Annonce
Fødselsdage

Lily Weiding fylder 95 år: - Al den død får mig til at leve livet

Lily Weiding fylder 95 år tirsdag 22. oktober. Her ses hun sammen med sin mand, skuespilleren Morten Grunwald, der døde sidste år. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Lily Weiding har været begunstiget med store teaterroller. Sidste år mistede hun sin mand, skuespiller Morten Grunwald. Tirsdag 22. oktober fylder hun 95 år.

95 Ingen teaterhistorie uden Lily Weiding. Hun er så tæt forbundet med dansk scenekunst, at hendes navn uvilkårligt dukker op. Tirsdag 22. oktober fylder hun 95 år og kan se tilbage på næsten otte årtier som skuespiller. Mest på teatret, men også på tv og film. Som da hun i 1986 havde en af de bærende roller i DR's "Jul på Slottet", der siden er genudsendt flere gange. Her spillede hun over for kongen i skikkelse af sin nu afdøde mand, Morten Grunwald.

Det hele begyndte på Frederiksberg Teater, hvor Lily Weiding debuterede i 1942 som Emily i stykket "Vor By". Året efter blev hun optaget på Det Kongelige Teaters elevskole, og det var her på nationalscenen, at hun siden fik flere store roller.

Men hun har også været engageret på Odense Teater, Husets Teater, Betty Nansen Teatret og Bristol Teatret. Hun har selv fortalt, at hendes yndlingsrolle er Rosalinde i Shakespeares "Som man behager", som hun spillede først på Odense Teater og siden på Det Kongelige Teater.

Gennem årene har Lily Weiding modtaget flere priser, blandt andet fik hun i 1999 en Reumert for præstationen i "Aske til aske - støv til støv" på Husets Teater.

Roser fra anmelderne har der også været mange af. Som da anmelder på Politiken Ebbe Mørk beskrev hende som "Altid prima, aldrig donna" med tilføjelsen "en stor skuespiller, der bevidst har styret uden om en primadonnastatus i sin sikre balance mellem stor kunst og ærligt arbejde".

Lily Weiding har oplevet mange sorger i sit liv. Hun mistede i en tidlig alder sine tre brødre til sygdom, og hendes tre ægtemænd er også døde. Den første, Siegfried Johansen, tog sit eget liv, den anden, skuespiller Mogens With, fik et pludseligt hjertestop, og den seneste, Morten Grunwald, døde sidste efterår af kræft.

Weiding og Grunwald traf hinanden på Det Kongelige Teater, boede sammen fra 1965 og blev gift i 1980 i New York. Efter hans død fortalte Lily Weiding i et interview med Politiken, at al den død, hun har været omgivet af, har fået hende til at leve livet, som om der ikke er noget bagefter.

- Man kommer ikke op nogen steder eller hen nogen steder. Vi er kun her lige nu sammen med de mennesker, vi møder. Og mere magi behøver man faktisk ikke.

Lily Weiding er mor til tre døtre. De to ældste, Xenia og Julie, har hun fra ægteskabet med Mogens Wieth, og den yngste, Tanja, fik hun med Morten Grunwald. Julie Wieth er fulgt i sine forældres skuespillerfodspor, mens Xenia er journalist og Tanja caster.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Læserbrev

Læserbrev: Socialdemokratiet vil gerne være med

Socialdemokratiet ønsker naturligvis at være med til at præge udviklingen i Odder Kommune. Derfor er vi også næsten hvert år med i budgetforlig. Desværre ikke i år. Det, der skiller, er især grønthøstermetoden forklædt som "hverdagseffektiviseringer", manglende satsning på grøn og bæredygtig udvikling og detailstyring på fagområderne. Med detaljerede retningslinjer og puljer udstråler budgetforliget desværre mistillid til medarbejderne. Det er New Public Management og djøfisering, når det er værst. Hverdagseffektiviseringerne, puljerne og flere eksempler på beslutninger, der ikke føres ud i livet, tegner et billede af en kommune, der er ved at gå i stå. Politikere, der ikke tager ansvar for udviklingsretningen. Og ikke tager ansvar for at rette økonomien op i tide. Ved sidste års budgetlægning blev det vedtaget, at der skulle udarbejdes et udviklingskatalog over mulige smarte investeringer/besparelser. Det er ikke udarbejdet. Ved 2. behandling af budgettet argumenterede borgmesteren for, at der ikke er afsat nye penge til energibesparende foranstaltninger, fordi penge i sidste års budget ikke er brugt. Eksempler blandt flere på manglende tempo og vilje til at udføre byrådets beslutninger. Det hjælper ikke at give forvaltningen skylden, ansvaret ligger entydigt hos borgmesteren. Manglerne i forhold til grøn og bæredygtig udvikling har fået mindre opmærksomhed. Lone Jakobi trak forskellen op således: "Sølle halvanden millioner kroner har I fundet til grøn og bæredygtig omstilling i Odder Kommune - over fire år! (...) Men derfra, da finder I ingenting. Som i absolut ingenting. Og I stopper endda det vigtige arbejde med energirenoveringer." Til sammenligning har Socialdemokratiet i sit budgetforslag fundet otte millioner kroner. Socialdemokratiet vil gerne tilbage til samarbejde over midten. Men det forudsætter, at borgmesteren leverer på byrådets beslutninger og herunder ikke mindst det omstillingskatalog, som også hans forligspartnere har bestilt. Der er brug for seriøs prioritering og handling, hvis vi skal rette op på både økonomi og kernevelfærd og samtidig bidrage til en grøn og bæredygtig udvikling.

Annonce