Annonce
Aarhus

Lokal S-politiker om Lars Boje Mathiesen: Han er fyldt med had og selvfedhed - føj!

Peder Udengaard (S) (billedet til venstre) rakker i skarpe, personlige vendinger ned på sin tidligere byrådskollega, Lars Boje Mathiesen (NB) i en facebook-kommentar under en portrætartikel på Stiftens facebookside. Fotocollage: Jesper Bech
Politikere har lov at udtrykke sig skarpt. Alligevel må det siges at være et usædvanligt personligt angreb, som det socialdemokratiske byrådsmedlem i Aarhus, Peder Udengaard, retter mod sin tidligere byrådskollega, Lars Boje Mathiesen (NB). Udengaard erkender over for Stiften, at det løb af med ham i situationen, men fastholder kernen i sin kritik.

AARHUS: Tonen på de sociale medier er kammet over.

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) i midten af marts, hvor hun samtidig rettede en appel til landets politikere.

- Vi kunne gå foran her. Vi kan aftale, at vi ikke videregiver oplysninger om hinanden, som er forkerte. At vi ikke bruger fake news. At vi ikke bruger ord, der er nedsættende eller på anden måde ødelægger den politiske diskussion, vi skal have med hinanden, sagde statsministeren fra Folketingets talerstol.

Annonce

En "sjuft" og en "charlatan"

Halvanden måned senere, 1. maj 2021, skriver det århusianske byrådsmedlem, Peder Udengaard sådan her på Facebook:

"Har haft den ulykkelige omstændighed, at være kollega til manden. Han er fyldt med had, selvfedhed, selvoptagethed og er yderst radikaliseret. Det man i gamle dage kaldte: En sjuft, en chancerytter og en charlatan. Føj!"

Uddrag fra kommentarspor på Facebook under portræt af Lars Boje Mathiesen (NB)

Den "selvfede charlatan" er hans tidligere byrådskollega, Lars Boje Mathiesen, der i dag er folketingsmedlem for Nye Borgerlige.

- Jeg er vant til at blive kaldt det ene og det andet, det rører mig ikke så meget. Men lige her tænkte jeg da godt nok "okaaaaay". Jeg synes, det er et lavmål af en politisk kollega at kalde mig de ting. Jeg ved ikke, hvor behovet kommer fra, eller hvordan han i øvrigt kan vide, at jeg skulle være fyldt med had, siger Lars Boje Mathiesen.

Annonce

Bolden eller manden?

Peter Udengaard har skrevet sin kommentar på Facebook i forbindelse med en portrætartikel i Århus Stiftstidende, hvor Lars Boje Mathiesen beretter om alt fra sin barndom med alkoholiske hippieforældre til sit politiske syn på islam som en totalitær ideologi.

Lars Boje Mathiesen er selv kendt som en hård debattør. Måske den hårdeste på Christiansborg. Han pakker intet ind. Nyder at gennempløkke den politiske korrekthed. Nogle elsker ham for hans bramfrihed, andre hader ham.

Kort om Lars Boje Mathiesen

Lars Boje Mathiesen er født 21. maj 1975 og voksede op i Jernved ved Ribe i Sydvestjylland.

Uddannet folkeskolelærer, har undervist i engelsk, historie og samfundsfag. Har boet fire år i USA.

Har haft sit eget investeringsfirma og har tidligere ejet en bar og et hotel i Ribe.

Bor i Harlev vest for Aarhus sammen med sin kæreste og deres to små døtre.

Var byrådsmedlem i Aarhus 2013-2017. Først for Liberal Alliance, siden som løsgænger fra 2016, hvorefter han blev medlem af Nye Borgerlige. Blev i 2019 valgt til folketinget.

Du er selv kendt for at være meget kontant. Får du ikke bare igen med samme mønt her?

- Jeg synes, man skal holde det personlige og det politiske adskilt. Jeg er selv benhård på det politiske, og andre skal også bare gå hårdt til min politik. Men man skal gå efter bolden og ikke manden, fastslår Lars Boje Mathiesen og understreger samtidig, at han hverken føler sig krænket eller ked af det over Peter Udengaards kommentarer

- Nej, du må sgu ikke skrive det som om, jeg er et offer. Peder Udengaard må skrive lige, hvad han vil. Men jeg synes, det skader den demokratiske dialog, når politikere bliver personlige mod hinanden på den måde.

Lars Boje Mathiesen (NB) er med egne ord temmelig hårdhudet og har således ikke ligget søvnløs over Peder Udengaards personlige angreb. Han har dog undret sig, fordi han troede, at de to trods politiske uenigheder respekterede hinandens ret til at have forskellige holdninger. Foto: Emil Jørgensen

Hvis ikke det gør dig ked af det, hvilken fornemmelse får du så?

