Annonce
Østjylland

Logren, snusen og bjæffen på plejecentret: Trygfonden fandt nye besøgshunde i Randers

Knud Larsen har selv haft en dansk-svensk gårdhund, og han kunne med det samme spotte, at "det da vist ikke er en helt ren en af slagsen." Foto: Annelene Petersen
Et halvt hundrede glade hunde besøgte torsdag plejecentret, da Trygfonden udvalgte nye besøgshunde

RANDERS: Masser af logrende haler, snusende snuder og en lille smule bjæffen. Torsdag myldrede vovserne ind på Dronningborg Plejecenter, da Trygfonden holdt optagelsesprøve for kommende besøgshunde til danske plejehjem.

- Vi kommer til at se omkring 50 hunde i løbet af dagen. Dog kun tre eller fire ad gangen, fortæller aktivitetsmedarbejder Susanne Jensen.

Trygfonden startede sin jagt på nye besøgshunde i Hjørring og kommer til stå i spidsen for seks arrangementer rundt om i landet. I denne omgang.

- Vi har allerede haft to besøgshunde-runder tidligere i år. I denne omgang kommer vi til at møde omkring 250 hunde, og vi regner med, at mellem 60 og 70 procent vil være velegnede til at besøge landets ældre, fortæller Ganila Plesner, der er projektchef i Trygfonden.

En del af dagens hunde-test er en dyrlægeundersøgelse: En besøgshund skal altid være både sund og rask. Og Koda, der er en Golden Retriever, bliver modstræbende hentet fra sin runde mellem de mange mennesker og hunde, der skal hilses på, for at komme op på undersøgelsesbriksen.

- Koda er en ung hund - tre år til januar. Jeg er selv psykolog, og jeg overvejer, om Koda engang kan bruges som terapi-hund, fortæller ejer Mia Nørremark Byrialsen.

En god besøgshund skal også være robust og må ikke blive alt for forskrækket ved for eksempel pludselige lyde. De skal være dygtige til at være i kontakt med mange mennesker og gode til at holde kontakten.

Koda bliver utålmodig under testen af sin adfærd: "De voksne" snakker for meget sammen. Konsekvent bryder hun ud af det lille aflukke for igen at snuse hej til de andre hunde og deres mennesker.

Golden retrievere er sammen med labrador-hunde de mest almindelige besøgshunde.

- Selvfølgelig fordi de er de mest almindelige hunde i Danmark. Men når Trygfonden udvælger sine besøgshunde, peger vi på alle hunderacer. Fra de små chihuahua og bomuldshunde til de robuste rottweilere og mastiff. Lige som der er stor forskel på hunde, er der stor forskel på plejehjemsbeboere. Nogle vil helst have besøg af en lille, fiks hund, de kan kramme - mens en gammel jæger måske hellere vil tale med en anden jagtvant mand og hans jagthund. Tilsvarende kan en stor hund være god, når man skal klappe den fra en kørestol, mens små hunde kan få folk op af stolene. Og mange ældre ser ikke så godt, så de skal helst præsenteres for lyse hunde, så kontrasterne står skarpest, fortæller Galina Plesner.

- Og hele målet for vores arbejde med besøgshunde er selvfølgelig at skabe glæde blandt beboere på vores plejehjem. Trygfonden har 860 besøgssteder fordelt på 96 kommuner, og selv om vi får mange nye hunde i folden på sådan en Danmarksturné, som vi lige nu er i gang med, kan vi altid bruge flere hunde.

Et besøg af en hund kan både være et lysglimt og et afbræk i hverdagen for en plejehjemsbeboer.

- Mange af beboerne får faktisk rigtig gode samtaler med vores besøgshunde. Ind i mellem ser vi endda, at mennesker, der ellers ikke taler, pludselig får deres sprog tilbage og begynder at snakke til hunden. Et besøg af en hund kan tænde mange glemte minder, fortæller hun.

Til dagens hunde-arrangement på Dronningborg Plejecenter har beboerne fri adgang til at kigge med. Noget, som fem ældre mennesker fra morgenstunden havde benyttet sig af

Dagens hunde-træf i Randers samler hunde og ejere fra et stort geografisk område, og ejerne bestemmer selv, hvor langt de vil køre efter deres plejehjem-besøg.

- Og hundene er altid sammen med deres ejere, når de er på besøg. Derfor er ejeren lige så vigtig som hunden, og sådan en dag som i dag, tager vi også en grundig snak med hundeejerne, siger Galina Plesner.

Hele målet for vores arbejde med besøgshunde er selvfølgelig at skabe glæde blandt beboere på vores plejehjem

Galina Plesner, projektchef, Trygfonden

En del af Trygfondens optagelsesprøve for besøgshunde er et dyrlægetjek. Foto: Annelene Petersen
Golden retrieveren Koda med sin ejer /th) Mia Nørremark Byrialsen: "Koda skal måske på et tidspunkt bruges som terapihund." Foto: Annelene Petersen
Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil

God morgen - skal vi danse tango?

Aarhus

Et af Aarhus ældste værtshuse drives med trukket håndbremse: - Peter Gift har altid været et lidt pænere værtshus

Sport

Eriksen har sendt besked til Inter-spillere i gruppechat

Aarhus For abonnenter

Socialområdet skal videre efter en kæmpe begmand: - Nu må Aarhus prioritere mennesker før mursten og prestige

Annonce