Annonce
Aarhus

Lokale vil gøre op med vild kørsel på cykelstien i Risskov: - Den fart gør mig rasende

Pas på. Der bliver kørt stærk på cykelstien på Nordre Strandvej i Risskov, lyder det fra flere lokale. Foto: Jens Thaysen
De kører for stærkt, for aggressivt og for farligt. Sådan lyder det fra lokale i Risskov, der er trætte af motionscyklisters hærgen på Nordre Strandvej.

AARHUS: - Nu må det være nok.

Sådan tænkte en beboer i Risskov i sidste uge efter endnu en dårlig oplevelse med hurtige racercykler på Nordre Strandvej, der nær havde kørt en ældre herre ned.

Det mundede ud i et langt opslag i den lokale Facebook-gruppe, hvor frustrationerne over motionscyklister på racercykler, der kører stærk, aggressivt og direkte farligt på cykelstierne især på Nordre Strandvej, fik frit løb.

Det fik en sværm af kommentarer fra andre med samme oplevelser til at melde sig.

"Hvis man skal cykle så stærkt, så er der mange steder omkring Risskov, der er noget mindre trafikerede og mere belejlige til formålet. Den fart på cykelstierne på Ndr. Strandvej gør mig rasende!" lød en af reaktionerne.

"Der behøves en mentalitetsændring blandt de vilde cyklister, og et ord der hedder hensyn er gået i glemmebogen blandt mange mennesker," lød det fra en anden, ligesom flere påpegede, at de oplever overhalinger indenom på cykelstien, kørsel på kørebanen eller manglende ringklokker på cyklerne.

Annonce

Vi har cyklet med vores børn, fordi det er en dejlig måde at starte dagen på, men gentagne idioter på racercykler ødelægger oplevelsen fuldstændigt for os

Sofie Ahn, Risskov

- De ødelægger oplevelsen

En af dem, der har mærket den hidsige kørsel på cykelstien, er Sofie Ahn. Hun har et barn på Strandskolen og et barn i børnehaven Labyrinten, der ligger på den yderste del af Nordre Strandevej.

- Vi har cyklet med vores børn, fordi det er en dejlig måde at starte dagen på. Men gentagne idioter på racercykler ødelægger oplevelsen fuldstændigt for os, desværre, lyder det fra Sofie Ahn.

Hun har flere gange oplevet, at der bliver råbt af hende eller børnene, når de kører på cykelstien.

- De kommer med meget fart og i det, de overhaler, råber de af os, selvom vi hele tiden prøver at orientere os bagud. Vi vil gerne skåne vores yngste for de tilråb, men med den fart, cyklerne til tider kommer med, er det faktisk svært.

Landsdækkende problem

Hos Østjyllands Politi har man ikke i år modtaget anmeldelser på cyklisterne på Nordre Strandvej.

Men man er opmærksom på problematikken, som man anser for at være et landsdækkende problem.

- Det er ikke sikkert, der er en overtrædelse i det, cyklisterne gør. Og det er svært at dæmme op for. Men vi opfordrer altid trafikanter til gensidig hensynstagen og til at køre ordentligt, siger politikommissær ved Østjyllands Politis færdselsafdeling, Amrik Chadha, der understreger, at det er ulovligt at kører på vejen, når der er en cykelsti.

- Man kan også sige, at hvis man har et særligt behov for at køre meget stærkt, så kan det godt være, man skal finde et andet sted end Nordre Strandvej, lyder det fra Amrik Chadha.

- Hvis man har et særligt behov for at køre meget stærkt, så kan det godt være, man skal finde et andet sted end Nordre Strandvej, lyder det fra Østjylands Politi. Foto: Jens Thaysen

Henvendelser fra begge sider

Hos Aarhus Kommune har man ikke umiddelbart modtaget konkrete henvendelser omkring cyklistadfærden på Nordre Strandvej, men der ligger flere henvendelser fra Risskovstien langs vandet og Brabrandstien. Fra både almindelige cyklister og motionscyklister.

- Motionscyklisterne er trætte af alle de langsomme trafikanter på stierne, der er svære at komme udenom. Både fodgængere, folk på løbehjul eller rulleskøjter eller cyklister, der fylder hele stien og gør det svært at være motionscyklist i en by som Aarhus, der profilerer sig som cykelby, forklarer Anne Høgh Vinter, ingeniør ved Teknik og Miljø.

- Fra de øvrige trafikanter på stierne har der aktuelt været en henvendelse, hvor der blev oplevet, at der blev råbt "flyt jer" og kørt hensynsløst, og en far var bekymret for at cykle der sammen med sin 5-årige søn, siger Anne Høgh Vinter.

Hastighedsgrænse?

Hun fortæller, at man også har modtaget forespørgsler om en form for fartgrænse for cyklisterne. Det samme spørgsmål hører politiet en gang imellem.

På cykelgader og på gågader kan der være særlige hastighedsbegrænsninger for alle trafikanter, herunder cyklister, men der kan ikke laves særregler på en almindelig cykelsti, lyder svaret.

- Der gælder de samme hastighedsregler som for biler, så de må i teorien køre 50 km/t på cykelstien på Nordre Strandvej, og jeg erindrer ikke, at vi nogensinde har givet en fartbøde til en cyklist, lyder det fra Amrik Chada fra Østjyllands Politi.

At sætte særlige fartgrænser på cykelstien på for eksempel Nordre Strandvej vil kræve en lovændring.

- Men vi forsøger altid at opfordre stitrafikanter til at udvise tålmodighed og gensidig hensyn til de øvrige trafikanter. Der skal helst være plads til alle, siger Anne Høgh Vinter fra Aarhus Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Byudvikling For abonnenter

Det kan koste kommunen dyrt at sige nej til nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Annonce