- Undren. Er det virkelig sådan, han tænker om mig? Hvis det er, så synes jeg ikke, han har været ærlig over for mig gennem de fire år, vi sad i byrådet sammen. Selvfølgelig var vi uenige rent politisk, men vi arbejdede da fint sammen eksempelvis i Børn og Unge-udvalget, og jeg troede egentlig, at vi havde respekt for hinanden på det personlige plan, siger Lars Boje Mathiesen.

Annonce

Fastholder kritikken

Peder Udengaards kommentar har fået 122 reaktioner på Facebook, hvor flere læsere går i rette med ham.

Det er sgu et selvmål, skriver en.

Den eneste, du udstiller med sådan en usympatisk kommentar, er dig selv, skriver en anden.

Andre igen roser Peder Udengaard for at give Lars Boje Mathiesen en dosis af sin egen medicin.

Selv siger Peder Udengaard, at han nok var lidt for hurtig ved tasterne, da han kommenterede på artiklen. Han fastholder dog essensen i sin kritik.

Peder Udengaard er århusiansk byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Aarhus. Han siger selv, at han nok var lidt for hurtig, da han blandt andet kaldte Lars Boje Mathiesen for en hadfyldt, selvoptaget sjuft. Pressefoto

- Jeg er helt opmærksom på, at den går lige til grænsen og i nogens optik også over. Men der er tale om en politiker, som gang på gang rykker grænsen for, hvordan samtalen er mellem politikere. Man kan så kritisere mig for at hoppe ned på samme lave niveau ved at komme med så kategorisk en kommentar, som jeg gør, siger Peder Udengaard.

Annonce

Intet at tage fejl af

Peder Udengaard forstår ikke, hvordan Lars Boje Mathiesen kan have fået det indtryk, at de to nogensinde skulle have været på kammeratlig fod uden for den politiske manege.

- Jeg tror ikke, jeg har snakket med manden, siden han stoppede i Aarhus Byråd, og jeg tænker ikke, der kan være tvivl om, hvad jeg synes om hans måde at gribe tingene an på i sit politiske virke. Der har vi haft nogle ophedede debatter, både i byrådssalen og på de sociale medier. Det kan jeg ikke se, der skulle være noget nyt i, siger Peder Udengaard.

Men her bliver du jo personlig. Du skriver, at han er fyldt med had, og at han er dybt radikaliseret. Kan du underbygge de beskyldninger

- Min oplevelse af Lars Boje Mathiesen som politiker er, at han nærmest er den danske udgave af Trump. Det er en blanding af fake news og nedladende kommentarer på et niveau, som man sjældent oplever politikere benytte sig af. Han bruger en til tider ekstremt nedladende tone både omkring kvinder og etniske minoriteter, og jeg synes eksempelvis, det er radikalt, når han sammenligner socialdemokrater med terrorrister, siger Peder Udengaard.

Det er halvanden måned siden, statsministeren fra Folketingets talerstol opfordrede politikere til at undlade nedsættende bemærkninger på de sociale medier. Lever du op til det?

- Når du stiller det op på den måde, så er det helt åbenlyst, at jeg ikke gør det. Jeg har et ansvar for at holde en ordentlig tone, siger Peder Udengaard.

Fortryder du, at du skrev det?

- Jeg skulle måske ikke have været så firkantet og kategorisk. Politikere skal tale ordentligt til hinanden, og her må jeg ærligt erkende, at det lige løb lidt af med mig.

Annonce

S siger fra

Stiften har talt med Socialdemokratiets politiske ordfører i Aarhus Byråd, Anders Winnerskjold (S), og spurgt, om Peder Udengaards måde at formulere sig på flugter med partiets linje.

Det gør det ikke, svarer han.

- Både politikere og almindelige borgere skal skrive ordentlig til hinanden på de sociale medier. Vi deler statsministerens holdning til, at vi fra politisk side også her skal gå forrest, og vi hilser altid en saglig politisk debat velkommen. Det er dette tilfælde ikke et eksempel på, siger Anders Winnerskjold.


Jeg vil nøjes med at give Peder Udengaard et råd: Don't drink and facebook

Lars Boje Mathiesen, folketingsmedlem for Nye Borgerlige


Lars Boje Mathiesen selv har ikke tænkt sig at gøre en sag ud af det, selv om han vurderer, at nogle af tillægsordene i Peder Udengaards kommentar kan være af injurierende karakter.

- Jeg vil nøjes med at give Peder Udengaard et råd: Don't drink and facebook, siger Lars Boje Mathiesen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Aarhus

Undrer du dig også? Hvorfor er der blå plastre på havneskulptur?

Aarhus

Corona-smitten går stadig den rigtige vej, men Aarhus er voldsomt overrepræsenteret i statistikken

Annonce