Annonce
Østjylland

Lokalpolitikere ønsker forandring efter dokumentar: Hvordan bryder man usund kultur?

Ovenpå den netop offentliggjorte dokumentar fra TV2 med skjulte optagelser fra blandt andet Huset Nyvang markerer to lokale politikere deres afstandstagen til de situationer, som programmet viser. Foto: Annelene Petersen
Torsdag aften sendes dokumentaren om dårlig behandling af to demente beboer på henholdsvis Huset Nyvang og Kongsgården på TV2. Nicolai Estrup, formand for DF i Randers og Frida Valbjørn Christensen (EL) har set den via tv-stationens onlinetjeneste.
Annonce

Randers: Både den lokale formand for Dansk Folkeparti, Nicolai Estrup, og Frida Valbjørn Christensen, som er medlem af byrådet for Enhedslisten, er blevet meget påvirkede af at se den netop lovliggjorte dokumentar fra TV2 om forholdene på blandt andet Huset Nyvang i Randers.

I dokumentaren følger man den demente Niels, som i løbet af de 14 dage, som de skjulte optagelser strakte sig over i efteråret 2019, bliver behandlet rigtig dårligt af de ansatte på demensplejehjemmet Huset Nyvang.

- Jeg så dokumentaren i går herhjemme med min hustru, og vi blev begge forfærdeligt kede af det, fortæller Nicolai Estrup.

Det var oplevelsen af, hvordan der blev talt ned til den ældre borger, og den voldsomme og bestemmende tone personalet brugte overfor den ældre, som gjorde stort indtryk på ægteparret.

Annonce

Direkte omsorgssvigt

- Det er direkte omsorgssvigt og det kan vi ikke være bekendt. Det handler ikke om økonomi, men om ordentlighed, dannelse og respekt overfor det menneske, hvis funktionsniveau gør at hjælpen er påkrævet, uddyber han.


Jeg syntes, at det var skrækkeligt at se, for vi skal jo ikke have nogen ældre borgere, som går rundt i ni timer med en beskidt ble på. Det er jo omsorgssvigt.

Frida Valbjørn Christensen (EL) om de situationer, som den demente Niels udsættes for i TV2s dokumentar.


Også Frida Valbjørn Christensen blev meget ramt af dokumentaren.

- Jeg syntes, at det var skrækkeligt at se, for vi skal jo ikke have nogen ældre borgere, som går rundt i ni timer med en beskidt ble på. Det er jo omsorgssvigt, slår hun fast.

Derfor er hun meget optaget af af finde ud af, hvad problemet egentlig bunder i og har i den forbindelse stillet spørgsmål til forvaltningen, om hvordan normeringen er på de enkelte plejehjem.

Annonce

Vil ikke hænge medarbejdere ud

- Vi skal finde årsagerne, inden vi peger fingre af nogen og i hvert fald inden, vi peger fingre for meget af medarbejderne, siger hun.

Uanset hvad årsagen er, ønsker hun, at der bliver handlet så hurtigt som muligt, og er derfor glad for, at sagen allerede er på næste dagsorden i omsorgsudvalget.

Nicolai Estrup er ligesom Frida Valbjørn Christensen optaget af ikke at pege fingre af medarbejderne i første omgang.

- Vi har tusindvis at dygtige og ordentlige ansatte indenfor ældreområdet, lad os skabe rammerne for, at disse medarbejdere bliver bannerfører og kulturskabere ude på centrene, og får det ansvar og de muligheder, der skal til for at ændre på den usunde kultur, beder han om og henviser de forslag, som Dansk Folkeparti i Randers allerede har sendt i retning af forvaltningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Klumme: Få nu fingeren ud af næsen

Aarhus

Børn og unge hårdt ramt: Omkring 30 smittede og 300 børn er sendt hjem fra århusianske skoler og dagtilbud

Coronavirus

Ny aftale om genåbningen på plads: Forsamlingsforbud opretholdes og baråbningstider udvides

Annonce