Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Debat

Livet på et århusiansk plejehjem: Vi gør vores bedste for at skabe værdige ældreliv

"Kongsgården-sagen har desværre overskygget alt det gode, der findes på plejehjemmene i Aarhus. Jeg fik efterfølgende mails fra forskellige ældre, som var dybt bekymrede for deres fremtid på plejehjemmene i Aarhus. Det gør ondt, når man brænder for sit arbejde, at blive set på med skepsis og mistro. Og ja, der sker fejl. Intet er perfekt, men vi lærer af fejlene", skriver Polly Bak Dutschke. PR-foto

DEBAT: Plejehjemmet er for mange det sidste hjem, de lever deres liv i, og det opleves ofte som indbegrebet af afmagt, når man skal have hjælp til at leve sit liv. Ens identitet forandrer sig fra at være selvstændig til at være afhængig af andre. Ens hukommelse svigter, en begyndende demens sniger sig ind, og man ved, at man har mistet noget af sig selv.

Når man mister noget af sig selv, får man brug for andre, ikke mindst sine pårørende til at fastholde en i relationerne og give en kærlighed.

Men plejepersonalet har også mange perspektiver på, hvordan de kan hjælpe den ældre ved at snakke med dem om deres liv og historie. Om det, man var, men også om det, man er nu på et plejehjem. Det handler om livseksistens. At kunne være sig selv, få respekt og være ligeværdig som den ældre, man er på et plejehjem.

Annonce

Derfor er vores faglighed på spil fra det minut, vi træder ind ad hoveddøren. Vi er med til at skabe livet hos de ældre, være sammen med de ældre - og lige præcis der gør vi den største forskel - ved at skabe en tilværelse, et liv.

Kongsgården-sagen har desværre overskygget alt det gode, der findes på plejehjemmene i Aarhus. Jeg fik efterfølgende mails fra forskellige ældre, som var dybt bekymrede for deres fremtid på plejehjemmene i Aarhus.

Det gør ondt, når man brænder for sit arbejde, at blive set på med skepsis og mistro. Og ja, der sker fejl. Intet er perfekt, men vi lærer af fejlene ved at analysere vores utilsigtede hændelser, primært medicin, så vi kan minimere fejlene.

Jeg vil derfor gerne sætte et par ord på, hvordan det fungerer i hverdagen på et plejehjem. Mit håb er, at tilliden til os, som elsker vores arbejde med de ældre, igen kan blive set i det rigtige lys. Et lys, hvor medarbejderne har hjertet på det rigtige sted.

Hver dag møder personalet ind med hver deres baggrund, kompetencer og livshistorie. De er pligtopfyldende fra første øjekast og har det mål for øje at gøre en forskel for beboerne. Som leder understøtter jeg indsatsen med læring og sparring i løbet af dagen, så fællesskabet kan fungere for helheden i teamet og for beboerne.

Vi arbejder meget med at skabe en god og stemningsfuld kultur, så den mentale sundhed og trivsel styrkes. Til vores konferencer planlægger vi, hvordan kan vi støtte den enkelte beboer bedst. Skabe en god kontakt til de pårørende, skabe aktiviteter, stjernestunder og rehabilitering.


Vores kommunale plejehjem kan rigtig meget og skaber gode rammer for mange værdige ældreliv. Men vi kan blive endnu bedre. Det kræver mere frihed og tid til personalet, så samspillet med borger og pårørende styrkes yderligere, og at der bruges mindre tid på dokumentation og tilsyn.


Coronatiden har givet os besøgsrestriktioner og vendt op og ned på hverdagen. Restriktionerne har fyldt forskelligt, og vi har taklet det forskelligt på plejehjemmene. Alle steder har vi oplevet pårørende, der har været dybt frustrerede. Det forstår jeg virkelig godt. Vi har oplevet pårørende, som sprang over hegnet ind til hjemmet og besøgte beboerne i skjul.

Men personalet og jeg som forstander har virkelig lært noget i den her periode. Vi har fundet nye og gode måder at have kontakt til de pårørende og beboerne på.

Samtidig oplever vi, at nogle familier går meget langt med at passe deres pårørende derhjemme, førend et plejehjem kommer på tale. I disse situationer er nogle familier så hårdt ramt, at vi skal hjælpe dem med næsten alt og nærmest agere jurister, socialrådgivere og psykologer på én gang. Her viser personalets kompetencer sig fra sin allersejeste side, når de hjælper familier i dyb krise. Jeg bliver helt rørt og varm om hjertet over, hvor dygtige de er til at håndtere den ældre og familien. For det er ikke nemt.

Vores kommunale plejehjem kan rigtig meget og skaber gode rammer for mange værdige ældreliv. Men vi kan blive endnu bedre. Det kræver mere frihed og tid til personalet, så samspillet med borger og pårørende styrkes yderligere, og at der bruges mindre tid på dokumentation og tilsyn.

Et godt arbejdsmiljø med kompetente medarbejdere smitter af på vores ældre borgere og skaber de bedste rammer for et værdigt og godt liv på vores plejehjem.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Aarhus

Aarhus Pride lukker flere centrale gader: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Debat For abonnenter

Stiften mener: Lad os få bus-boblerne tilbage – fyldt med kunst og andre stjerner

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce