Annonce
Østjylland

Lokal spænding: Kronjylland kan blive styrket på borgen efter valget

De lokale folketingskandidater må vente et stykke tid endnu på at få afklaret, om de skal i Folketinget. I løbet af torsdag, når de personlige stemmetal tælles op, afgøres det, hvilke politikere der er valgt. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Vælgernes øretæve til Dansk Folkeparti kan ramme Randers og Djursland hårdt. Til gengæld kan området blive styrket på anden vis, hvis Socialdemokratiet og SF i Randers som følge af partiernes fremgang får henholdsvis to og et mandat på Christiansborg.

Randers: Bliver Randers, Favrskov og Djursland styrket af valget? Eller mister vi mandater og dermed indflydelse på Christiansborg? Det viser sig først i løbet af torsdag eftermiddag og aften, når der er sat navne på de 179 medlemmer af det kommende folketing. Allerede nu ser det dog ud til, at nogle lokale folketingsmedlemmer måske skal rydde deres kontor på Christiansborg, mens andre kandidater kan få en plads som følge af deres partiers fremgang.

Som forventet har Dansk Folkeparti fået en ordentlig øretæve af vælgerne. Det kan få store konsekvenser for Claus Kvist Hansen, der er valgt i Randers Sydkreds. Ved valget i 2015 kom han ind på det sidste mandat og er dermed i risiko for at ryge ud.

Partiets farverige trafikordfører Kim Christiansen er opstillet på Djursland. Her har vælgerne også vendt partiet ryggen i stort tal. I 2015 fik partiet 10.389 stemmer på Djursland. I år har 4253 sat kryds ved DF på Djursland, og det vil blandt andet spidskandidaten uden tvivl kunne mærke.

Får Socialdemokratiet to pladser i Folketinget? Det er før sket, da Maja Panduro og nuværende borgmester Torben Hansen i 2011 begge blev valgt - Torben Hansen kun med nød og næppe og på det yderste mandat.

Partiet har, som det var ventet, fået et godt valg. Spørgsmålet er, om Malte Larsen og Iben Sønderup, de to kandidater i Randers-kredsene, har samlet stemmer nok til at komme af sted til Christiansborg begge to. Realistisk set er det nok kun én, der bliver valgt ind. Daniel Toft Jakobsen i Favrskov og Leif Lahn Jensen på Djursland er sandsynligvis sikre på at komme ind. Per Husted i Mariagerfjord kan måske endelig se frem til en fast plads i Folketinget efter at have været inde som vikar 11 gange. Socialdemokratiet er gået frem med godt 1000 stemmer i Mariagerfjord-kredsen.

Annonce

SF-succes kan smitte af på Randers

Venstre er landets næststørste parti og har haft beskeden fremgang både i Randers-kredsene, på Djursland, i Favrskov og Mariagerfjord. Dermed er der en god chance for, at Michael Aastrup Jensen, Randers, og Britt Bager, der er opstillet på Djursland, bevarer deres pladser i Folketinget.

Til gengæld er det nok tvivlsomt, at eksborgmester i Favrskov, Anders G. Christensen, kommer til Christiansborg i denne omgang.

Konservative har haft et pænt valg med markant fremgang i Randers, men det er næppe nok til, at David Munk-Bogballe får et mandat.

Charlotte Broman Mølbæk, der er opstillet for SF i Randers, kan måske blive trukket med i Folketinget af partiets generelle fremgang. Samtidig har SF haft pæn fremgang på valgstederne i Randers-kredsene, så hun kan meget vel have fået et pænt personligt valg. Dermed kan hun måske få det ene af de to mandater, som SF sandsynligvis får i den østjyske storkreds.

Så måske går Randers, Djursland, Mariagerfjord og Favrskov videre med uændret antal mandater i Folketinget, eller får endda ekstra power på Christiansborg, selv om det ser ud til, at DF's to lokale mandater kan være i farezonen.

Det vil vise sig, når de personlige stemmetal er talt op og storkredsenes mandater fordelt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Byudvikling For abonnenter

Det kan koste kommunen dyrt at sige nej til nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Annonce