Annonce
Indland

Ludomani-center: Børn glæder sig til at spille på e-sport

Kevin C. Cox/Ritzau Scanpix
Promovering af odds på e-sport bekymrer Center for Ludomani. Børn og unge er nemlig en stor del af sporten.

Interessen for e-sport stiger konstant, og Danske Spil følger også med, eftersom det er et voksende marked for sportsbetting.

Men lørdag kunne Berlingske berette, at spiludbyderen i flere tilfælde er gået for langt med sin promovering af odds på e-sport ved at målrette budskaber på sociale medier mod børn og unge.

Det skaber bekymring hos Center for Ludomani, hvor forebyggelseschef Lars Hausted forklarer, at man mærker en øget interesse for pengespil blandt de unge.

- Vi kan se, at børnene faktisk glæder sig til, de bliver 18 år, så de kan gå i gang med at gamble. Og det er vel incitamentet fra spiludbydernes side: At gøre dem klar til at spille, til når de har fået deres NemID.

- Der er en grund til, at man skal være over 18 år for at spille med penge. Det er fordi, man skal være klar til at håndtere de her dopaminudløsninger i hjernen.

- Vi skal helst ikke træne de unge til at synes, det er alt for spændende, for det er afhængighedsskabende, som vi ser på Center for Ludomani, siger han.

Center for Ludomani får op til fem opkald om ugen fra unge og bekymrede forældre med gaming-relaterede spørgsmål.

Over halvdelen af de personer, centret har til behandling, er mellem 18 og 30 år, men Lars Hausted vurderer ikke, at mange har problemer med odds på e-sport.

Men Hausted efterspørger større fokus på, hvordan det målrettes de unge.

- Lige nøjagtig med odds på e-sport, så burde man overveje, om det produkt skal være til de her store turneringer, hvor der er rigtig mange teenagere til stede.

Berlingske har fundet eksempler på, at Danske Spil har kommunikeret direkte med børn og unge om konkrete odds på det sociale medie Twitter.

Danske Spil erkender til Berlingske, at de har begået fejl.

- Det er dybt beklageligt, at det er sket. Vi arbejder på, at det ikke kommer til at ske igen, siger Niels Erik Folmann, direktør for Danske Licens Spil.

I Danmark må man ikke spille pengespil, hvis man er under 18 år. Spiller man på internettet, kræver Danske Spil, at man identificerer sig med NemID.

I august offentliggjorde University of Bristol i Storbritannien en analyse over 888.000 pengespil-relaterede tweets fra spiludbydere.

Over 28 procent af de brugere i Storbritannien, der reagerede på opslagene med kommentarer eller retweets er under 16 år.

I analysen kalder universitetet på, at spiludbyderne genovervejer, hvordan de reklamerer for spil i forbindelse med e-sport.

Danske Spil er ikke den eneste udbyder i Danmark, der engagerer sig i e-sport. Ifølge Berlingske er Unibet eksempelvis sponsor for det danske e-sportshold Astralis.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Aarhus

Stor eftersøgning efter 4-årige der forsvandt fra børnehaven - men de skulle bare hjem at lege

Annonce