Annonce
Østjylland

Lokal virksomhed giver unge i Horsens en ny chance som tarmrensere

Magnus Buch Sørensen er i voksenlære hos Dat-Schaub. Her er han i fuld gang med tarmrensningen. Pressebillede

Opskriften på et succesrigt lærlinge-forløb hos tarmrenseriet Dat-Schaub er troen på, at de unge fortjener en chance og troen på, at de kan.

Horsens: Syv unge har indledt arbejdslivet som lærlinge på Dat-Schaub - tarmrenseriet tilknyttet Danish Crown - i Horsens. Gennemfører de unge lærlingeuddannelsen, har de om halvandet år papir på en uddannelse som tarmrensere.

Det lå ellers ikke i kortene hos de unge. Hverken drømmen om at blive tarmrenser eller troen på en fremtid med uddannelse og job. Flere af de unge kommer nemlig fra en baggrund med kriminalitet og misbrug som en del af hverdagen.

For 20-årige Magnus Buch Sørensen betyder den nye tilværelse som lærling først og fremmest en hverdag med faste rammer.

- For mig er det vigtigt at have noget at stå op til. Det kan godt være, at jeg ser knap så rosenrødt på mit nye job, når vækkeuret ringer klokken fem om morgenen. Men når først jeg kommer herud, ser jeg helt anderledes på det. Det betyder alt for mig at have de faste rammer og vide, at der er nogen, der tror på mig, siger han.

To gange om året ansætter Dat-Schaub voksenlærlinge. Det sker i et samarbejde med det lokale jobcenter, som har kontakten til de jobsøgende unge, blandt andet gennem "Nytteindsatsen". Det er også jobcentret, som arrangerer informationsmøderne, hvor de unge kan høre mere om virksomheden og uddannelsen.

- Jobcenteret har skaffet os mange gode kandidater til voksenlærlingeuddannelsen i denne omgang. Vi har haft samtaler med alle de, som efter informationsmødet tilkendegav, at de gerne vil arbejde hos os. Og det er på den baggrund, de syv er valgt, fortæller Henrik Rafn, talsmand og ansvarlig for lærlingene i virksomheden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce