Annonce
Aarhus

Livet i kolonihaven: - For mig er det et fristed

Da Henrik Arens var barn, kom han meget i sin farmors kolonihave, og tanken om selv at købe en kolonihave har han haft ad flere omgange. Foto: Mette Marie Birch Breuning
Kolonihavehusene i Aarhus varierer i både størrelse og udseende. Men følelsen af frisk luft, frihed og afslapning er den samme, hvad enten du har et lille, rødt træhus eller et moderne og nybygget kolonihavehus.

AARHUS: Kolonihave-sæsonen er netop begyndt, og fornemmelsen af forår og solskin er så langsomt på vej. I Norringholm Haveforening ved Brabrand Sø er de første af kolonihaveejerne flyttet ind i deres huse.

En af dem, som har en kolonihave her, er Henrik Arens. Han købte den for halvandet år siden, og i den ene ende af hans hjørnegrund står et lille, rødt træhus.

- Jeg bor inde på Frederiksbjerg i en treværelses lejlighed, og der er altan, men solen forsvinder ved middagstid, så når jeg kommer hjem fra arbejde, er der ikke meget sol tilbage. Og jeg er fra landet, så jeg ville gerne have en have, siger han.

Annonce


Jeg kobler mere af her. Det er lidt en kliché, men det er bare hyggeligt og simpelt. Her skal man ikke tænke på naboer, der larmer, eller på om man tramper for meget i gulvet. Der er luft.

Henrik Arens


Kolonihavehuset er rustikt og simpelt. Der er ikke varmt vand, og huset er ikke isoleret, så han kan kun bo der i de sommermåneder, hvor vejret tillader det.

Farmors kolonihavehus

Huset på grunden skal rives ned, og Henrik Arens vil bygge et nyt, som han kan bo i inden for den tilladte periode fra slut marts til slut oktober. Den traditionelle stil håber han, at han kan bevare:

- Det bliver svært at få den samme stemning i noget nyt. Det ender nok med, at den yderste del og isoleringen bliver ny, og så må jeg finde på noget indvendigt og lave nogle beklædninger med gamle brædder, så det bliver lidt hyggeligt. Der skal være sådan lidt en bondehusstemning, så det ikke bliver ligesom en lejlighed.

Henrik Arens ejer et kolonihavehus i Haveforeningen Norringholm. I haven har han blandt andet holdt alternativ Smukfest for sine venner, da den var aflyst grundet coronapandemien. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Ønsket om en kolonihave har han haft ad flere omgange, for som barn brugte han meget tid i sin farmors kolonihave.

- Det var også et faldefærdigt, rødt hus, som det jeg har nu. Jeg plukkede jordbær og ærter, og jeg har utroligt mange gode minder derfra. Så det var der, jeg blev opmærksom på, at det var en mulighed, siger han.

Især som studerende ønskede Henrik Arens sig et kolonihavehus, men økonomien var ikke til det. Han har ad flere omgange stået på venteliste hos forskellige haveforeninger i Aarhus, og da han i 2018 skrev sig på venteliste og ansøgte hos tre, gik der under et år, inden han fik tilbudt en kolonihave. Den kostede omkring 90.000 kroner.

- Jeg kobler mere af her. Det er lidt en kliché, men det er bare hyggeligt og simpelt. Her skal man ikke tænke på naboer, der larmer, eller på om man tramper for meget i gulvet. Der er luft, siger Henrik Arens og forklarer, at det betyder meget for ham, at hans kolonihavehus kun ligger en kort cykeltur fra hans lejlighed.

Annonce

Så hjemligt som muligt

Der er cirka 3.800 kolonihaver i Aarhus fordelt på cirka 40 haveforeninger, og der er stor forskel på husene. De varierer i både størrelse, stil og pris.

I Haveforeningen Engvang, som ligger i Viby, har Kia Lakmali Lønstrup og hendes mand bygget et helt nyt kolonihavehus fra bunden. Stilen er nordisk, og det meste af huset er bygget af genbrugsmaterialer.

- Min kærestes mor har også en kolonihave herude, så han har altid været betaget af at bo lidt alternativt og pendle mellem forskellige steder, fortæller hun.

Kia Lakmali Lønstrup og hendes mand har ejet deres kolonihave siden 2013. De har bygget et nyt hus på grunden og er stadig i gang med processen. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Grunden købte de i 2013 til den nette sum af bare 18.000 kroner. Dengang stod der et gammelt, uisoleret kolonihavehus, men parret har altså bygget nyt.

- Vi vil gerne udnytte det fuldt ud i de måneder, man må bo hernede. Så vi forsøger at gøre det så hjemligt som muligt, siger Kia Lakmali Lønstrup og forklarer, at det skal være nemt for dem og deres datter at være i kolonihavehuset.

Annonce

Rum uden vægge

Den lille familie bor i en lejlighed i det sydlige Aarhus, men i den periode, hvor det er tilladt, bor de fast i kolonihavehuset. Hemsen i det nybyggede hus er indrettet som børneværelse, mens køkken og soveværelse er et stort rum. At pladsen er begrænset, er ikke noget problem.

- Inden vi fik den lejlighed, vi bor i nu, boede vi i en lille lejlighed. Vi har altid godt kunne enes. Man skal bare skabe sit eget rum der, hvor man sidder. Hvis min kæreste spiller Playstation, så isolerer han sig der, uden at der nødvendigvis er en væg imellem os, siger Kia Lakmali Lønstrup.

Kolonihavehuset, som Kia Lakmali Lønstrup og hendes mand har bygget, er inspireret af en nordisk stil. Indenfor har de især været optaget af, at der skal være lyst og hjemligt. Foto: Mette Marie Birch Breuning

For hende er kolonihaven forbundet med afslapning og frihed. Det er en følelse af at være langt væk fra alting men samtidig have byen og hjemmet tæt på:

- For mig er det et fristed, hvor jeg kan trække vejret og bare være mig. Jeg kan drikke kaffe på terrassen eller stresse af ved at rode lidt i jorden i haven.

Kia Lakmali Lønstrup og familien forventer at beholde kolonihaven i mange år endnu, men når deres datter bliver teenager, kan det godt være, at de vil have et hus eller et sommerhus. Bare for at få lidt mere plads.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Skyskraber skåret lidt ned: Nu er byrådsflertal parat til at sige ja

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Vanvidskørsel på Aarhus Ø: Kommunen og politiet opfordrer hinanden til handling

Sport For abonnenter

De fire her har spillet røven ud af bukserne for Danmark ved EM

Aarhus

Tirsdagens coronatal: Flere østjyske kommuner har ingen nye smittede - Aarhus går dog ikke fri

Erhverv

Fodboldfeberen raser i Danmark: Hummel melder så godt som udsolgt af landsholdstrøjen

Byudvikling For abonnenter

Byggemand og samler: Olav de Linde har lageret fyldt med genbrug til sine byggeprojekter

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Aarhus

Gemt værk til 1½ mio kroner: Folk i Nye går under egne fodspor

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Far og bror til sigtet i sag om påkørt betjent: Vi fik overtalt Mohamad til at melde sig

Danmark

Sidste danske soldater har forladt Afghanistan

Alarm 112

Kvinde angrebet med bushammer: Forsøgte at afværge slag med sin paraply

Aarhus For abonnenter

Mystisk mand køber hele villakvarterer op i Aarhus: Her er historien om Singh - manden ved døren

Aarhus

Nyt 18-etager hus i Forskerparken: Skræddersyet til tech-virksomheder

Annonce