Annonce
Aarhus

Livet efter corona: Sådan går det med fem århusianere

Folk har haft meget forskellige forløb med corona. Sådan er det også for århusianerne, Århus Stiftstidende har talt. Foto: Axel Schütt 
Annonce

AARHUS: Senfølger efter corona fylder en del i medierne disse dage. Hvor farligt er det at have corona og kan man egentlig komme sig fuldstændig efter sygdommen? Det er nogle af spørgsmålene, vi sikkert er mange, der tænker.

Avisen har talt med fire århusianere, der alle har haft corona. Vi har spurgt dem ind til deres oplevelser efter at være erklæret rask fra sygdommen og hvordan de har det nu.

Deres oplevelser spænder vidt fra ingen mén og senfølger til begrænset vejrtrækning og hjerteproblemer. Forskellene på deres historier viser, hvordan corona kan ramme folk meget forskelligt, og at folks oplevelser derfor vil være forskellige.

Læs herunder historien om blandet andet Lars Lund, der havde et mildt sygdomsforløb og som ingen senfølger har.

Kristine Parbo, der blev indlagt to gange til test med corona og var syg i syv uger. Hun har meget nedsat lugte- og smagssans, så når hun drikker kaffe smager det af håndsprit.

Ole og Casper Eliasen. der var nogle af de første i Danmark med corona, som også er kommet sig godt over corona.

Og sidst Trine Rytter Andersen, der er ramt af en del senfølger, som har fået problemer med hjertet og vejrtræningen.

Lars Lund

Lars Lund havde corona tilbage i marts efter skiferie i Østrig. Han har heldigvis ingen senfølger efter sygdommen. Foto: Axel Schütt

Tilbage i marts skrev vi her i avisen om Lars Lund, der var blevet smittet med corona på skitur i Østrig. Han formåede ikke at smitte nogen med den smittefarlige virus, og han blev faktisk hurtigt rask efter et relativt mildt sygdomsforløb.

Hvordan er det så gået siden da? Er alt normalt igen eller hænger der noget tilbage fra sygdommen?

- Det går ganske fint. Jeg har ikke rigtig nogle problemer. Lugtesansen har været nedsat, men den er så småt på vej tilbage. Ellers ingen symptomer. Det største minus har vel været lidt mindre smagfuld mad, og at jeg ikke kunne lugte, hvornår mit barns ble skulle skiftes, griner Lars Lund.

Han mærker ikke rigtig nogle senfølger fra corona og priser sig lykkelig over hans milde forløb. Han er dog stadig ikke så frisk.

- Jeg har tre børn, så jeg tror jeg ikke, jeg er blevet mindre træt efter corona, joker han.

-----

Lars Lund har siden sygdomsforløbet mærket en stor interesse for hans oplevelse fra omgangskredsen og andre folk, han møder gennem arbejdet for eksempel.

- Det er jo ikke hver dag, at ens sygdom bliver forsidestof, siger han med henvisningen til avisen fra marts, hvor hans ansigt prydede forsiden.

Hvad har folk så spurgt ham om?

- Folk har været glade for at høre, at det ikke var værre. Folk er påpasselige i forhold til corona, så de vil gerne vide, hvordan det var. Ingen har klandret mig for at have fået det. Det er jo ikke en forbrydelse, men en sygdom, siger Lars Lund.

Efter Lars Lund blev rask for coronasmitten, var han ikke sikker på, hvordan folk ville reagere. Heldigvis overraskede folk ham positivt. Han husker særligt et møde i påskeferien:

- I påskedagene var vi i sommerhus. Jeg mødte en kollega, der sagde, at han skulle have et kram, det turde han godt for jeg var vel tæt på den sikreste at kramme. Den har jeg hørt fra flere. Jeg håbede, at mange ville forstå, at jeg var rask og ikke farlig. Så jeg er glad for, at folk har været så positive og nysgerrige, forklarer han.

-----

Lars Lund oplever, at mange spørger ham om hans coronaforløb, fordi de frygter sygdommen. De er bange for at blive smittet og især at smitte andre, der kunne være udsatte.

