Annonce
Aarhus

Lokale museer mødes af kærlighed og kontant opbakning

Moesgaard Museum fik stor tilslutning fra sine årskortgæster, da museet gav dem mulighed for at klikke på en grøn knap. Foto: Axel Schütt
Moesgaard Museum og Den Gamle By oplever hver på sin vis en stor kærlighed og kontant opbakning fra publikum. De modtager mange frivillige kontante bidrag, som tegn på stor opbakning og veneration for museerne.
Annonce

AARHUS: Står man med flaskepant i den lokale dagligvareforretning er der som oftest to knapper at vælge imellem: Vil du selv have pengene, eller vil du donere beløbet til en hjælpeorganisation?

Sådan lidt i samme stil lød i den forløbne tid et tilbud fra Moesgaard Museum til museets mange årskortbrugere. Museet sendte en mail ud til sine gæster med årskort og fortalte, at årskortet automatisk blev forlænget med de to en halv måned, museet havde været tvangslukket på grund af corona. Men ligesom i supermarkedet var der en grøn knap i mailen, som man kunne klikke på og dermed fravælge en forlængelse af årskortet. Dermed "forærede" man så at sige Moesgaard Museum en femtedel af sit årskort.

- 3.500 valgte at kikke på knappen og frasige sig en forlængelse af årskortet. Den opbakning er vi meget benovede over, fortæller publikumschef Henrik Hatt.

Støtte og søde hilsner

Støtten til Den Gamle By er under corona-tiden modtaget på Mobile Pay, og der følger mange søder hilsner med. Her et udpluk:

Jeg elsker Den Gamle By

Længe leve Den Gamle By

Til et fantastisk museum

Håber ikke I lukker

Danmarks bedste museum SKAL overleve

Fordi vi elsker Den Gamle By

Lidt støtte til et fantastisk museum

Fortsæt det gode arbejde - vi ses på den anden side

Tak for et godt sted at komme

Kærlighed fra København

Ved godt det er lidt, men mange bække små som man siger

Så jeg kan blive ved med at købe vanillekranse

Intet Aarhus uden Den Gamle By

I er stedet som rummer mine forfædre

Fra Skagen til Jeres fantastiske sted

Tak for mange barndoms- og voksenminder

Tak for jeres gode historiearbejde

Fra en fattig studerende

Tak for de åbne gader

Annonce

Gevinst: 300.000 kr.

Da museet har solgt 15.000 årskort svarer det næsten til, at hver fjerde kortholder afsagde sig to en halv måneds museumsbesøg. Pengene kommer så ind i den anden ende, hvis og når gæsterne fornyer deres årskort.

- Der er faktisk tale om mange penge, hvis alle gentegner deres årskort, siger Henrik Hatt fra museet, der trods hjælpepakker er økonomisk hårdt spændt for, fordi en stor del af budgettet kommer fra entréindtægter.

Hvis alle senere fornyer årskortet, der koster 475 kr. eller 410 kr. afhængig af, om man er almindelig betalende eller pensionist/studerende, kan Moesgaard Museum vente en ekstra indtægt på anslået 300.000 kroner.

Henrik Hatt understreger, at museet ikke skelner mellem gæsterne, og han forstår godt, at ikke alle vil have økonomi til den form for støtte.

Muligheden er nu afsluttet, men ifølge publikumschefen har man på opfordring fra gæster sat et Mobile Pay nummer op ved billetsalget, hvor interesserede kan vælge at donere ekstra beløb til museet, når de køber billetter.

- Det er super rørende, at mange har doneret ekstra beløb, siger Henrik Hatt fra Moesgaard Museum.

Han ser med bidragene en stigende forståelse for, at museet har brug for private bidrag, fordi den offentlige støtte langt fra slår til.

- Da vi i sin tid åbnede museet var der nogle gæster, der ikke ville betale, fordi de mente de havde betalt over skatten. Den holdning har helt sikkert ændret sig.

Annonce

Kampagne med stor effekt

I købstadsmuseet Den Gamle By har man ikke lige tænkt på modellen med at publikum kunne afsige sig forlængelsen af årskortet.

Men her har man i stedet oplevet, at en ung mors Facebook-kampagne med titlen "For alle os som vil redde Den Gamle By" er gået over al forventning. Der er indsamlet over 1,5 millioner kroner, heraf to enkeltbeløb fra private, anonyme givere på 250.000 kr. og 100.000 kr.

Men der stopper bidragene ikke.

- Da vi åbnede i mandags oplevede vi, at den første, der købte et årskort lagde 1.000 kroner oveni som gave. Og det fik gæsten ved siden af til at donere 500 kr. Vi oplever simpelthen fortsat så stor en generøsitet fra vore venner og gæster, at man bare bliver så glad for opbakningen, siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn.

Han mødte en kvinde på åbningsdagen, der insisterede på at takke ham for, at museet igen var levende.

- Hun var så rørt over igen at kunne besøge museet, at tårerne trillede ned ad kinderne. Det er fantastisk at opleve, at kultur kan betyde så meget for folk, fortæller Thomas Bloch Ravn.

Den Gamle By er atter levende. Den modtager fortdsat stor og kontant støtte fra gæster fra hele landet. Pressefoto
Annonce

Fædrelandskærlighed?

Den Gamle By har især under corona-perioden oplevet stor opbakning, ikke kun lokalt men fra hele landet. Der er opbakning og kærlige hilsner fra Skagen og hele Jylland til Fyn og København i de bidrag på Mobile Pay, museet modtager. Museumsdirektøren oplever her en offervilje langt større end før:

- Jeg tror, at det er en afspejling af en generel tendens i samfundet. At corona får mange til at tænke på, hvad der er vigtigt for den enkelte. Det har øget ønsket om, at holde hånden under det, man holder af. Der er måske også tale om en slags fædrelandskærlighed.

Samtidig glæder det direktøren, at Facebook-kampagnen ud over det kontante tilskud også har fået en stor landspolitisk bevågenhed.

- Det er klart, at når vi oplever en så stor folkelig opbakning, som vi ser her til Den Gamle By kan det også smitte af på den politiske opbakning, vurderer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Politikere om tv-optagelser af ældrepleje: Langt værre end vi troede

Danmark For abonnenter

Coronasmittede sundhedspersoner får anerkendt arbejdsskader: Ingen har endnu udsigt til erstatning

Annonce