Annonce
Østjylland

- Det vil være katastrofalt: Friskoleledere frygter forslag om besparelser

Friskolen Skolen.com i Grenaa er en af de lokale friskoler, som risikerer lukning, hvis regeringen gennemfører sit forslag om at skære ned på tilskud til friskolernes elever. Arkivfoto
Hvis regeringen får flertal for sit forslag om at skære i tilskuddet til friskoler, kan følgerne være katastrofale, siger formand for friskole i Norddjurs. Andre friskole-ledere er også bekymrede.
Annonce

Norddjurs: - Det vil være katastrofalt. Karen Krogh, formand for friskolen Skolen.Com, som ligger 10 kilometer syd for Grenaa, er bestemt ikke glad for regeringens forslag om at skære i støtten til landets friskoler. Den lokale friskole har problemer nok i forvejen med et alt for lavt elevtal som følge af en konflikt blandt forældre i skolens opland og et underskud på tæt ved 600.000 kroner sidste år.

- Vi er i en sårbar periode og er først nu ved at etablere fundament. Vi er ved at opbygge elevtallet, og det går langsomt, men støt, og så er det vigtigt, at vi ikke i ét hug får reduceret statens tilskud, siger hun.

Regeringen har i sit forslag til finanslov foreslået at sænke statens tilskud pr. elev på en friskole med næsten 3000 kroner. Det skal ske ved at skrue ned for den såkaldte koblingsprocent, som er et teknisk udtryk, der viser, at for hver 100 kroner staten giver til en elev i folkeskolen, så får friskole-eleven i dag 76 kroner. Men koblingsprocenten skal efter forslaget skrues ned til 71, som den var i 2015. Desuden vil regeringen oprette en årlig pulje på 75 millioner kroner til fordeling mellem friskoler i yderområder eller med en høj andel af socialt udsatte børn.

- Hvis tilskuddet pr. elev skæres ned, bliver vi afhængige af at få tilskud fra puljen, siger Karen Krogh.

Skoler med underskud

Hver fjerde af de lokale friskoler havde underskud i 2018.

Randers Kommune:

Mellerup Fri- og efterskole - 25.632

Norddjurs Kommune:

Gjerrild Bønnerup Friskole - 53.406

Skolen.Com - 597.643

Favrskov Kommune:

Friskolen i Hinnerup - 69.047

Friskolen Vellev - 118.736

Mariagerfjord Kommune:

Astrup Friskole - 9.837

Hvilsom Friskole - 106.098

Kilde: Regnskabsportalen.dk, resultat jvf. årsrapport

Annonce

100 i fare

Peter Bendix Pedersen, formand for Dansk Friskoleforening, der organiserer 340 af landets friskoler, vurderer, at 100 friskoler kan blive nødt til at lukke, hvis regeringens forslag gennemføres:

- Der kan være skoler, som i dag får en opringning fra deres bank, som siger, "vi kan se, der er politisk uro om koblingsprocenten og dermed hvor meget tilskud I får, og derfor skal I have større overskud i 2019, hvis I skal blive ved med at have kredit her". Så følsomt er tingene. Der er skoler, som stopper udbygninger og afbestiller de vinduer, de skulle skifte.

Randers Amtsavis har gennemgået årsregnskaberne for 2018 for områdets ialt 28 friskoler. Syv af dem kom ud med underskud. 12 andre havde overskud på under 1 million kroner. Områdets største friskole, Randers Realskole havde et overskud på 4,9 millioner.

Annonce

Bekymrede skoler

Også på Friskolen Vellev i Favrskov Kommune ser med bekymring på regeringens forslag. Den nyvalgte bestyrelsesformand Christian Jørgensen har ikke det fulde overblik, men vurderer, at hvis forslaget gennemføres, vil det give en dårligere økonomi, som i værste tilfælde kan føre til en lukning.

Skolen er i forvejen presset på økonomien med et underskud på 118.736 kroner sidste år, ifølge Christian Jørgensen på grund af for få elever.

Lidt bedre ser det ud på Mellerup Fri- og Efterskole i Randers Kommune, hvor Lars Søndergaard er formand for friskolens bestyrelse. Skolen havde sidste år et lille underskud på 25.632 kroner. Ifølge Lars Søndergaard på grund af udsving i antallet af elever på efterskolen.

- Vi ser da med stor bekymring på forslaget. Koblingsprocenten må der helst ikke pilles for meget i, for så kan det blive svært at drive friskole, siger han.

Friskolen kan blive nødt til at kræve flere penge op hos forældrene, hvis statstilskuddet reduceres, og så forventer Lars Søndergaard, at elevtallet vil falde.

28 skoler i fem kommuner

Randers Kommune:
C. la Cours Skole
Forberedelsesskolen
Fussingø-egnens Friskole
Mellerup Fri- og Efterskole
Randers Kristne Friskole
Randers Lille Skole
Randers Realskole
Romalt Friskole

Norddjurs Kommune:
Gjerrild Bønnerup Friskole
Norddjurs Friskole
Skolen.Com

Syddjurs Kommune:
Feldballe Friskole
Midtdjurs Friskole
Ryomgaard Realskole
Rønde Privatskole
Syddjurs Friskole
Ugelbølle Friskole

Favrskov Kommune:
Frijsendal Friskole
Friskolen i Hinnerup
Friskolen Vellev
Regnsbueskolen
Voldumegnens Friskole

Mariagerfjord Kommune:
Astrup Friskole
Hobro Friskole
Hvilsom Friskole
Mariagerfjord Idrætsskole
Solhverv Privatskole
Vindblæs Friskole

Kilde: Institutionsregistret, Børne- og Undervisningsministeriet

Det skal friskolerne

Frie grundskoler kan inden for rammerne i friskoleloven give undervisning, der stemmer med skolernes egen overbevisning. Undervisningen skal stå mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen og forberede eleverne til at leve i et samfund som det danske med frihed og folkestyre.

16 procent af danske skolelever går på en fri grundskole.

Der er 556 frie grundskoler i Danmark (pr. 1. oktober 2016).

I skoleåret 2015/2016 gik knap 115.300 elever på en fri grundskole. Det svarer til, at godt 16 procent af landets grundskoleelever går på en fri grundskole.

Der var i gennemsnit 18,5 elever i en normalklasse, og eleverne blev undervist af godt 8.000 lærere.

Kilde: Institutionsregistret, Børne- og Undervisningsmisteriet

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Efter en måned med krav om mundbind: Så mange kunder er blevet afvist af Midttrafik

Aarhus For abonnenter

Topledelsen på ældreområdet får benhård kritik: Men rådmand føler sig ikke ramt

Annonce