Annonce
Aarhus

Livsfarligt trafik-kaos ved Dokk1

76 ud af 110 bilister, som i løbet af en halv time kom kørende ad Mindet, fortsatte ligeud, viste avisens optælling.

Bilister i hobetal overtræder færdselsreglerne ved Mindet. De risikerer sammenstød med både letbanen og fodgængere.

AARHUS: Først passerer bilisten et stort skilt med teksten: "Hvis du kører ligeud her, svarer det til, at du kører over for rødt".

Så kører hun forbi en grøn højresvingspil og ind i en bås med en højresvingspil. Inden hun gasser op og kører ligeud i krydset. Men kun cirka 10 meter. Så må hun hugge bremserne i, for letbanetoget kommer.

På én gang er det fascinerende og skræmmende at kigge på trafikken i T-krydset, der leder ind til Dokk1's parkeringskælder.

Det fascinerende er, at man sjældent ser mange med fuldt overlæg overtræde færdselsloven:

I løbet af en halv time time overtrådte 76 af 110 bilister, der kom kørende ad Mindet, færdselsloven ved at køre ligeud i krydset, viste Århus Stiftstidende optælling, som blev foretaget onsdag klokken 15.40-16.10.

Og det skræmmende er, at der virkelig er fare på færde i krydset:

De bilister, der kommer sydfra ad Mindet, skænker det tilsyneladende ikke en tanke, at Aarhus har fået et letbanetog, som de risikerer at brase ind i, hvis de ignorerer advarselstavler og grøn højresvingspil og kører ligeud i krydset.

Ganske vist har letbanen endnu ikke - som alle vist ved - fået tilladelse til at køre med passagerer. Men prøvekørslerne fortsætter.

Annonce
Så er det væk! Lastbilchaufføren ser stort på skiltningen og kører ligeud i krydset ved Mindet. Men pludselig dukker en fodgænger op, som går over for grønt lys. Foto: Ole Christensen

Turistbus kører tværs over

Da vi måbende står og observerer en stor turistbus fra Brønderslev skrumle tværs over helleanlæggene i krydset, kommer en mand gående hen til os. Han arbejder i Havnehuset tæt på krydset, forklarer han.

- Bare i dag har vi oplevet fem nærvedpåkørsler. Fem gange har jeg og mine kolleger hørt letbanetoget tude, og hver gang har vi kunnet se en bil holde i nærheden af sporene, forklarer han.

Nede ved Mindet fortsætter observationerne. Flere farlige situationer opstår - også når bilister kommer nordfra og overtræder færdselsloven ved at fortsætter lige ud i krydset. For ups - pludselig dukker der fodgængere over, som går over for grøn mand.

- Du må ikke køre ligeud her, råber en vred fodgænger til en bilist, som må bremse op foran fodgængerovergangen.

Svinge her? Nej, de regler gælder ikke for mig! Selv om der på et stort skilt står, at det svarer til at køre over for rødt lys at køre ligeud i krydset, kører både personbiler og lastbiler ofte ligeud foran Dokk1. Foto: Ole Christensen

Underligt kryds

På den måde fortsætter det trafikmæssige kaos i krydset.

Så skramler en lastbil med hænger over krydset, så foretager bilister underlige manøvrer. Så holder en forvirret bilist stille ude midt i et helleanlæg.

- Det er et underligt kryds. Skal det virkelig være frivilligt, om man vil overholde færdselsloven eller ej, spørger en cyklist, der i det samme kommer forbi, Jacob Trier fra Aarhus.

Østjyllands Politi kan ikke sige noget om, hvor mange bilister, der har fået bøde på stedet.

- Men vi har været der, og vi vil komme igen, siger Jakob Christiansen, kommunikationsrådgiver hos Østjyllands Politi.½

Indtil da vil der blive set stort på færdselsreglerne i byens mest lovløse kryds ved Mindet. Med nogenlunde statsgaranti.

Letbanen har nu bedt Aarhus Kommune undersøge, om man kan forhindre bilister i at køre over for rødt i krydset.

Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Det stabile AGF-forsvar skal findes frem igen

AGF

Minut for minut: Gyserafslutning - Silkeborg henter sejren hjem i kampens sidste minutter 

Annonce