Annonce
Kultur

Litteraturfestivalen er større end nogensinde før

Til enhver litteraturfestival hører en ulejlighedstale. Den står forfatteren Jens Blendstrup for. Arkivfoto

Foreningen Vild med Ord, som står bag Aarhus Litteraturfestival, varmer op til sit ti års jubilæum næste år med et ekstra stort program i kulturhovedstadsåret.

Aarhus: Det handler om bøger, når foreningen Vild med Ord inviterer til Aarhus Litteraturfestival på Dokk1. Masser af bøger. Men der skal ikke handles med én eneste. For som navnet siger, er der tale om en festival, ikke en messe, understreger festivalens projektleder Jørgen Jørgensen.

- Vi fokuserer på forfatterskaber, ikke bogsalg. Det er menneskene bag bøgerne, som interesserer os, og så er vi sådan set ligeglade med, om deres bøger er nye, uddyber han.

Foreningen ønsker at vise litteraturens bredde, og ambitionen er at nå ud til så et bredt publikum som muligt med masser af den slags oplevelser, der opstår i mødet mellem forfatter og læser.

Annonce

Aarhus Litteraturfestival

Finder sted 18.-21. maj på Dokk1. Temaet er På kanten, og på scenen kan man blandt andre opleve Carsten Jensen, Merete Pryds Helle, Iben Mondrup, Adrian Hughes, Helga Flatland, Christina Hesselholdt, Morten Ramsland, Kaspar Colling Nielsen, Charlotte Weitze, Jens Blendstrup, Lotte Kirkeby, Morten Pape, Ursula Scavenius, Caspar Eric, Niels Henning Falk Jensby, Thomas Korsgaard, Hans Otto Jørgensen, Søren Dahl, Keld Conradsen og Martin Jensen.

Billetpriser fra 80 til 150 kroner. Dertil kommer en række gratis arrangementer. På vildmedord.dk findes det fulde program.

Litteraturfestivalen havde premiere i Ridehuset i 2009 i Aarhus Festuge.

Siden 2015 har den været holdt på Dokk1 på skiftende tidspunkter. Det er nu besluttet, at den fremover skal ligge på grænsen mellem vinter og forår.

Litteraturfestivalens 10-års jubilæum bliver holdt 22.-25. februar på Dokk1. Temaet bliver Bevægelse.

Adrian Hughes bestyrer dens store litteraturquiz. Pressefoto: Aarhus Litteraturfestival

Forlænget festival

Hver festival har et tema, så programgruppen kan planlægge fokuseret. Temaet, som i år er På kanten, formidles gennem forfattersamtaler, musik, oplæsninger, podcasts og billedkunst. Og det koncept er publikum så glade for, at Aarhus Litteraturfestival næste år kan fejre ti års jubilæum. Den varmer passende op med et ekstra stort program i år, hvor hjembyen har status som Europæisk Kulturhovedstad.

- Gennem årene er programmet vokset, og især i kulturhovedstadsåret er ambitionerne høje. Oprindeligt varede festivalenen weekend, siden er der kommet en optaktsaften til, og i år er der for første gang to aftenoptakter, fortæller Jørgen Jørgensen. Det betyder, at publikum i år kan opleve Helle Helles tekster som popmusik allerede torsdag aften.

Krigslitteraturveteranen Carsten Jensen deltager sammen med den unge norske forfatter Helga Flatland. Foto: Søren Bidstsrup/Scanpix

Tekstbroderi

Placeringen på Dokk1 betyder, at der udover arrangementerne i de lukkede sale, som Aarhus Litteraturfestival tager betaling for, er mange gratis. Det gratis program består til dels af oplæsninger af aktuelle forfattere, men man kan også kaste sig ud i at brodere en anmeldelse, høre om der findes smutveje til selv at skrive en bestseller eller få lynvurderet en af siderne hjemme fra skrivebordsskuffen.

