Annonce
Aarhus

Lokalhistorien hitter, men interesserne er forskellige

Vibybogen udkommer hvert år. Her er et billede fra forsiden i 2016.
De unge vil vide noget om deres eget, de ældre om hele området. Arkivet i Viby inviterer borgerne.

AARHUS: Stadigt flere interesserer sig for lokalhistorie, og i Viby har et samarbejde med Viby Kirke øget interessen.

- I efteråret havde vi sammen fem arrangementer med 40-60 deltagere, og vi gennemgik Vibys historie med butikkerne, kirken, villakvartererne og boligforeningerne, forklarer Klavs Klercke Rasmussen, der er arkivleder hos Viby Lokalhistoriske Arkiv.

Lørdag 9. november viser arkivet, hvad det har at byde på med en udstilling i bibliotekets sal. Gæster kan især opleve billeder fra det sidste år inden kommunalreformen i 1970, da Viby blev lagt sammen med Aarhus Kommune. Jytte Kristensen giver også et foredrag om de små butikker i Viby.

Der er forskel på, hvad folk interesserer sig for.

- Hos de unge er det deres eget hus, deres område og børnenes skole. Hos de lidt ældre er det ofte hele kommunen, forstaden eller området. Desværre betyder det noget for nogle, om det koster penge, selv om det er små beløb. For eksempel koster Viby-bogen, som i år udkommer 21. november, kun 100 kroner, siger Klavs Klercke Rasmussen.

Han fortæller om et specielt problem.

- Det er definitionen på området. Vi betragter Viby som den gamle kommunes areal, sognene Viby, Fredens og Ravnsbjerg. Kommunen lader os få Langenæs med. Her vil de sikkert betakke sig, og vi vil overhovedet ikke bare tale om dem. Postvæsenet 8260 giver os Stavtrup med, mens en del af Fredensvang regner de med som 8270 Højbjerg. Det samme gælder politiet, som tæller indbruddene i Stautrup med til Viby. Folk er forvirrede og især tilflyttere: Hvor hører jeg til? siger Klavs Klercke Rasmussen.

Annonce

Arkivernes dag i Viby

  • Arkivernes dag lørdag 9. november. Viby Bibliotek kl. 10-16. Se billeder og historier fra området.
  • Se også www.arkiv.dk, søg under "Viby Aarhus". Der er knap 20.000 billeder.
Klavs Klercke Rasmussen fra Viby lokalhistoriske Arkiv hjælper Lis Andersen med at finde et gammelt billede af kirken. Arkivfoto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce