aktuel, da Dorte Lytje efter få år blev skilt.
I dag hjælper hun andre iværksættere, er professionel blogger og afholder online workshops.
»Jeg lærer også folk, hvordan man kan bruge de sociale medier til at skabe salg. Derimod er jeg ikke så vild med at undervise på kurser, jeg vil helst sidde over for folk en-til-en,« siger Dorte Lytje, der for kort tid siden er flyttet ind i et virksomhedsfællesskab i Risskov.
Her har hun været med til at skabe begrebet »kaffe-på-kanden«, hvor folk en fredag hver måned kan netværke, høre foredrag og nyde den hjemmebagte kage.
Om der overhovedet er tid til fritid som selvstændig og deltids-alene-mor?
»Mit arbejde er min passion, og jeg kan godt arbejde til klokken to om natten i de uger, hvor jeg ikke har børnene. Men når jeg har børnene, er min computer lukket,« slår Dorte Lytje fast.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

It-chef fejrer 25-årsjubilæum i Home

Aarhus

Krig om titler på rådhuset: Hvem har patent på at være byrådssekretær?

Aarhus For abonnenter

Slut med smalle cykelstier på Frederiks Allé: Kommunen vil forbedre sikkerheden for cyklister

Annonce