Annonce
Østjylland

»Livet bliver lidt nemmere, når man accepterer sig selv«

<p>Silas Holst holder 200 foredrag om året, og han gør det godt. Foto: Morten Pape</p>

Silas Holst holdt 300 elever fanget i halvanden time under et foredrag på Odder Gymnasium.

Der blev ikke kun talt om alkohol, rusmidler og faren ved de sociale medier, da den årlige Spot ON-dag onsdag blev afviklet på Odder Gymnasium. Mest opmærksomhed fik nemlig Silas Holst, professionel danser og skuespiller. Han holdt et halvanden time langt foredrag og lagde ud med at sige, at hvis de unge havde tænkt sig at sidde og snakke undervejs, så var han den, der var smuttet.
Annonce
Sådan bliver vejrtrækningen, hvis man ryger. Sine Nortvig prøvede at spille bold, mens hun åndede gennem et sugerør. Det var svært. Foto: Morten Pape
»Det gider jeg simpelthen ikke bruge min tid på,« lød det selvsikkert, inden han gik i gang med at fortælle sin livshistorie.

Sprang ud i dansen

Det er en historie om en ung mand, der i sin barndom blev mobbet, fordi han var anderledes fra første skoledag.
Først da han selv erkendte sin homoseksualitet og gjorde den til en del af sin identitet, fandt han ro. Godt hjulpet af dansen som heller ikke just gjorde ham main-stream i de unge år.
»Hvad angår misbrug, drak jeg på et tidspunkt alt for meget kaffe og rødvin, men det stoppede faktisk, da jeg første gang sagde ja til at være med i Vild med Dans. Ikke så meget på grund af dansen, men fordi jeg endelig havde taget mig sammen til at sige ja. Altså havde accepteret, hvem jeg er,« fortalte danseren, der holder 200 foredrag om året.
»Jeg kan godt lide at komme ud til de unge, og jeg synes, det er så fedt, hvis de får fat i lidt af mit budskab,« sagde han til avisen.

Unge glemmer kroppen

Ud over at høre foredraget med Silas Holst deltog de unge også i diverse workshops, hvor de talte med politifolk, fysioterapeuter og specialister i de sociale medier.
Hos Jeppe Foldager fra Odder Fysioterapi fik de lov til at spille basket, mens de kun måtte trække vejret igennem et sugerør. En god illustration af, hvad der kan ske med lungerne, hvis man ryger.
»Jeg er med i Spot ON, fordi det giver mening at forebygge fremfor at helbrede. Mange unge er i dag meget dygtige teoretikere, men når de skal tænke kroppen ind i deres tilværelse, så skal der nogle gange et ekstra lille skub til. Det vil jeg gerne give,« sagde fysioterapeuten, der også kunne et trick med at lade eleverne spille basket med et par slørede sikkerhedsbriller, som giver brugeren en fornemmelse af at have en promille på 0,8-1,2.
Temadagen Spot ON er et samarbejde mellem Odder Kommune, Østjyllands Politi, lokale uddannelsestilbud og Lions Club Odder.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce