Annonce
Navne

Lokal ildsjæl nomineret for sit arbejde med ensomme unge: - Madlavning giver dem en succesoplevelse

Simon Lehm Frandsen (tv.) laver mad med de unge hos væresteder Plexus Aarhus, hvor de samles om at lave et fælles måltid og spise sammen. Foto: Privatfoto
25-årige Simon Lehm Frandsen er blevet nomineret til en pris ved Arlas 'Generation Food Award' for sit frivillige arbejde i Plexus Aarhus, hvor han lærer ensomme unge at lave mad.

AARHUS: Han har gennem mange år vidst, at han gerne ville lave frivilligt arbejde. Ideen blev første gang skabt, da han stødte på nogle af de frivillige organisationer på messedage i folkeskolen.

I en alder af 20 år blev Simon Lehm Frandsen frivillig i organisationen Plexus Aarhus, som er et værested for ensomme unge i byen. Her står han for at lave mad sammen med de unge og samle dem om et fælles måltid.

Et tiltag, der nyder så stor succes og opbakning, at en tidligere kollega nu har indstillet Simon Frandsen i kategorien "Årets Madsjæl i Forenings- og Fritidslivet" til Arlas årlige prisuddeling "Generation Food Award", som bliver uddelt mandag aften.

Annonce

Det er nu fem år siden, at Simon første gang trådte ind ad døren i Nørre Allé i Aarhus C. Siden er han kommet der fast to til tre gange hver anden uge og har skabt et fællesskab omkring det at lave mad.

Hos Plexus Aarhus mødes de unge og spiser sammen. Kravet er, at de skal deltage på en eller anden måde i skabelsen af maden. Nogle hjælper med indkøb, andre står i køkkenet og så er der dem, som hjælper til med at gøre rent bagefter.

Favoritkombination

- I Plexus har jeg kunnet forene to ting, som jeg brænder meget for. Madlavning og ensomme unge. Her kan jeg kombinere de to ting ved at lave mad sammen med dem. Jeg er selv vokset op med at stå i et køkken og hjælpe til og har altid set maden som en måde at samles på, når man spiser sammen, fortæller 25-årige Simon Lehm Frandsen og tilføjer om grunden til at træde ind i Plexus.

- Jeg er selv uddannet psykolog og har altid haft en interesse for at hjælpe udsatte mennesker og mennesker, som har det svært. Jeg vil gerne gøre en forskel, hvor jeg kan, lyder det fra Simon.

Simon Lehm Frandsen begyndte med at arbejde hos Plexus Aarhus i sommeren 2016 og har været der fast siden. Foto: Privatfoto

Han fortæller, at det er en kæmpe ting at kunne hjælpe andre og ikke mindst se, hvordan nogle mennesker flytter sig og udvikler sig over en periode.

Nogle af de unge synes, at det er svært at lave mad, mens andre ikke gider eller ikke har lyst til at lave mad alene, fordi det er ensomt. Det er et problem, fordi de så ender med hurtige og usunde løsninger.

Simon Lehm Frandsen

- Jeg tror, at jeg taler for de fleste, som laver frivilligt arbejde, at når de først er med og inde omkring det, så bliver det noget, de gør lige så meget for dem selv som for de mennesker, de hjælper. Når du oplever den forskel, du kan gøre for andre mennesker - det er noget, som ingen løn kan måle sig med. Det giver mening i tilværelsen, at du kan være med til at gøre en forskel, siger Simon Lehm Frandsen.

Annonce

Lærer at lave mad

Han blev færdig med sin uddannelse som psykolog i sommer, men arbejder for tiden som folkeskolelærer på Samsø, selvom han fortsat er bosat i Aarhus og hver anden uge hjælper til i Plexus Aarhus.

Værestedet har åbent tre til fire gange om ugen, hvor de unge mødes og spiser sammen. Ifølge Simon er ordningen med til at skabe et fællesskab, men giver også de unge en chance for at lære at lave mad. Mange af dem tror nemlig ikke, at de kan finde ud af det.

- Nogle af de unge synes, at det er svært at lave mad, mens andre ikke gider eller ikke har lyst til at lave mad alene, fordi det er ensomt. Det er et problem, fordi de så ender med hurtige og usunde løsninger. Men maden bliver altid god hos os, og det er en succesoplevelse for dem, fortæller han i den pressemeddelelse, som er udsendt sammen med nomineringen til mandagens prisuddeling.

Annonce

30 ildsjæle

I alt er 30 ildsjæle nomineret til en Generation Food Award i 10 forskellige kategorier. Prisuddelingen finder sted mandag den 13. september i Industriens Hus i København.

Det er en jury, som udvælger vinderne af de forskellige kategorier, men selve nomineringen er lavet af en eller flere, som er glade for det stykke arbejde, som de nominerede laver.

- Jeg er meget beæret over nomineringen, fordi det er et kæmpe skulderklap. Men jeg gør det jo ikke for anerkendelses skyld, men fordi jeg virkelig tror på, at mad og fællesspisning kan gøre en forskel for ensomme unge. Den bedste solstrålehistorie fra os er, at to, der mødte hinanden gennem Plexus, i dag er gift og har barn sammen, siger Simon Lehm Frandsen.Annonce
Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favorit spisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

DGI til foreninger med coronatvivl: Hold gang i idrætten

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Navne

Nu fylder saxkongen 80 år: Han lærte at læse noder og at komme til tiden

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Aarhus For abonnenter

Bor I her? Mette og Philip har lavet interiørbutik i en lejlighed

AGF

AGF-målmand var ved at eksplodere: - De løb jo bare rundt om os

Annonce