Annonce
Kultur

Lokalhistorie: Ham Karnov kom fra Odderegnen

Manden, der grundlagde Karnovs Lovsamling, boede på Odderegnen i hele sin barn- og ungdom. Arkivfoto: Kim Haugaard
To historier fra Odder og omegn gemmer sig i den årlige udgave af Østjysk Hjemstavn

Odder. Der gemmer sig blandt andet en historie om en mand, der lagde navn til en hel lovsamling og om et ualmindeligt sødt ægtepar fra Odder i den nyeste udgave af Østjysk Hjemstavn, som netop er kommet på gaden.

Bogen, der er udkommet hvert år siden 1936, rummer som altid beretninger fra Østjylland, nærmere betegnet fra området mellem Hedensted og Randers samt ind i landet til Silkeborg, og i årets udgave fylder historien om Søren Magnus Karnov rigtig meget.

Frem til 1909 hed cand.jur. Søren Magnus faktisk også Sørensen til efternavn, og han var på ingen måde landskendt. Så fik han kongelig tilladelse til af skifte efternavn til Karnov, og i 1920 fik han ideen til at udgive alle Danmarks love og regler i bogform. Det blev starten på en stor virksomhed, som i dag hedder Karnov Group, ejes af Rotchild Group og leverer både bøger og digitale løsninger. Firmaet har 150 medarbejdere og kontorer i både København og Stockholm.

Annonce

Stedfader var skomager

Det lå imidlertid aldrig i kortene, at den unge mand fra Tulstrup skulle komme så langt. Søren

Magnus Sørensen blev nemlig født under langt mere fattige kår, idet han så dagens lys i landsbyen nord for Odder og mistede sin far som kun etårig. Siden fik han en stedfar, der var skomager i Odder.

Takket være slægtforskeres store arbejde hører man i artiklen i Østjysk Hjemstavn om den unge Karnov, der nåede at gå skole i blandt andet Gylling, før hans talent bragte ham på Aarhus Katedralskole. Siden læste han jura i København.

En anden fortælling i Østjysk Hjemstavn er Jørgen Frost Larsens beretning om Astrid og Knud Sørensen, som han kendte i mange år, og som med deres enkle liv og ikke mindst livsglæde, har gjort et stort indtryk på ham. Takket være forfatterens fortælleevne får man i beskrivelsen af parret fra Odder et godt indtryk af, hvordan livet har været for en arbejderfamilie og af, hvordan Odder så ud i forrige århundrede.

Man kan købe Østjysk Hjemstavn 2019 for 130 kroner samt læse mere om bogen på ostjysk-hjemstavn.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Biografgængere undrer sig over manglende evakuering: Men det var helt efter bogen, forklarer centerchef

AGF

AGF gik mål-amok i Farum

Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Annonce