Annonce
Østjylland

Livtag med Diva Liva

Julie Berthelsen fremførte de gamle Liva Weel-sange meget autentisk og alligevel på sin helt egen måde. Foto: Søren E. Alwan

Julie Berthelsen og elever fra Odder Musikskole fortolkede Liva Weel-sange for 400 tilhørere.

Odder: Det er ikke så ofte, at der bliver solgt mere vin end fadøl, når Eine Kleine Bierbar på Torvet inviterer til levende musik i et telt foran diskoteket. Men det var efter alt at dømme tilfældet lørdag aften.

I hvert fald blev der langet en del glas med vin over disken, før folk fik sat sig tilrette i propfyldt telt for i nogle timer af opleve "Sagn of Music", Odder Musikskoles bidrag til Kulturby 2017.

Temaet for koncerten var 100-året for den folkekære sanger Liva Weels debut, som fandt sted på Hotel Phønix i Odder i 1917.

Før 60 elever fra musikskolen præsenterede musiklærer Christine Lund Christensens omskrivninger af de kendte sange, gik sangeren Julie Berthelsen på scenen og gav dem mere ufortolket og med opfordring til fællessang.

- Mit kendskab til Liva Weel var faktisk ret minimalt, før jeg blev bedt om at optræde i aften. Måske kendte jeg kun 10 pct. af sangene og kun omkvædet. Så der er blevet lyttet og øvet ret meget i den seneste tid, fortalte Julie Berthelsen, før hun gik på scenen og klarede de ofte meget svære melodier med bravour og med en intensitet, som gjorde, at sangen "Man binder os på mund og hånd" stadig kan give gåsehud, selv om kun få efterhånden selv har oplevet besættelsestiden.

Annonce

Liva Weels sange har svære melodier. Så der er blevet øvet meget i den seneste tid.

Julie Berthelsen, sanger 
Der blev eksperimenteret på spændende vis med de gamle sange, da elever fra Odder Musikskole overtog scenen. Foto: Søren E. Alwan

Et tilløbsstykke

I det hele taget fornemmede man denne aften en lidt højtidelig stemning i teltet, som før koncerten med musikskolens elever og senere swingmusik med Big Fies Bigband også rummede en del forventningsfulde unge med et instrument på sig. Nu var det snart deres tur, men så længe det ikke var, lyttede de hjertens gerne til Julie Berthelsen.

For som en af dem sagde til avisens udsendte:

- Hun synger jo sindssygt godt.

Det var musikskolens leder Steen Hattensen, der havde stået for den overordnede planlægning af "Sagn of Musik", og han er ovenud lykkelig for resultatet, som trak mindst 400 mennesker til Torvet på en lidt halvkold septemberaften.

- Vi greb historien om en sangerinde, der kom forbi for 100 år siden. Og det gjorde vi da meget godt, siger han.

Julie Berthelsen sang syv af de gamle Liva Weel-sange. Foto: Søren E. Alwan
Teltet på Torvet i Odder var proppet med tilhørere. Foto: Søren E. Alwan
Musiklærer Christine Lund Christensen (tv.) havde lavet de nyfortolkninger af de gamle melodier, som elever fra musikskolen spillede. Foto: Søren E. Alwan
Julie Berthelsen var indtil for nylig ikke dybt fortrolig med Liva Weels sange, så hun havde øvet intenst før koncerten. Foto: Søren E. Alwan
En hyggelig og spændende lørdag på Torvet i Odder. Foto: Søren E. Alwan
Der blev både sunget med og lyttet intenst i det tæt pakkede telt. Foto: Søren E. Alwan
Julie Berthelsen lagde masser af sjæl i sin fortolkning af Liva Weels sange. Foto: Søren E. Alwan
Big Fie og Christine Lund Christensen svingede sammen med de unge musikere. Foto: Søren E. Alwan
Teltet var propfyldt med mennesker under "Sagn of Music". Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce