Annonce
Aarhus

Filmskat bevares: Salling Fondene sikrer digitalisering af århusianske smalfilm

Aaarhus Stadsarkiv har takket været penge fra Salling Fondene digitaliseret 400 film fra Aarhus Filmværksted.Foto: Iris/Scanpix
Stadsarkivet og Salling Fondene sikrer, at 400 film fra Aarhus Filmværksted bliver bevaret digital version.

AARHUS: Der var engang – helt præcist 1978 – da en gruppe filmentusiaster ville lave et filmværksted for folket.

Aarhus Filmværksted var navnet. Og ideen var, at almindelige mennesker skulle finde deres smalfilmskameraer frem og være med til at skabe et anderledes filmmiljø i Aarhus.

Det kom der en lang række film ud af. Da de har lokalhistorisk interesse har Aarhus Stadsarkiv, takket være en donation fra Salling Fondene, fået filmene digitaliseret, så de er bevaret for eftertiden.

Vil man se filmene, skal man gå ned i stadsarkivets læsesal på Dokk1. På grund af uafklarede copyright-forhold kan de endnu ikke vises online.

- Aarhus Filmværksted er en vigtig del af fortællingen om kultur- og kunstmiljøet i Arhus. Nu er filmarven sikret for eftertiden. I dag kan vi se, at film kan skabes af alle og ikke kun af de store medieselskaber. Det var filmværkstedet nogle af de første, der spottede, og de har i alle årene støttet vækstlaget i dansk og århusiansk film og kultur, siger stadsarkivar Søren Bitsch Christensen.

Annonce

Filmværkstedet blev til i et årti, der var præget af stærkt venstreorienterede holdninger, og i begyndelsen var der stor interesse for film, der kunne sprede politiske budskaber.

Men blot er årti senere skiftede tendensen, og det blev i høj grad eksperimentel videokunst, der kom til at optage folkene på filmværkstedet, og i denne periode blev der eksperimenteret med filmmediet på livet løs.

Langt den største del af samlingen er magasin- og tv-programmer, produceret til lokal-tv.

Fra slutningen af 1990-erne tog medieproduktionen for alvor fart. Der blev produceret en lang række tv-programmer, som via forskellige sendetilladelser blev sendt med jævne mellemrum. I udsendelserne var det ofte politik, kultur, byliv og diverse arrangementer, som var i fokus.

Her kan du se en oversigt over Stadsarkivets samlinger:

https://www.aarhusarkivet.dk/search?collectors=122326

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Læserbrev

Læserbrev: Socialdemokratiet vil gerne være med

Socialdemokratiet ønsker naturligvis at være med til at præge udviklingen i Odder Kommune. Derfor er vi også næsten hvert år med i budgetforlig. Desværre ikke i år. Det, der skiller, er især grønthøstermetoden forklædt som "hverdagseffektiviseringer", manglende satsning på grøn og bæredygtig udvikling og detailstyring på fagområderne. Med detaljerede retningslinjer og puljer udstråler budgetforliget desværre mistillid til medarbejderne. Det er New Public Management og djøfisering, når det er værst. Hverdagseffektiviseringerne, puljerne og flere eksempler på beslutninger, der ikke føres ud i livet, tegner et billede af en kommune, der er ved at gå i stå. Politikere, der ikke tager ansvar for udviklingsretningen. Og ikke tager ansvar for at rette økonomien op i tide. Ved sidste års budgetlægning blev det vedtaget, at der skulle udarbejdes et udviklingskatalog over mulige smarte investeringer/besparelser. Det er ikke udarbejdet. Ved 2. behandling af budgettet argumenterede borgmesteren for, at der ikke er afsat nye penge til energibesparende foranstaltninger, fordi penge i sidste års budget ikke er brugt. Eksempler blandt flere på manglende tempo og vilje til at udføre byrådets beslutninger. Det hjælper ikke at give forvaltningen skylden, ansvaret ligger entydigt hos borgmesteren. Manglerne i forhold til grøn og bæredygtig udvikling har fået mindre opmærksomhed. Lone Jakobi trak forskellen op således: "Sølle halvanden millioner kroner har I fundet til grøn og bæredygtig omstilling i Odder Kommune - over fire år! (...) Men derfra, da finder I ingenting. Som i absolut ingenting. Og I stopper endda det vigtige arbejde med energirenoveringer." Til sammenligning har Socialdemokratiet i sit budgetforslag fundet otte millioner kroner. Socialdemokratiet vil gerne tilbage til samarbejde over midten. Men det forudsætter, at borgmesteren leverer på byrådets beslutninger og herunder ikke mindst det omstillingskatalog, som også hans forligspartnere har bestilt. Der er brug for seriøs prioritering og handling, hvis vi skal rette op på både økonomi og kernevelfærd og samtidig bidrage til en grøn og bæredygtig udvikling.

AGF

Målfest, sejr og ny optimisme: Her er hele dækningen af AGF-Sønderjyske

Annonce