Annonce
Debat

Lovændring bag somaliske hjemsendelser

Foto: Scanpix/Erik Refner

Århus Stiftstidende skriver 23. marts om en kritik af Udlændingestyrelsens inddragelser af somaliske flygtninges opholdstilladelser, herunder fra Odders viceborgmester Lone Jacobi (S), der ligesom en gruppe lokale borgere undrer sig. Baggrunden for inddragelserne forklares ikke i artiklen. Lad mig derfor oplyse fakta.

Et stort flertal i Folketinget vedtog i februar 2015 en ændring af udlændingeloven. Loven skiller de flygtninge ud, som alene har fået ophold på grund af de generelle forhold i hjemlandet. I modsætning til tidligere kan deres tilladelser nu inddrages, selvom sikkerhedssituationen er alvorlig.

Det fremgår blandt andet af bemærkningerne til loven, at der kan ske inddragelse efter forbedring af de generelle forhold i hjemlandet, "uanset at forholdene - trods forbedringerne - fortsat er alvorlige og må betegnes som skrøbelige og uforudsigelige".

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol fastlagde i en dom fra 2011 tærsklen for, at en person på baggrund af de generelle forhold i hjemlandet kan have krav på beskyttelse. Heraf fremgik det, at situationen i Somalia var så alvorlig, at "den blotte tilstedeværelse" for enhver person udgjorde en reel risiko, som berettigede til asyl.

Domstolen har siden i domme fra 2013 og 2015 vurderet, at der ikke længere var en sådan situation. De internationale rapporter om Somalia fra de seneste år ændrer ikke på det billede. Det betyder, at personer fra Somalia ikke længere får asyl i Danmark blot på grund af de generelle vilkår, og at deres tilladelse kan inddrages, hvis de har fået asyl alene på den baggrund.

Situationen i Somalia er alvorlig - det er der ingen, som bestrider. Men lovgiverne har besluttet, at situationen kan være alvorlig, når personer får inddraget deres tilladelse og skal vende hjem.

Vi skal dog for hver enkelt flygtning vurdere, om der er individuelle forhold, som kan begrunde beskyttelse. Og det gør vi selvfølgelig. I omkring en tredjedel af sagerne vedrørende somaliske flygtninge har vi vurderet, at tilladelsen skal bevares. For de øvrige kan styrelsens afgørelse påklages til Flygtningenævnet, som træffer endelig afgørelse.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

CureVacs vaccine opfylder ikke kriterier i afgørende studier: Den er kun 47 procent effektiv

AGF

AGF henter erfaren forsvarsspiller i OB: - Han rummer en stor ærgerrighed og en stærk vindermentalitet

Annonce