Annonce
Aarhus

Live fra retten: Næstsidste dag i sagen mod Peter Madsen

Peter Madsens forsvarer Betina Hald Engmark ankommer til Københavns byret mandag morgen. Der forventes at falde dom i sagen onsdag, men det kræver, at forsvarer og anklager bliver færdige med de afsluttende procedurer. Foto: Johan Nilsson

Retssagen mod Peter Madsen, der er anklaget for at have slået den svenske journalist Kim Wall ihjel, fortsætter mandag, hvor det er tid til de afsluttende procedurer. Efter planen skal der falde dom på onsdag, men det forudsætter, at anklager og forsvarer bliver færdige med procedurerne i dag.

Retssagen mod Peter Madsen går i dag ind i sin afsluttende fase, når det er tid til de afsluttende procedurer.

Først skal mentalerklæringen gennemgås, Retslægerådets skal ligeledes erklæring læses op, og så vil anklageren også læse de svar op, som Rigspolitiets eksperter i IT har givet på forsvarerens foranledning.

Peter Madsens personlige forhold skal gennemgås - og her svarer han højst sandsynligt på spørgsmål fra sin forsvarer. Derefter er det tid til anklagerens og forsvarerens procedure.

Slutteligt har anklageren en kort replik - efterfulgt af forsvarerens duplik - inden Peter Madsen har ret til at tage ordet en sidste gang.

Det er tidligere oplyst, at det ikke sikkert, at retten når hele programmet for i dag, ligesom det også er blevet oplyst, at det ikke er sikkert, dommen falder onsdag.

Følg med i livebloggen fra retten herunder:

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

112

Tyve tømte skolekøkken under ombygning: Store fryse- og køleskabe stjålet

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce