Annonce
Aarhus

Lokal madmillionær klar med redningsvest til ikonisk ishus i forfald: - Den ligger lige til højrebenet

Jørgen Peter Danielsen er manden bag Systemfrugt A/S, som han solgte efter 25 år. Siden har han blandt andet gjort sig som investor på den århusianske madscene, hvor han ejer Casablanca, Mor Anna, Mejeriet, Tangkroen og Sjette Frederiks Kro. Foto: Kim Haugaard.
En af byens mest indflydelsesrige madinvestorer har fået øjnene op for det 120 år gamle ishus, der er godt medtaget efter i årevis at have stået tomt.

AARHUS: På hjørnet af Skovbrynet ved Tangkrogen har der i 120 år ligget en ikonisk perle i form af et fem kvadratmeter stort ishus.

Det ligger der stadig, men siden den tidligere forpagter i 2020 valgte at dreje nøglen om, har det stået tomt og svævet mellem liv og død. Uden konkrete planer for, hvad der skal ske, mens vind og vejr langsomt bringer det lille arkitektoniske stykke Aarhus-historie i forfald.

Men det vil Jørgen Peter Danielsen, der i sin tid reddede Café Casablanca, nu ændre på. I hvert fald har han her til morgen meldt sig på banen som interesseret i at overtage ishuset.

Annonce

- Det er ærgerligt, at det skal stå tomt derovre. Det ser jo hyggeligt ud. Processen har været i gang, siden jeg fik ideen for tre timer siden, og hjernen er fuld af muligheder, fortæller han til Århus Stiftstidende.

Samspil med naborestaurant

Det giver faktisk rigtig god mening, at lige netop Jørgen Peter Danielsen har meldt sig på banen.

Jørgen Peter Danielsen øjner en mulighed for at bringe ishuset i spil i forbindelse med Tangkroen, som han for nyligt åbnede lige ved siden af. Foto: Morten Ravn.

For det første er han blevet kendt for at investere i ikoniske spisesteder i Aarhus-området, siden han i 2009 overtog førnævnte Café Casablanca i Rosensgade. I mellemtiden er Sjette Frederiks Kro i Risskov, bageriet Mor Anna i Latinerkvarteret samt Restaurant Mejeriet på Vilhelmsborg blevet tilført porteføljen.

Og for blot nogle måneder siden åbnede han endnu et spisested. Denne gang på adressen, hvor Restaurant Früd og Café Skovbrynet tidligere har haft til huse, da Tangkroen slog dørene op på hjørnet af Dalgas Avenue og netop Skovbrynet, hvor Ishuset ligger.

God forretning laver vi ikke noget af. Men den ligger jo lige til højrebenet, og så tager vi ansvar for at holde liv i noget her i byen.

Jørgen Peter Danielsen, ejer af flere restauranter og caféer i og omkring Aarhus.

- Det kunne jo tænkes, at der var en vis synergi i det, når vi er lige herovre på Tangkroen i forvejen. Vi er ved at sætte lidt mere gang i terrassen, og så kunne vi jo få lavet et rigtig godt hjørne.

Men det lykkedes jo ikke den tidligere forpagter – er det ikke bare en dårlig forretning?

- God forretning laver vi ikke noget af, svarer Jørgen Peter Danielsen med et grin.

- Men den ligger jo lige til højrebenet, og så tager vi ansvar for at holde liv i noget her i byen, svarer Jørgen Peter Danielsen.

Annonce

Kongelunden-planer kan blive afgørende

Det er Aarhus Kommune, der ejer isboden, og derfor afhænger det hele af, hvad Aarhus Kommunes planer er for både boden samt den lille grønne plet på kanten af Skovbrynet.

Der har blandt andet været tale om, at lokationen kunne komme i spil i forbindelse med de omfattende planer for Kongelunden, ligesom det på et tidspunkt også lignede, at boden skulle rykkes til Den Gamle By, der dog har takket nej.

Jørgen Peter Danielsen ejer allerede Tangkroen på hjørnet af Dalgas Avenue og Skovbrynet. Og han ser gode muligheder med at bevare ishuset, der kan ses fra restaurantens terrasse. Foto: Axel Schütt.

Det var Henrik Mensch, der frem til lukningen i 2020 var forpagter af ishuset på vegne af selskabet Unilever, hvis internationale sortiment tæller blandt andet Frisko Is.

I 2017 lavede Mensch og Unilever en omstridt forpagtningsaftale med kommunen, hvorefter flere af byens ismænd og forpagtere blev sagt op.

Blandt andet Ragheid Nakkuq, der kom til Danmark som flygtning fra Irak omkring år 2000, og i cirka ti år var et kendt ansigt i byen som forpagter af isboden ved Skovbrynet.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Serverede guldstøv, candyfloss og glimmer: Populær gourmet-restaurant drejer nøglen om

Navne For abonnenter

Farvel til en elsket overlæge: Man kan ikke sige noget skidt om Ole Helmig

Alarm 112

Kørt på skadestuen: Cyklist påkørt af bil ved rutebilsstationen

Alarm 112

Efter bølge af indbrud i biler: Dommer fængsler tre udlændinge mistænkt for at være på tyvetogt

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Aarhus For abonnenter

Aarhus har aktier i store miljøsyndere: - Det skal stoppe nu, siger politikere

Navne

Multiartisten har skabt sin egen vej: Fra Nik og Jay-danser til magasindirektør og TV-vært

Aarhus

Hvor mange har haft corona uden at vide det? Nyt forsøg skal gøre os klogere på det - og hvor langt vi er i epidemien

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

Aarhus

Se video: Bil gik op i flammer - vidne så to personer stikke af

Aarhus For abonnenter

Vil du nøjes med at få gjort rent en time hver anden uge? Her er svarene fra ældre-politikerne i Aarhus

Aarhus

Mere end hver fjerde test positiv: Aarhus fortsætter med højt smittetal

Annonce