Annonce
Navne

Livslang hædersydelse til en af arkitekturens store skikkelser

Arkitektekspert og professor Carsten Thau er atter blevet hædret. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Annonce

Hans indsats for dansk arkitektur er blevet fejret før, og nu bliver den det igen. Arkitektur-ekspert Carsten Thau, der er tidligere lektor på Arkitektskolen i Aarhus, er blevet udpeget som en af årets modtagere af Statens Kunstfonds hædersydelse.

Det oplyser Statens Kunstfond om den 72-årige professor emeritus ved Kunstakademiets Arkitektskole i København, hvor han i dag er bosiddende.

Med udnævnelsen skriver Thau sig ind i en eksklusiv række af kunstnere, der modtager ydelsen.

Der er kun 275 modtagere, og ydelsen, der er livsvarig, bliver først ledig, når en modtager går bort. I 2019 er der således kun 13 nye på listen, oplyser Statens Kunstfond, hvis legatudvalg ud over ydelsen, der er indkomstreguleret, hylder Carsten Thau i ord.

"Carsten Thau er sprogkunstner og med sin olympiske viden inden for filosofi-, kunst-, idé- og arkitekturhistorie har han udvidet fagets forståelseshorisont signifikant og været garant for det åndelige fundament under arkitektskolerne. Han har spillet en helt uvurderlig rolle ikke bare for uddannelsen, men også dannelsen af flere generationer af danske arkitekter. Hans unikke sprogtalent og umådelige viden har gennem alle årene aktivt syntetiseret en oplyst kulturhorisont med den frembringelse af arkitektur, der er med til at gøre faget til en bunden kunstart", står der i legatudvalgets indstillingstekst.

Carsten Thau, der er opvokset i Horsens og uddannet cand. phil i idéhistorie i 1973 fra Aarhus Universitet foruden at have studeret filosofi og kunsthistorie ved Johann Wolfgang Goethe-Universität i Frankfurt am Main og Cambridge University, har tidligere været lektor ved Arkitektskolen i Aarhus. Siden 1996 er det dog i rollen som professor i arkitekturens teori og historie på arkitektskolen i København, man har oplevet ham, og han har sideløbende skrevet adskillige bøger. Blandt andre monografien "Arne Jacobsen" i 1998 og "Arkitekturen Som Tidsmaskine" i 2010.

I 2002 tildelte Det Kongelige Danske Akademi ifølge Statens Kunstfond også Thau N.L. Høyen Medaljen. En hæder, der gives til personer, der præsterer ekstraordinært inden for fortolkning, forskning eller formidling af de skønne kunster.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fundings analyse: Når Messerschmidt bliver forfremmet, skal du lægge mærke til disse tre ting

Annonce