Annonce
Østjylland

Livet stopper ikke med et 7-tal

Lars Blume med en af årets glade studenter. Rektor kunne godt ønske sig - ikke mindst for de studerendes egen skyld - at de ville huske på, at livet godt kan lykkes uden 10 og 12-taller.

Rektor på Odder Gymnasium mener, at de studerende stiller stadigt højere krav til sig selv og deres gennemsnit.

Studenterne er udklækkede, eksamensbeviserne uddelt og hovedpersonerne selv, studenterne, er godt på vej ind i en fler-dags-rus.

Men inden fremtidens voksne for alvor begyndte at slå gækken løs, skulle de til eksamen. Og eksamen er ikke bare eksamen, som det plejer at være. De seneste år, er der i følge rektor Lars Blume, sket en markant udvikling.

»Nogle af eleverne ligner noget, der er på ind til deres egen henrettelse, når de går til eksamen. Men det er jo bare en eksamen - og livet stopper jo ikke med et 7-tal,« siger han og prøver at uddybe, hvorfor de unge har det sådan

Annonce

»Man skal vinde i alt. I eksamen, i Paradise Hotel, i dans. De unge skal lykkes som individer. De skal have den rigtige kæreste, den rigtige krop og de helt rigtige karakterer,« siger Lars Blume.

Og noget kunne tyde på, at han har ret. I hvert fald er stemningen på Odder Gymnasium markant anderledes, end da både Lars Blume og undertegnede blev studenter. Dengang var der også nervøsitet at spore og elever der bævrede som espeløv. Men der var ikke ekstatiske scener, hvor forældre og studerende jubler og skriger, som havde de scoret det afgørende mål i en EM-finale.

På Odder Gymnasium måtte en lærer i mandags eksempelvis bede forældrene dæmpe sig, da man ikke kunne høre hinanden i eksamenslokalet.

Forældrene er altså også med til at skærpe kampen om 12-tallerne.

»Og karaktergennemsnittene er da også blevet højere efter seneste gymnasiereform. I hvert fald for de elever, der kommer fra akademikerhjem. De studerende, hvis forældre ikke er akademikere, får det samme,« konstatere Lars Blume, der også fortæller, at en god karakter ikke nødvendig er god.

»Hvis man rykker sig fra et 2-tal til et 7-tal, er det en stor sejr i vores øjne. Men det mener de studerende ikke. De skal mindst have 10 for at føle, de slår til.«

Og faktisk er 10 ikke helt nok. På Skanderborg Gymnasium undskyldte en kvindelig studerende for eksempel over for sine medstuderende, at hun »kun« fik 10.

»Det bliver altså svært, hvis man skal vinde i alt. For alle kan ikke vinde på én gang,« siger Lars Blume, der fortæller, at begge køn ikke er lige fikserede på at blive den perfekte student.

»Pigerne har enormt travlt med at være perfekte, hvor drengene er lidt bedre til at tage det mere, som det kommer. For man skal altså også huske, at gymnasiet er andet end stræben efter det ypperste. Gymnasiet er også en tid, hvor man udvikler sig menneskeligt - og skal leve, lege og være sammen,« siger rektor.

Når Lars Blume ser tilbage, er sket endda rigtig meget med de studerendes måde at angribe skolen og eksamen på.

»I 80'erne og 90'erne mindede lærerne de studerende om, at de også skulle huske at læse, så de kunne få en eksamen, de kunne bruge til noget. I dag er det omvendt. Der må vi sige til eleverne, at de skal huske at leve. For det store flertal af eleverne er det de tocifrede karakterer, der er det allervigtigste. Det er, sådan som de selv ser det, beviset på, at de er lykkedes som mennesker. Sådan er det slet ikke i min verden, og det skal livet nok lære dem hen ad vejen. For man bliver jo ikke lykkelige på den lange bane af at få tolv.«

Lars Blume håber, at de unge vil huske at skolen og livet ikke er en elitesportskonkurrence.

»De studerende ser lidt på eksamen som en sport, hvor det vigtigste er at vinde. Men når man taber, fortsætter livet. Og det kan sagtens blive et skønt liv, selv om man ikke vandt. Det prøver vi også at minde de studerende om. De er en lille årgang - og om ti år ligger samfundet på knæ for dem. Men det er selvfølgelig svært at forholde sig til nu og her. For vi vil som skole ikke bære ved til præstationsbålet,« smiler rektor.

På Odder Gymnasium er der tilknyttet en psykolog og eleverne kan få en lærer med i forberedelseslokalet, hvis de ikke tør være alene på grund af præstationsangst.

Annonce
Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Debat

Hørningskolen skal have nye rammer, men: Man sætter ikke en fod størrelse 43 ned i en sko størrelse 41

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Annonce