-Det kan næsten være svært for mig at forstå, hvor meget folk frygter corona. Jeg havde jo egentlig et udramatisk forløb. Det er ikke at ligge med influenza, folk frygter. Folk frygter mere de mulige varige men, når de er sunde og raske. Frygten fylder mest for mig i forhold til at sprede det til ældre aldersgrupper og de udsatte. Det er der også mange, der gerne vil undgå. Jeg oplever mere, at folk har den frygt end frygt for dem selv, forklarer Lars Lund.

På grund af hans relativt milde sygdomsforløb, er hans historie faktisk beroligende for mange, han taler med. Sygdommen i sig selv var ikke ligefrem behagelig, men den var overstået på et par uger, og Lars Lund er kommet sig fuldstændig efter smitten.

- Corona kan jo være farligt, men det kan også være ret mildt ligesom mit forløb. Mange sygdomme kan have forskellige varianter fra person til person, siger han.

-----

På trods af de mange gode oplevelser med folk i virkeligheden, mener Lars Lund, at for mange skriver alt muligt om corona på eksempelvis Facebook uden at vide meget om emnet.

- Jeg tror, at man kan gøre mere gavn i virkeligheden end på et kommentarspor på sociale medier. Så hvis man vil gøre en forskel, så burde man melde sig mere ind i virkeligheden i stedet for at skrive på Facebook-kommentarsporet. Tag det i virkeligheden, der vil det nok gøre mere gavn, mener han.

Til gengæld vil han gerne rose folk for at passe godt på og vise hensyn i virkeligheden.

- Folk, jeg ser, er ret gode til at tage højde for situationen, vaske hænde, spritte af og passer generelt godt på. Så længe vi bliver ved med det, har jeg faktisk ikke den store frygt, siger han.

Ole og Casper Eliasen

Casper Elliasen har ingen senfølger efter corona. Foto: Axel Schütt

Far og søn har det godt.

Ole og Casper Eliasen var nogle af de første med corona i Danmark, ja, 68-årige Ole Eliasen var den første patient, der blev indlagt på Aarhus Universitetshospital i Skejby med corona.

Begge har det godt.

- Bortset fra lidt gener med nerver i fingrene fejler jeg intet, siger Ole Eliasen, der blev indlagt på sygehuset i Skejby direkte efter hjemkomsten fra en skiferie i Østrig.

Han blev dårlig i bilen på turen fra Københavns Lufthavn i Kastrup mod Aarhus og blev kørt direkte til sygehuset, hvor personalet måtte støtte ham fra bilen til indgangen til stuen.

Han fortalte dengang, at det føltes som om han brændte indvendig, når han trak vejret.

Han er i god form, er tidligere topidrætsmand og træner, og han cykler meget i det daglige.

Og det gør han altså igen.

- Jeg har det fint, siger han, der holder træningen ved lige og deltager i en del undersøgelser på sygehuset.

-----

Hans søn Casper Eliasen, der er 46 år og kunstmaler i Aarhus, var med på samme tur, hvor fem personer fulgtes ad.

- Vi har været heldige, og jeg har ingen mén overhovedet, så vidt jeg ved, for der kan jo være forskellige former. Men jeg mærker intet, siger Casper Eliasen, der understreger, at han kun var mildt ramt af sygdommen. Han var lettere syg i 11 dage.

- Jeg havde feber i to dage og derefter lidt influenzalignende tilstande med ondt i halsen, hovedpine og træthed, forklarer han, der var isoleret sammen med de andre fra turen.

- Nogle af de andre mistede smags- og lugtesans i en periode, siger han og tilføjer, at en af de andre har nedsat lungekapacitet, som hun lever med.

Selv er Casper Eliasen, der også har været elitespiller i håndbold, i topform og træner flittigt.

- Jeg giver den gas i en time hver dag, siger han, der er fyldt med antistoffer mod corona.

Trine Rytter Andersen

At gå og stå generer ikke Trine Rytter Andersen. Men cykle op ad en bakke kan hun ikke. Foto: Hans Petersen

Kom bare tæt på, jeg er fyldt med antistoffer, siger Trine Rytter Andersen med god humor, da vi mødes, så hun kan fortælle om sit anfald af covid-19.

