Annonce
Aarhus

Filmskat bevares: Salling Fondene sikrer digitalisering af århusianske smalfilm

Aaarhus Stadsarkiv har takket været penge fra Salling Fondene digitaliseret 400 film fra Aarhus Filmværksted.Foto: Iris/Scanpix
Stadsarkivet og Salling Fondene sikrer, at 400 film fra Aarhus Filmværksted bliver bevaret digital version.

AARHUS: Der var engang – helt præcist 1978 – da en gruppe filmentusiaster ville lave et filmværksted for folket.

Aarhus Filmværksted var navnet. Og ideen var, at almindelige mennesker skulle finde deres smalfilmskameraer frem og være med til at skabe et anderledes filmmiljø i Aarhus.

Det kom der en lang række film ud af. Da de har lokalhistorisk interesse har Aarhus Stadsarkiv, takket være en donation fra Salling Fondene, fået filmene digitaliseret, så de er bevaret for eftertiden.

Vil man se filmene, skal man gå ned i stadsarkivets læsesal på Dokk1. På grund af uafklarede copyright-forhold kan de endnu ikke vises online.

- Aarhus Filmværksted er en vigtig del af fortællingen om kultur- og kunstmiljøet i Arhus. Nu er filmarven sikret for eftertiden. I dag kan vi se, at film kan skabes af alle og ikke kun af de store medieselskaber. Det var filmværkstedet nogle af de første, der spottede, og de har i alle årene støttet vækstlaget i dansk og århusiansk film og kultur, siger stadsarkivar Søren Bitsch Christensen.

Annonce

Filmværkstedet blev til i et årti, der var præget af stærkt venstreorienterede holdninger, og i begyndelsen var der stor interesse for film, der kunne sprede politiske budskaber.

Men blot er årti senere skiftede tendensen, og det blev i høj grad eksperimentel videokunst, der kom til at optage folkene på filmværkstedet, og i denne periode blev der eksperimenteret med filmmediet på livet løs.

Langt den største del af samlingen er magasin- og tv-programmer, produceret til lokal-tv.

Fra slutningen af 1990-erne tog medieproduktionen for alvor fart. Der blev produceret en lang række tv-programmer, som via forskellige sendetilladelser blev sendt med jævne mellemrum. I udsendelserne var det ofte politik, kultur, byliv og diverse arrangementer, som var i fokus.

Her kan du se en oversigt over Stadsarkivets samlinger:

https://www.aarhusarkivet.dk/search?collectors=122326

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Annonce