Annonce
Østjylland

Lone og Søren lader skoven passe sig selv: - Et arbejde for fremtiden

Lone Vitus og Søren Kvist - bedre kendt i lokalområdet som Lone Landmand og Søren Sørøver - har søgt og fået støttekroner til små to hektar, der nu er udlagt som urørt skov. Det betyder, at skoven får lov at passe sig selv, til glæde for biodiversiteten. Foto: Mads Dalegaard
Der bliver ikke længere ryddet op i skoven hos Lone Landmand og Søren Sørøver - de vil ændre folks opfattelse af skov og sætte fokus på det, der er bedst for naturen.

Amstrup: Væltede træer, døde stammer, blød bund og nedfaldne grene får lov at ligge urørt hen - kun dyrene har lavet antydning af stier i den rodede skovbund.

- En "normal" skov er pæn og ordentlig med faste stier, og hvor døde træer bliver fjernet. Men vi mennesker skal ændre vores syn på det. Det er det her, der er liv. Den ryddelige skov er fattig, siger Lone Vitus og slår ud med armene i sin lille skov ved ejendommen Brandbygegaard.

Her driver hun økologisk landbrug sammen med Søren Kvist - i folkemunde er de kendt som Lone Landmand og Søren Sørøver - og de har netop søgt og fået godkendt knap to hektar skov som urørt skov.

Annonce

- Vi udlægger det til urørt skov, fordi vi gerne vil sikre skoven for eftertiden. Faktisk forsøger vi at passe hele vores gård på den måde, som er bedst for naturen, siger hun.

Den urørte skov har et rigt planteliv, blandt andet vokser der både vild orkide og den fredede skælrod. Lone Vitus holder øje med, hvilke planter der vokser i skoven, fordi hun gerne vil følge med i naturens udvikling. Foto: Mads Dalegaard

Det er nemlig afgørende for biodiversiteten, at skovarealer får lov at ligge hen som urørt skov, og derfor har Odder Kommune udpeget cirka 50 procent af de kommunale skove til urørt skov. Det er en del af kommuneplanen 2021-2033.

Men da størstedelen af skovene i Odder Kommune er privatejede, skal også de private skovejere bakke op om biodiversiteten, hvis det skal batte noget.

- Danmark er - og især området omkring Odder - meget intensivt landbrugsjord. Derfor er det vigtigt for naturen, at vi passer på den. Her i skoven er der blandt andet nogle meget spændende planter. Der er både vilde orkideer og skælrod. Den er fredet, fortæller Lone Vitus og viser en lille lyserød blomst frem.

- Den er tidligt ude i år.

Passe sig selv

Parret på Brandbygegaard har søgt Miljøstyrelsens støtteordningen til urørt skov, og efter to besøg fra miljøstyrelsen udløser det et engangsbeløb på omkring 40.000 kroner.

- Det er et meget flot beløb, men det er ikke på grund af økonomien, at vi gør det. Vi gør det, fordi vi gerne vil bakke op om den urørte skov, og vi gerne vil formidle den værdi der er, i at lade naturen udvikle sig, siger Lone Vitus.

Vi gør det, fordi vi gerne vil bakke op om den urørte skov, og vi gerne vil formidle den værdi der er, i at lade naturen udvikle sig.

Lone Vitus, landmand

Tidligere har parret hentet brænde i skoven, når gamle træer var væltet i stormen, men det er slut nu.

- Vi gør ingenting nu. Det er ligesom det, der ligger i en urørt skov. Men vi er også gået over til elvarme, så vi har ikke behov for at hente brænde mere, siger hun.

Når et skovstykke er udlagt til urørt skov, må det nemlig ikke bruges til andet, hverken nu eller i fremtiden. Derfor vil parret fremover kun gå en tur derned for at nyde synet at naturen i udvikling.

- Vi skal lige ned og se de vilde orkidéer blomstre, men når rådyrene får lam, så kommer vi ikke herned. Men der er rigtig mange dyr hernede, siger Søren Kvist og viser mærker i et træ efter en spætte.

- Der er både sangfugle og rovfugle, og selvfølgelig masser af insekter, supplerer Lone Vitus.

Tidligere har parret hentet brænde i skoven, men nu får alt lov at blive liggende, som det vælter. I den urørte skov skal der nemlig ikke ryddes op eller laves farbare stier. Foto: Mads Dalegaard

De håber, at flere private skovejere også vil søge puljen og udlægge skov til urørt skov.

- Fordi Danmark er så intensivt et landbrugsland, så er der for lidt skov. Og meget af den skov, der er, bliver brugt til kommerciel skovdrift. Men der er brug for mere natur, og vi vil også gerne vise, at det ikke behøver at være et kæmpe stort areal. Det hele betyder noget, siger Lone Vitus.

Annonce

Et arbejde for fremtiden

Selvom de knap to hektar nu er udlagt til urørt skov, så forsøger parret ihærdigt at få mere skov til at vokse op - og på sigt at kunne lave mere urørt skov, selvom de er klar over, at det næppe bliver i deres levetid, at det hele bliver stort og frodigt.

- Vi har gennem de sidste syv år plantet skov på omkring fire hektar, der grænser op til det urørte skov. Men det nye skov vil ikke nå at blive til urørt skov i vores tid. At plante en skov er et arbejde for fremtiden, men det er også meget tilfredsstillende at gøre noget nu, siger Lone Vitus, der har haft fornøjelsen af at plante igen og igen - mange gange.

- Ja, de vilde dyr åd de træer, vi havde plantet, så vi har måttet plante mange nye træer igen og igen. Nu har vi sat plastikrør omkring alle træerne, indtil de er blevet store nok til at klare sig selv. Det ser ikke så kønt ud lige nu, griner hun.

Det urørte skov kan nu "kun" bruges til at gå en tur i - selvom det lige nu er en halvfarlig beskæftigelse. Blæsten har nemlig væltet nogle træer, som nu kun bliver nødtørftigt støttet at andre træer. Derfor vil de snart falde ned. Foto: Mads Dalegaard

Miljøstyrelsens støtteordningen til urørt skov kan søges frem til 15. juni 2022.

Også Landbrugsstyrelsen har en pulje med tilskud til skov med biodiversitetsformål, og den pulje er åben frem til 31. august. Der kan dog ikke søges støtte til samme skovstykke.

Urørt skov

Den danske natur er kulturpåvirket, og al skov i Danmark er påvirket af menneskets aktiviteter. Når vi i Danmark taler om urørt skov, taler vi reelt om skove, hvor tidligere tiders skovdrift er ophørt.

Man skal være tålmodig, når man lægger skov urørt. Der kan gå flere årtier fra, at skovdriften ophører, til skoven får kendetegn som den gamle urørte skov med mange gamle træer og døde stammer.

En stor del af de mest truede arter findes i gamle urørte skove med naturlige dynamikker. Her kan man finde forskellige hjemmehørende træer og buske, væltede stammer, dødt ved, områder med varierende fugtighed, skovlysninger og skovbryn. Urørt skove har derfor afgørende betydning for biodiversiteten.

Odder Kommune har udpeget cirka 50 procent af de kommunale skove til urørt skov, hvilket er et af målene i kommunens biodiversitetsplan.

I 2021 blev der foretaget en basiskortlægning af naturværdierne i de udpegede skove, og der skal nu planlægges indsatser, der kan sætte fart i udviklingen af skovenes naturværdier.

Odder kommune har også valgt, at urørte skove og veterantræer er et af temaerne i Kommuneplan 2021-2033.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Navne

Mindeord: Joan Drews var en kreativ og hårdfør kvinde med en ukuelig vilje til at overvinde smerte

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Her er ugens nyheder om navne i erhvervslivets top

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Annonce