x
Annonce
Kultur

Luftdronning og kraftkonger

Dansen var rykket ud i det fri på Store Torv, hvor publikum fik spændende smagsprøver på dansens mange udtryk.

Det kræver kræfter og råstyrke, at få den 475 kilo tunge scene i svingninger. Og når den så kommer i gang, har den selv så meget kraft, at den som ingenting, kan kaste danserne af igen.

Annonce

Den Aarhus-baserede duo Don*Gnu viste på Dansens Dag deres råskitser til forestillingen N.A.R.G. - North Arena Rumble Game, som de har arbejdet på siden sensommeren sidste år.

En rund, vippende scene med en diameter på fem meter, danner rammen om en undersøgelse af nordboernes forhold til aggression.

De fire dansere Jannik Elkær Nielsen, Simon Beyer Pedersen, Helene Brøndsted og Petras Lisauskas skiftevis udfordrede hinanden med bevægelser og fandt sammen i balance på den dynamiske scene.

Det spektakulære dansegulv tiltrak manges opmærksomhed på Store Torv, hvor N.A.R.G. for første gang blev præsenteret under åben himmel.

»Vi oplever, at tilskuerne er meget på, når de oplever scenen. Den rammer virkelig en essens i folk. De kommer til at stå og vippe med scenens bevægelser. Det er det, der er målet - at få folk til at mærke fysisk, hvad vi gør,« forklarer Jannik Elkær Nielsen, der udover at være danser også er koreograf og den ene halvdel af Don*Gnu.

»Der er en reel risiko for, at det kan gå galt. Scenen er meget konkret. Enten er du i balance, eller også er du ikke. Konsekvensen er et udtryk for dine handlinger,« fortsatte han.

Med N.A.R.G. vil duoen prikke til skandinaverne, der udadtil skjuler deres aggression og virker så pæne og ligevægtige. Det har været afsættet til forestillingen, der får premiere på Bora Bora 30. oktober.

»Vi kommer lige fra et ophold i Finland, hvor vi har arbejdet med den aggression og primalkraft, der opstår med scenen, og som den er et symbol på,« forklarede Kristoffer Louis Andrup Pedersen, den anden del af Don*Gnu.

»Noget af det, vi har brugt allermest tid på, har været at lære scenen at kende. Man er nødt til at lytte til den og være i balance, ellers ryger man af. Men man er også nødt til at bryde balancen, for ellers sker der ikke noget,« sagde Jannik Elkær Nielsen.

Spidermans kvindelige modstykke fik præstationen til at se legende let ud, og som publikum glemte man helt, at dansen lodret ned af tårnet og ikke på et vandret dansegulv.

Med langsomme, bløde bevægelser fløj Wrobel rundt på bygningen og gjorde brug af dens gesimser og ornamenter til sin dans. Men indimellem svingede luftdanseren sig også med sådan en kraft og fart, at der gik et sus igennem publikum på torvet under hende, der havde travlt med at filme det smukke optrin.

Efter at være kommet sikkert 'i land' i domkirketårnets nederste vinduer, bragede bifaldet op til Esther Wrobel, der med sin vertikale dans bidragede til en enestående oplevelse på Dansens Dag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Hellere vrøvl end ingen medier

Sammen med resten af samfundet står danske medier i en dyb krise. Virksomhederne tjener færre penge, og derfor sparer de naturligt nok, hvor de kan. Annoncer, som man betaler for at få i medierne, er blandt de ting, som mange virksomheder skærer fra i corona-krisen, og det efterlader desværre medierne uden en meget vigtig indtægtskilde. Derfor glæder jeg mig over, at vi i Folketinget onsdag aften i sidste uge vedtog en hjælpepakke på 180 millioner kroner til netop medierne - store som små. Vi har fra konservativ side længe presset på for sådan en målrettet hjælpepakke, så det er rigtig godt, at den endelig er kommet i hus. Nu kan medierne se frem til at få dækket en betragtelig del af tabet fra manglende annoncering. Det er vigtigt, for medierne og den frie presse er en af grundstenene i vores demokrati. I tider, hvor falske nyheder spredes på sociale medier, og hastelovgivning gennemføres og griber ind i vores allesammens hverdag, er der virkelig behov for troværdig information og dybdeborende journalistik. Det leverer mange af vores medier, og det værdsætter jeg rigtig meget – selv når jeg synes, de skriver noget vrøvl. Jeg er vokset op med lokale aviser, og tanken om, at vi en dag kunne risikere ikke at have lokale holdepunkter her i det jyske, gør mig utrolig trist. Men hjælpepakken behøver ikke at stå alene. Vi kan alle sammen gøre en forskel for at hjælpe medierne. Uanset om man tegner et abonnement eller betaler for en annonce i avisen, så er det til betydelig gavn. Og ja, det er en opfordring. For den lokale avis er med til at definere os, og hvad er byen egentligt uden?

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

Annonce