Annonce
Aarhus

Filmskat bevares: Salling Fondene sikrer digitalisering af århusianske smalfilm

Aaarhus Stadsarkiv har takket været penge fra Salling Fondene digitaliseret 400 film fra Aarhus Filmværksted.Foto: Iris/Scanpix
Stadsarkivet og Salling Fondene sikrer, at 400 film fra Aarhus Filmværksted bliver bevaret digital version.

AARHUS: Der var engang – helt præcist 1978 – da en gruppe filmentusiaster ville lave et filmværksted for folket.

Aarhus Filmværksted var navnet. Og ideen var, at almindelige mennesker skulle finde deres smalfilmskameraer frem og være med til at skabe et anderledes filmmiljø i Aarhus.

Det kom der en lang række film ud af. Da de har lokalhistorisk interesse har Aarhus Stadsarkiv, takket være en donation fra Salling Fondene, fået filmene digitaliseret, så de er bevaret for eftertiden.

Vil man se filmene, skal man gå ned i stadsarkivets læsesal på Dokk1. På grund af uafklarede copyright-forhold kan de endnu ikke vises online.

- Aarhus Filmværksted er en vigtig del af fortællingen om kultur- og kunstmiljøet i Arhus. Nu er filmarven sikret for eftertiden. I dag kan vi se, at film kan skabes af alle og ikke kun af de store medieselskaber. Det var filmværkstedet nogle af de første, der spottede, og de har i alle årene støttet vækstlaget i dansk og århusiansk film og kultur, siger stadsarkivar Søren Bitsch Christensen.

Annonce

Filmværkstedet blev til i et årti, der var præget af stærkt venstreorienterede holdninger, og i begyndelsen var der stor interesse for film, der kunne sprede politiske budskaber.

Men blot er årti senere skiftede tendensen, og det blev i høj grad eksperimentel videokunst, der kom til at optage folkene på filmværkstedet, og i denne periode blev der eksperimenteret med filmmediet på livet løs.

Langt den største del af samlingen er magasin- og tv-programmer, produceret til lokal-tv.

Fra slutningen af 1990-erne tog medieproduktionen for alvor fart. Der blev produceret en lang række tv-programmer, som via forskellige sendetilladelser blev sendt med jævne mellemrum. I udsendelserne var det ofte politik, kultur, byliv og diverse arrangementer, som var i fokus.

Her kan du se en oversigt over Stadsarkivets samlinger:

https://www.aarhusarkivet.dk/search?collectors=122326

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Skuffet AGFer arrig på banen: Godt, at de river det lort op nu

AGF

Målløst i forårspremiere i Aarhus: AGF kunne ikke få hul på Hobro

Annonce