Årets På kanten-tema spiller op til forskellige slags liv på kanten: På kanten af samfundet, loven, eksistensen. Livet i ghettoen, livet på flugt, livet i grænselandet mellem barndom og ungdom. Eller det kan være forfatternes udtryksform, som går til kanten, f.eks. Jens Blendstrups groteske humor.

Han har skrevet en særlig ulejlighedstale i anledningen af årets festival, som han vil holde fredag aften før en samtale med Adrian Hughes om sin seneste roman Slagterkoner og bagerenker. Efterfølgende vil Adrian Hughes være quizmaster i den store litteraturdyst, der blandt andet går ud på at gætte et litterært værk ud fra tre rekvisitter.

Familien er omdrejningspunktet i Anne Lise Marstrand-Jørgensens forfatterskab. Hun deltager i samtale med Iben Mondrp. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix

Familie, krig og sex

Netop fordi litteraturen er fuld af På kanten-tematikker, har programgruppen defineret tre undertemaer: Familie, krig og erotik. Og for nu at tage det sidste først: I år byder Aarhus Litteraturfestival på Erotiksalon, hvor publikum sammen med tre forfattere kommer med på opdagelse langs erotikkens litterære kant. Hvad kendetegner den gode erotiske litteratur, og hvordan den overhovedet skal skrives, lyder nogle af emnerne, der bliver taget op. Og ja, der bliver masser af eksempler fra såvel klassikerne som spritnye erotiske podcasts.

Blandt de mange forfattere, som har taget familien under behandling sammen med alle de uundgåelige konfrontationer og konflikter, der findes i de fleste, er Iben Mondrup og Anne Lise Marstrand-Jørgensen. Mens førstnævnte er aktuel med Karensminde, så er det et par år siden, Anne Lise Marstrand-Jørgensen skrev sin krønike om familien Horn. De bliver samlet på festivalen til en samtale om familiedynamikken og interne relationers udvikling.

Festivalen byder også på en samtale mellem den danske veteran udi litterær behandling af krig og dens konsekvenser, Carsten Jensen, og norske Helga Flatland, som kun 25 år gammel debuterede med en trilogi om krigens konsekvenser for dem, der blev tilbage i barndommens bygd, og dem der måtte vende hjem uden deres kammerater.

- Forfatterne vil med glæde være med, også selv om det ikke er deres nyeste bog, de skal fortælle om. De har heller ingen indflydelse på, hvem der eventuelt skal interview dem eller hvordan, men er først og fremmest glade for interessen, siger Jørgen Jørgensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hellere nedrivning end alibi-bevaring: Randersvej-eksemplet er komisk

Se nu den stakkels ensomme røde murermestervilla på Kalmargade ved Randersvej. Alene tilbage på en kæmpe byggegrund står den bevaringsværdige villa fra 1933 og vidner om et spøjst forløb fyldt med kompromiser. Hærget, brændt, grafittiovermalet. Fire andre bevaringsværdige bygninger på samme byggegrund måtte lade livet, så omdannelsen af området kunne gå i gang og 171 nye lejligheder og 15 rækkehuse snart kan begynde at vokse op af jorden. Men DEN villa skulle blive, så man ikke fra kommunen gav en bygherre grønt lys til uden videre at fjerne fem boliger, som var udpeget som bevaringsværdige. Men var det nu også den rigtige beslutning? Ingen er i hvert fald særligt tilfredse med resultatet, der er spøjst og en smule fjollet, som formand for foreningen Bykultur Aarhus også tidligere har kaldt det. Den omtalte villa er nemlig bevaringsværdig i kraft af den kontekst, den var opført i. Men når hele konteksten forsvinder, og den i stedet bliver omringet af højt nybyggeri, så er bevaringen decideret komisk. Og nu skal den endda død og pine opføres igen, selvom en brand har spist hele 1. sal, loft og tag og den kommer til at fremstå ny og langt fra original.

Annonce