Trine Rytter Andersen var alvorligt syg af corona, men det varede længe, inden hendes læge opdagede, at det var det, hun fejlede.

I en Flixbus på vej fra København til Aarhus blev hun smittet, formentlig fordi bussen holdt stille i længere tid undervejs på grund af et færdselsuheld.

- Chaufføren havde hentet skiturister, og da vi holdt stille, satte han air condition anlægget på fuld blæs. Det var 12. marts, dagen efter landet blev lukket, forklarer Trine Rytter Andersen, der er kuratur og kunstkritiker i Aarhus.

- Jeg blev syg, meget syg, og det samme gjorde min veninde, som var med samme bus. Det var held i uheld, at vi var to, så vi kunne støtte hinanden i hele forløbet under sygdommen. Vi har forskellige læger, men ingen af de to fattede mistanke om, at vi kunne have covid-19, og vi kom aldrig på sygehuset, forklarer Trine Rytter Andersen, der er 58 år.

-----

Helt indtil slutningen af juni lå de derhjemme og havde det slemt.

- Vi troede, vi skulle dø. Alle vitale organer blev påvirket undervejs i forløbet, lever, lunger, hjerne, hjerte, forklarer Trine Rytter Andersen.

Begge læger sagde, at det ikke var covid-19, de var ramt af, selv om de dårligt kunne trække vejret.

- Men endelig i den ottende uge, vi var syge, og jeg beklagede mig til lægen, fik vi lavet en test. Den var positiv. Så vidste vi omsider, hvad det var, siger Trine Rytter Andersen.

Ingen af de to kom på sygehuset, og i endnu tre uger havde de det dårligt.

-----

Nu er hun på højkant igen, men har stadig problemer.

- Min lugte- og smagssans var væk, men er kommet gradvist tilbage. Men jeg har fået forskydninger på hjerterytmen, og jeg trækker vejret meget dårligt. Efter blot moderat fysisk pres bliver jeg slatten som en vandmand og skal kaste op i en vejgrøft. Jeg kan ikke cykle op ad bakken på Oddervej ved Moesgaard, så jeg må trække cyklen, siger Trine Rytter Andersen.

Hun har det supergodt nu, når hun sidder, går og står.

- Men jeg føler, at der ikke kommer ilt rundt i kroppen, når jeg anstrenger mig bare lidt, siger hun, der tidligere i forløbet har oplevet at have sorte blodårer, ildrøde øjne og pergamentagtig hud. Det er dog ovre nu.

- Og konditionen skal jeg nok få tilbage, siger min læge, føjer hun til.

Hun er medlem af Skejby Sygehus' gruppe for folk med senfølger af corona.

- Der oplever jeg, at mange er meget mere belastede end mig, og nogle har neurologiske symptomer, siger hun, der altid har holdt sig i god form og aldrig fejlet noget alvorligt.

Kristine Parbo

Kristine Parbo har stadig senfølger efter corona. Når hun for eksempel spiser ting som æbler og peberfrugter smager de af håndsprit. Hun undgår derfor visse føde- og drikkevarer for tiden. Foto: Axel Schütt

Kristine Parbo og hendes familie fik corona for over fem måneder siden. Smitten er væk, men symptomerne hænger stadig ved. Kristine Parbo har stadig begrænset smags- og lugtesans, og både hun og hendes 13-årige søn har ramte lunger. Derfor opfordrer Kristine Parbo folk til at passe på, så de ikke skal lide samme skæbne som hende.

-Jeg kan stadig godt mærke, at jeg har haft corona. Jeg hoster stadig lidt og har ondt i lungerne. Det værste er, at min smags- og lugtesans stadig mangler. Da jeg var smittet, havde jeg mistet begge sanser, nu er de fuldstændig forstyrret. Når jeg drikker vin eller kaffe, så smager det lidt ligesom håndsprit. Nu har jeg aldrig drukket håndsprit, men jeg forestiller mig, det er sådan, det smager. Det er forfærdeligt, fortæller Kristine Parbo.

Læs hele historien her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Coronaen har stadig godt fat i Aarhus: Ny stor stigning i antal smittede

Aarhus

Kæmpe smitteudbrud på populær bar: Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Annonce