Annonce
Østjylland

Lotte lettet over at slippe af med mundbind efter 38 dage - men også bekymret

Lotte Rydahl smed det sidste mundbind mandag aften. Tirsdag tog hun på indkøb uden mundbind - og det var ikke nogen særlig god oplevelse. Privatfoto
Sygeplejerske fra Odder mener, at folk har slækket alvoligt på reglerne om at holde afstand i de 38 dage, hun har båret mundbind udenfor sit hjem.
Annonce

Odder: Det var en glad Lotte Rydahl, der tirsdag kunne forlade sit hjem for første gang i 38 dage uden at bære et mundbind.

Som en af 6000 personer har sygeplejersken fra Odder siden 26. april deltaget i et forsøg, hvor 3000 personer blev udvalgt til at bære mundbind, når de var udenfor deres egen matrikel, mens 3000 andre forsøgspersoner slap. Målet er at finde ud af, om mundbind kan hindre smittespredning.

Allerede efter en uge mente Lotte Rydahl, at hun havde trukket en nitte, da hun kom i gruppen, der skulle bære mundbind. Blandt andet følte hun sig isoleret fra kollegerne på Aarhus Universitetshospital, fordi hun hverken kunne spise eller drikke vand sammen med dem i pauserne. Endvidere blev hun en overgang dehydreret, fordi hun ganske enkelt glemte at drikke væske nok.

- Men jeg holdt ud, og det er jeg stolt af. Nu er det spændende at se, hvad forskerne så finder ud af, siger sygeplejersken, der selv er overbevist om, at man kan hindre smittespredning ved at bære mundbind. Om ikke andet så i de offentlige transportmidler, siger hun.

Jeg er ikke forsker, men siden 26. april har danskerne i den grad slækket på reglerne om at holde afstand. Det bekymrer mig meget.

Lotte Rydahl, sygeplejerske og med i forsøg.

Annonce

Folk sløser

Lotte Rydahl fortæller også, at hun blev ret overrasket, da hun tirsdag for første gang i godt en måned tog på indkøb uden at bære et mundbind.

- Jeg ved godt, at nogen siger, at mundbind signalerer falsk tryghed, men de virker altså også forbyggende, når det handler om at holde afstand. Det mærkede jeg tydeligt tirsdag, da jeg var på indkøb i Bilka i Horsens. Mens jeg bar mundbind, holdt folk automatisk en vis distance til mig. Tirsdag var jeg helt anonym, og da nærmest ramlede folk ind i mig. Så jeg er sikker: sammenlignet med mine oplevelser før 26. april har danskerne i den grad slækket på reglerne om at holde afstand. Jeg er ikke forsker, men det bekymrer mig meget. Der er altså stadig tale om en farlig pandemi, selv om færre mennesker er ramt lige nu, siger sygeplejersken, der siden starten af pandemien har anbefalet sin gamle mor at holde sig hjemme, fordi hun tilhører en udsat gruppe.

- Det er hårdt for hende, og derfor har jeg besluttet at tage hende med ud i samfundet en af de kommende dage. Men kun hvis hun går med til at bære et af de mundbind, som jeg har i overskud, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Dyr redningsaktion: Bravo Tours sender kæmperegning til skatteyderne

Annonce