Annonce
Kultur

Lones spanske drømme faldt i god smag: Lokal maler valgt som årets kunstner af multinational virksomhed

Det nye atelier på Ballevej er dobbelt så stort som det, Lone Harboe havde i gågaden. Foto: Andreas Schmith
Lone Harboe er faldet godt til i sit atelier på Ballevej, hvor hun snart kan fejre 25-års jubilæum som maler.

Odder: Det er ikke hvilken som helst virksomhed, der har valgt den lokale kunstner Lone Harboe som årets kunstner. Den multinationale emballagevirksomhed DS Smith beskæftiger knapt 30.000 ansatte og har en omsætning på over 50 milliarder kroner om året.

Valget af årets kunstner er en mangeårig tradition hos DS Smiths lokale afdeling i Vejle, der hvert år indgår et samarbejde med en kunstner. Den indebærer, at DS Smith trykker plakaterne på sine avancerede trykmaskiner, mod at virksomheden må bruge et begrænset antal plakater som gaver til sine kunder.

Lone Harboe er af virksomheden DS Smith blevet udvalgt som årets kunster. Hendes maleri "Spanish Dream" er blevet trykt på 1.200 plakater, hvoraf 150 er nummererede.

Og med udvælgelsen af Lone Harboes maleri "Spanish Dream" som motiv til årets plakat, kommer kunstneren i fint selskab. Tidligere har store danske cobra kunstnere som Egill Jacobsen og Ejler Bille sørget for motivet til årets plakat, ligesom forsanger i Shu-bi-dua Michael Bundesen og entertainer Jacob Haugaard også tidligere har haft æren af at kreere kunstplakaten.

Annonce

Account manager hos DS Smith, Steen Brockstedt, har I mange år udvalgt årets kunster. Han er det, han kalder almindeligt kunstinteresseret, men anser ellers ikke sig selv for at være nogen stor kunstkender.

- Jeg vurderer ud fra, om jeg selv ville have det hængende i mit private hjem. På den måde mener jeg, at jeg repræsenterer gennemsnitsdanskeren, siger han.

Ramt af lynet

At valget i år faldt på Lone Harboe, var egentlig lidt af en tilfældighed. Steen Brockstedt var på kundebesøg hos en virksomhed i nærheden af Skanderborg, hvor de havde et par kæmpe malerier af Lone Harboe hængende.

- Fordi jeg interesserer mig lidt for kunst, kunne jeg jo ikke lade være med at kigge på dem, mens jeg ventede på min kontaktperson, og pludselig slog lynet bare ned i mig, siger han.

Steen Brockstedt var vild med brugen af farver i malerierne, og han tænkte straks, at hvis kunstneren også lavede malerier i mindre formater, så ville det helt sikkert falde i den brede befolknings smag. Han tog derfor kontakt til Lone Harboe, der ikke overraskende gerne ville være årets kunstner.

Efterfølgende var Steen Brockstedt på besøg i Lone Harboes galleri, som hun flyttede til i januar efter at have holdt til i gågaden. Her på Ballevej har hun fået godt dobbelt så meget plads som før, hvilket passer hende godt.

Når en kunde først har drukket sin rødvin, kan vedkommende jo ikke huske, hvor det kom fra alligevel - men man kan derimod godt huske en flot plakat.

Steen Brockstedt, account manager hos DS Smith,

- Som kunstner kan man aldrig få for meget plads, griner hun og fortæller, at hun ofte kan have gang i 20-30 oliemalerier ad gangen, hvorfor pladsen i galleriet hurtigt kan blive brugt op.

Selvom der ifølge Steen Brockstedt var mange flotte malerier at vælge imellem, blev hans blik ved med at vende tilbage til "Spanish Dream", som valget faldt på.

- Ja, jeg var sgu ved at blive helt skeløjet til sidst af at sidde og kigge efter det hele tiden, griner han.

Annonce

Bedre end rødvin

Hvert år får DS Smith lavet en produktion på 1.200 plakater, hvoraf kunstneren beholder de 300, mens DS Smith deler resten af plakaterne ud til ansatte, kunder og forretningsforbindelser. Ifølge Steen Brockstedt giver det meget mere mening at dele plakater ud til kunder i stedet for de obligatoriske flasker rødvin.

- Når en kunde først har drukket sin rødvin, kan vedkommende jo ikke huske, hvor det kom fra alligevel - men man kan derimod godt huske en flot plakat, siger han.

Lone Harboe glæder sig til, at hendes plakat nu kommer til at hænge i mange stuer og kontorer hos DS Smiths kunder og ansatte.

- Det er fedt at nå lidt bredere ud, siger hun og oplyser, at de første 150 plakater bliver nummererede, og at de vil blive solgt i hendes galleri.

- Så kan man også få dem rammet ind, hvis man har lyst, siger hun.

Lone Harboe har haft et ganske begivenhedsrigt år, hvor hun har haft travlt med at udstille på forskellige messer og gallerier. I pinsen og i sommers udstillede hun på Galleri Skagen, og senest har hun deltaget i store kunstmesser i Odense og Aalborg.

- Det har været en kanon succes, folk har været vildt begejstrede for mine ting, og jeg har haft et rigtig godt salg, siger hun.

I anledning af udnævnelsen som årets kunster, at hun kan fejre 25-års jubilæum, og at hun fyldte 60 år i september, holder Lone Harboe næste weekend, 10.–12. december, åbent hus-arrangement i sit galleri på Ballevej 3. Alle dage klokken 14-18. Her kan årets kunstplakat købes i et nummereret og signeret eksemplar. Udover Lone Harboes egen kunst vil der også være udstillet værker af Henrik Busik Andersen, Ulla Dencher, Lars H. Kahler, Lone Kirketerp og Paula Vitanen.


Annonce
Erhverv For abonnenter

Julefrokost kulminerede i opsigelser på stribe: Nu rejses der grov kritik af ikonisk Aarhus-café

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Læser undrer sig over træer med tøj på: - Det er grimt og garanteret ikke sundt for træerne

AGF For abonnenter

Transfervinduet lukker snart: Her er fem AGF-spørgsmål, vi endnu ikke har fået svar på

Debat

Jeg er ikke bange for at spå: Det nye stadion ender som et økonomisk problem

Alarm 112

Efterlysning gav pote: Rema-røver fængslet efter straksdom

Hver fjerde landmand kan forsvinde: - Det vil være hul i hovedet for klimaet

Aarhus

DMI opjusterer stormvarsel: Voldsomt vejr rammer også Aarhus

AGF For abonnenter

Kom med bagom AGFs nye angriber: De spurgte, om han var den nye Kasper Dolberg, men Eskild Dall er gået helt i stå

Kultur

Kender du en oplagt kandidat? Netflix leder efter serietalenter i Østjylland

Aarhus

Blev sat til salg for 38 millioner kroner: Nu er Aarhus-legendes pragtpalæ solgt

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Aarhus

Dagens corona-tal: To rekorder og igen over 3.000 nye smittede i Aarhus

Byudvikling For abonnenter

Nabohuset blev bygget 40 cm for tæt på Mogens´ grund: Nu er der faldet en klar afgørelse

Navne

Efter sygdom og massiv kritik åbner Memet ny delikatessebutik: - Jeg har lært af mine fejl, og intet bliver som før

Annonce