Annonce
Østjylland

Liv til klimadebatten: Odder-elever laver koncert på Torvet

Ea Sofie Krogager Andersen og Magnus Bækskov Thomasen er blandt hovedarrangørerne af klimakoncerten på Torvet. Foto: Mathias Mundbjerg
Fredag 21. februar arrangerer en gruppe unge mennesker koncert midt inde i byen. Fælles for sangene bliver, at de handler om natur og klima.

Odder: Det bliver snart muligt at høre klima-musik i Odder. En gruppe elever fra 8. årgang på Parkvejens Skole er i færd med at planlægge en koncert, der skal sætte fokus på, hvordan vi behandler vores planet.

Koncerten kommer til at foregå på Torvet i et telt, hvor forskellige bands efter planen skal optræde med numre, der handler om klima og natur.

- Vi er efterhånden ved at have noget, der ligner et koncertprogram, men der stadig mange ting, der ikke er på plads. Så det endelige program bliver nok først afsløret på dagen, siger medarrangør Ea Sofie Krogager Andersen, der dog kan sige så meget, at de fleste af de optrædende kommer til at være på arrangørernes egen alder.

Idéen til en klima-koncert opstod ved demokratisk medborgerskab-workshoppen på Egmont Højskolen i september. Den havde til formål at få de unge til at kæmpe for det, de tror på.

- Det var kort tid efter klimaprotesten, så vi fandt hurtigt ud af, at vi skulle lave et eller andet med klima. Vi er en del musikere i vores vennegruppe, så vi kunne let blive enige om, at det er sjovere at synge end at tale, og at det giver noget mere liv, siger Ea Sofie Krogager Andersen.

Annonce

Et større formål

Hovedansvaret for koncerten hviler på en gruppe på seks-syv elever, som har klimaet meget på sinde.

- De sidste par år har jeg tænkt meget på det, og jeg er begyndt at ændre små ting. Og det, tror jeg, er den rigtige måde at gøre det på, for hvis man ændrer noget for stort, kan folk ikke følge med, og så taber man dem, siger Magnus Bækskov Thomasen.

Ea Sofie Krogager Andersen er gået endnu et skridt videre, da hun i november blev vegetar. Så store ændringer behøver man ikke at lave i sit liv, men arrangørerne håber, at man i hvert fald ændrer sit mindset.

- Vi vil gerne skabe en forståelse og følelse hos folk af, at deres handlinger rent faktisk har en påvirkning på klimaet, siger Magnus Bækskov Thomasen.

- Vi laver jo ikke bare koncerten for, at folk kan komme og drikke kaffe. Det har jo et større formål, og det må man gerne tænke over, supplerer Ea Sofie Krogager Andersen, der selv skal spille trommer til nogle af numrene.

Arrangørerne har holdt møde med projektmedarbejdere fra kommunen, som blandt andet hjælper med at fortælle om koncerten og lave aftaler med politiet. Musikskolen hjælper med instrumenter og forstærkere, mens Restaurant Himmel og Hav står for salg af bæredygtig mad.

Koncerten foregår fredag 21. februar fra klokken 17, og man må komme og gå, som man vil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus For abonnenter

Nelson boede 14 år i en flygtningelejr: - Det betyder alt for mig at blive dansk statsborger

Annonce