Annonce
Kultur

Livet skal leves 'live': Musikhuset tager et opgør med den passive underholdning

Silas Holst og Sicilia Gadborg skal snart i gang med at træne til "Flashdance - The Musical", som har premiere i Musikhuset 20. april. Foto: Axel Schütt

Kampagne skal gøre publikum opmærksom på kulturen som livskvalitet.

AARHUS: Musikhuset i Aarhus har taget fat på et opgør med vores passive underholdning ved skærmene af den ene og anden slags, telefonen, iPad'en og tv.

Under titlen og med kampagnen "Life is Live" gør Musikhuset opmærksom på, at livet skal leves i virkeligheden og underholdning opleves tæt på dem, der leverer den. Sådan som det sker, når man bevæger sig ud fra sin skærm til scener og kulturhuse.

- De sociale medier trækker svagheder med sig. De gør os passive. At opleve levende kultur giver den højeste livskvalitet. Vær en del af fællesskabet og tæt på kunstnerne. Alle har muligheden, og når vi på et år leverer 500 gratis forestillinger, er det svært at finde en undskyldning for ikke at gøre det, sagde direktør Jan Christensen, da Musikhuset torsdag præsenterede den kommende tids program.

Annonce

Højdepunkter i Musikhuset

Her er udvalgte højdepunkter i Musikhusets program det næste halve år:


 • 31. januar: Giselle - Den Kongelige Ballet
 • 4. april: Bent Fabricius-Bjerre & LiveStrings
 • 13. april: Pernille Rosendahl
 • 20. april - 12. maj: Flashdance The Musical
 • 19. maj: Boston Symphonic Chamber Players
 • 24. og 25. maj: Cirque Éloize SALOO
 • 21. juni: Patti Smith and Band
 • 2. juli: Band of Horses
 • 13. juli: Caro Emerald og Aarhus Jazz Orchestra
 • 13. august: Joshua Bell & St. Martins in the Fields
 • 5.-7. september: Star Wars, A New Hope - Live in Concert
 • 21.-29. september: Tarzan
 • 31. oktober - 2. november 2019 & 16.-18. april 2020: Ringenes Herre Live - Kongen vender tilbage
 • 24. april - 9. maj 2020: Den Skaldede Frisør - The Musical

Se mere om programmet på www.musikhusetaarhus.dk eller i det trykte program, der bliver delt ud til 145.000 husstande i den kommende tid.

Direktør Jan Christensen vil have folk til levende underholdning. Foto: Axel Schütt

Patti Smith kommer

Tre af nyhederne er internationale stjerner som jazzkometen Gregory Porter, Marcus Miller, der spiller bas, og amerikanske Joshua Bell, der er en stor stjerne i klassisk musik. På programmet er også Danmarkspremieren på "Flashdance - The Musical" og udendørs sommerkoncerter med punkrockens dronning Patti Smith og amerikanske "Band of Horses".- Vi er stolte over endnu engang at kunne præsentere et program med stjerner på højt internationalt niveau inden for både rytmisk og klassisk musik samt et væld af arrangementer med dansk og international scenekunst. Vi bestræber vi os på at tilbyde et stort og attraktivt program, så folk prioriterer at opleve kunst og kultur live og sammen med andre, siger Musikhusets kunstneriske chef, Mette Kier.

Kunstnerisk chef Mette Kier kan præsentere kunstnere på internationalt højt plan. Foto: Axel Schütt

Tre musicals

Der ligger en stor tid forude for musicals i Musikhuset med Flashdance 20. april-12. maj, Tarzan 21.-29. september og næste år "Den skaldede frisør" 24. april-9. maj. Under "Tarzan" bliver hele Store Sal skabt om til en jungle.

Sicilia Gadborg siger, at hun glæder sig til at hoppe rundt i badedragt i "Flashdance".

- Men det kræver, at jeg holder mig i form, så jeg skal træne, træne og træne og spise grøntsager.

- Der bliver virkelig skruet op for dansen i musicalen, siger Silas Holst, der også er med i "Flashdance" og i øvrigt er rutineret i musicals og dans.

De store koncerter til film kan opleves, 5.-7. september med "Star Wars, A New Hope", 31. oktober-2. november 2019 og 16.-18. april 2020 med "Ringenes Herre Live - Kongen vender tilbage". Aarhus Symfoniorkester spiller, mens filmen ruller over lærredet, og det er eftertragtede forestillinger.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Aarhus

26-årig dansker var i virkeligheden 45-årig inder: Falsk tandlægepatient afsløret af sit eget tandsæt

Annonce