Annonce
Aarhus

Lillepige, skøre skede, hykler - Louise Lindskrog har hørt det hele, men nægter at klappe i

- Det er jo ikke fordi, det gør fysisk ondt at blive taget på røven, men det er en påmindelse om, at man ikke bliver set som et ligeværdigt menneske, som skal behandles med respekt, lyder det fra Louise Lindskrog (S) om en af de grænseoverskridende oplevelser, hun har haft som politiker. Pressefoto
Louise Lindskrog er byrådsmedlem for S i Aarhus og har oplevet alt fra at blive kaldt "lille skat" til at blive raget på. Hun har både prøvet at bide det i sig og at bide fra sig. Begge dele giver på hver sin måde bagslag, men konsekvensen ved at tie kan blive, at kvinder helt fravælger politik, frygter Louise Lindskrog.

AARHUS: Englænderne har et udtryk; "damned if you do - damned if you don't".

Det kan oversættes til, at du kun har to valgmuligheder, og at begge fører til noget skidt.

Det er lidt den følelse, det århusianske byrådsmedlem, Louise Lindskrog (S), sidder med i forhold til at åbne munden om krænkelser og sexisme i den politiske verden.

Annonce


Louise Lindskrog, du er en hykler! Du skriger op om sexchikane, alt imens du har fedtet fjæset ind i farvelade og går rundt i nedringede bluser.

Mail sendt fra en borger til århusiansk byrådsmedlem


På den ene side får hun og andre kvindelige politikere at vide, at de skal sige klart og tydeligt fra over for sexisme - ellers er de jo lidt selv skyld i, hvis det fortsætter.

Men når der så bliver sagt fra, som blandt andre de radikale folketingsmedlemmer Lotte Rod og Katrine Robsøe har gjort, så starter mistænkeliggørelsen og beskyldninger om hykleri.

Talt ned til

Selv har Louise Lindskrog oplevet at blive kaldt 'lille skat' og har fået at vide, at hun har en lillepigestemme.

Hun er blevet hevet i hestehalen, aet og nusset og endda taget på røven i forbindelse med en konference med kommunalpolitikere fra andre byråd.


- Det er jo ikke fordi, det gør fysisk ondt at blive taget på røven, men det er en påmindelse om, at man ikke bliver set som et ligeværdigt menneske, som skal behandles med respekt.

Louise Lindskrog (S), byrådsmedlem


Hun har sagt fra, også offentligt. Men når hun har gjort det, så har hun modtaget beskeder af denne slags i sin indbakke:

Louise Lindskrog, du er en hykler! Du skriger op om sexchikane, alt imens du har fedtet fjæset ind i farvelade og går rundt i nedringende bluser. Dæk dig til for fanden! står der blandt andet i en mail dateret 5. oktober fra en mandlig borger, der afslutningsvist kalder Louise Lindskrog for "din skøre skede".

- Den slags kommentarer har jeg fået mange af, og det er min klare opfattelse, at det er noget af det, der afholder kvinder fra at deltage i politik.

Louise Lindskrog er en af de århusianske byrådspolitikere, der kalder på større konsekvens over for nedsættende tale og seksuelle krænkelser. Pressefoto

- Det er lidt en umulig situation, for når kvinder prøver at fortælle om grænseoverskridende adfærd, så bliver der straks stillet spørgsmål ved deres egen troværdighed. Hvad de selv burde have gjort anderledes, hvorfor de efterfølgende er fortsat med at være venner med den mand og så videre og så videre. Det har været ret tydeligt de seneste par uger, siger Louise Lindskrog.

Hun har selv været i tvivl. Måske var det lettere bare at lukke munden, når der nu altid kommer en spand skidt retur igen.

Men hvilket signal ville det sende til pigerne i det århusianske børn- og ungebyråd?

- Vi skylder de kommende generationer at tage den her diskussion og de slag, der følger med. Kvinder skal ikke tage ansvaret for nogle mænds rådne opførsel. Det er en skæv ansvarsfordeling, fastslår den århusianske byrådspolitiker.

Annonce

Lillepige-stemmen

Louise Lindskrog taler med en lys røst, som af politiske kolleger er blevet kaldt en "lillepigestemme".

- Jeg har også oplevet inden et møde, hvor jeg allerede sidder ned, at en af mændene går om bag mig tager fat om min hestehale og trækker i den, mens han siger "sikke en fin lillepige hestehale, du har i dag".

Bemærkninger som dem har gjort den 27-årige politiker usikker på sig selv.

- Jeg har i lang tid tænkt, at hvis jeg bare lavede noget om på mig selv, så kunne jeg minimere den slags kommentarer. Hvis jeg stoppede med at have løst hår eller gå i noget bestemt tøj, så ville jeg i det mindste ikke kunne blive beskyldt for selv at være årsag til det.

- Men det er en myte, at vi kvinder selv kan kontrollere, om vi bliver udsat for sexchikane eller ej. Det ville jeg ønske, at jeg havde indset noget før. Og det er enormt vigtigt for mig at sige til yngre kvinder: hvis du bliver udsat for sexisme og sexchikane, så er det ikke din skyld, siger Louise Lindskrog.

Er der ingen nedre grænse for, hvad man skal kunne tåle af bemærkninger?

- Jo, selvfølgelig. Det kommer både an på relationen mellem personerne og intentionen med det, der bliver sagt. Jeg kan sagtens joke og sige alle mulige upassende ting med personer, jeg kender godt, og det skal der da være plads til.

- Men ingen af de gange, jeg har oplevet at få mine grænser overskredet, har der været tale om en kompliment eller noget i den retning. Jeg har oplevet det som en bevidst, trynende adfærd, der skulle vise, at jeg ikke var ligeværdig.

Man kan jo ikke måle en krænkelse på samme måde, som man måler en hastighedsoverskridelse. Det, der krænker A, vil måske blive opfattet som sjovt af B?

- Det er rigtigt, at det er svært at sætte en klar grænse, men jeg er faktisk overbevist om, at man godt selv ved det, hvis man har en krænkende adfærd. Jeg tror simpelthen ikke, at man kan gå rundt og tage på kvinder eller sige nedsættende ting og samtidig være i god tro, siger Louise Lindskrog.

Annonce

Frank Jensens afgang

Gennem de seneste par uger er skeletterne væltet ud af skabene på Christiansborg, hvor først Morten Østergaard (R) og senest Frank Jensen (S), næstformand i Socialdemokratiet og partifælle til Louise Lindskrog, har måttet gå som følge af gentagne eksempler på grænseoverskridende adfærd over for kvinder.

Frank Jensen holdt sit sidste pressemøde i politik 19. oktober 2020, hvor han - ikke videre brødebetynget - redegjorde for, at blandt andet det store mediefokus på hans krænkelsessager umuliggjorde en politisk fremtid. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Den århusianske kommunalpolitiker begræder ikke, at konsekvenserne også har ramt en fra hendes eget parti.

- Der skal være plads til at begå fejl og sige undskyld. Men når der har været mange sager over flere år, og man ikke ændrer sin adfærd, så er det vigtigt, at det får konsekvenser. Bare fordi du har magt, så skal du ikke kunne fortsætte med at udøve den adfærd. Og derfor er det den helt rigtige beslutning, at Frank Jensen har valgt at gå af, mener Louise Lindskrog.

Annonce

Metoo var en lettelse

For hende personligt har de seneste par års metoo-debat været en lettelse, fordi det har sat fokus på et problem, som hun har følt sig alene med.

- Jeg har jo fundet ud af, at det her er et strukturelt problem, som rigtig mange kvinder løber ind i. Der er et misforstået ideal om, at man kun er stærk og sej, hvis man formår at børste det af sig eller tager det som en joke. Det, tror jeg, er en ubevidst holdning, som mange af os har fået indprentet. At hvis man siger fra, så er man svag.

- Men du gør ikke dig selv til offer, hvis du siger fra. Tværtimod så gør du alle de unge piger, der kommer efter dig en tjeneste, siger Louise Lindskrog.

Annonce
AGF For abonnenter

Det var en uskøn AGF-sejr i en skøn kulisse, og den slags fungerer bare i Aarhus

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen jubler over sprudlende AGF: - For mig handler fodbold om andet end at score mål

Byudvikling For abonnenter

Video: Kom med indenfor i de dyreste lejligheder med panoramaudsigt i Nicolinehus på Aarhus Ø

Alarm 112

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn på vej

AGF

Sejr foran 19.000 tilskuere: AGF nærmer sig top seks efter sejr over AaB

AGF

Kaos under AGF-kamp: Tusinder med billet får besked på at gå i Tivoli i stedet - tilskuere er rasende

AGF For abonnenter

Stort portræt: Yann Bissecks potentiale kender ingen grænser, men han forbereder sig allerede på et liv efter fodbolden

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Mange stærke præstationer, da AGF besejrede AaB

Alarm 112

11 personer tiltalt i omfattende narkosag: Politiet afslørede  stor amfetamin-fabrik

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Aarhus

Gratis parkering: Her kan elbilejere parkere gratis i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Marianne og Peter har parkinson og bokser for livskvalitet: - Først var det en lettelse at få en diagnose - så kom chokket

Alarm 112

Proptrækker var våben: 49-årig mand stak ud efter rival og er sigtet for grov vold

Annonce