Annonce
Aarhus

Lugten hænger stadig over byen

M/S Peter Madsen af Aarhus uddyber Egå Marina - og dumper bundmateriel i Aarhus Havn. Men det stinker ikke, siger rederiet. Foto: Jens Thaysen

Mens stanken over Aarhus lige nu er aftagende, mener kommunen, at den kan komme igen, når vejret arter sig som i lørdags.

Mens Aarhus Kommune har været plaget af lugtgener i midtbyen i flere år, hober rygterne om kilde-sprederen sig op i højder som de to bjerge af træflis, der tårner sig op på østhavnen.

Uddybningsfartøjet Peter Madsen af Aarhus. Her i Egå Marina.

Stanken over Aarhus var aftagende tirsdag efter en kvalm uge og især en frygtelig lørdag, hvor flere har klaget til kommunen og på facebookgruppen »Stop stanken i Århus«.

DSB's tidl komponentværksted er neæsten revet ned

Men på havnen, i bunden af Jægergårdsgade og dele af midtbyen, florerede en svovl- og gasagtig dunst fortsat i perioder i går. Til tider var der tale om en sødlig lugt med anstrøg af flis.

Annonce
Vi tager på havnen, hvor der kommer en sending stinke-flis - og laver reportage fra skibet, der anduver fra Ghana. Verdo, det randrusianske ernergiselskab, der fyrer med flisen, inviterer. Kranfører Kurt Momme

I mandagens udgave af Århus Stiftstidende afviste stribevis af firmaer, blandt andre det randrusianske energiselskab Verdo bag den importerede flis på havnen og foderstoffirmaet DLG, at være kilde til lugtgenerne. Kommunens såkaldte lugtgruppe kunne heller ikke give nogle bud på en synder.

På Facebook-grupper og på stiften.dk's hjemmeside poppede flere andre teorier om, hvor stanken kommer fra, derfor op. En af antagelserne var, at den store nedrivning af DSBs gamle komponentværksted på hjørnet af Spanien og Jægergårdsgade kunne forårsage den sødlige svovllugt.

Teorien gik på, at nogle kloakledninger var blevet gravet op - eller at nogle af de gamle tanke med giftige materialer, som blev brugt til DSB-togene, havde nået jordens overflade.

Selv om nedrivningen af den gamle ejendom stort set er færdig, har gravemaskinerne ikke været i kontakt med hverken det ene eller det andet og slet ikke kloakkerne, viste avisens besøg på stedet.

Det samme konstaterede kommunens lugtpatrulje mandag:

»Vi har haft fokus på nedbrydningsarbejdet og var især interesseret i, om der var åbne kloakker, men det er der ikke,« fastslår afdelingsleder i Natur og Miljø, Anders Maltha Rasmussen.

Faktum er, at lugten i den lette østenvind kommer fra selve havnen og ikke fra pladsen, hvor nedbrydningsfirmaet P. Olesen har arbejdet de seneste uger og i øvrigt ikke er stødt på noget mistænkeligt.

En anden teori var, at slam gravet op fra oprensning af Egå Marina kunne være skyld i lugtgenerne, fordi slammet sejles til Aarhus Havn, hvor det dumpes som opfyldning ude i bassinet for enden af tarmen på Oliehavnsvej.

Flere har bemærket en stank fra Egå Marina i den seneste uge, hvor M/S Peter Madsen har haft sin grab nede i lystbådehavnen.

Men såvel Peter Madsen Rederi A/S som havnemester i Egå Marina, Lars Kock Andersen, afviser, at stanken stammer fra slam i Egå Marina, der transporteres til Aarhus.

»Det er det rene sand, der bliver grabbet op. Vi bruger noget af det til sandsække, hvis vi skulle få oversvømmelse, og der bliver konstant taget miljøprøver af det. Der er kun blevet gravet et par dage, og vi har i mange år sendt sandet til Aarhus. Jeg er overbevist om, at lugtkilden skal findes inde i Aarhus. Det har ikke noget med Egå at gøre,« siger havnemesteren.

Også dette bekræfter Anders Maltha Rasmussen fra Natur og Miljø:

»Havnesedimentet er opsamlet i perioden 21.-26. februar, og det burde ikke have givet anledning til lugtgener.«

Direktør John Madsen fra Skanderborgrederiet står også uforstående over for, at den seneste last fra Egå Marina, der blev dumpet i Aarhus Havn torsdag klokken 18, skulle have udløst lugtgener.

»Besætningen har intet bemærket. Tang og andet bundfald kan lugte, når det er varmt. Men ikke på denne årstid. Egå Marina er en lystbådehavn og ikke en industrihavn, hvor der kan være decideret slam, men vi har ikke bemærket noget. Det er snarere lugtgener fra selve havnen eller flisen derinde,« siger John Madsen.

Spørgsmålet om lugten på havnen har kommunen i årevis har puttet hen i bunken som »ikke grænseværdioverskridende«, mens beboerne nær havnen har undret sig over, at kommunen ikke skrider mere ind.

Jysk Miljørens tog for halvandet år siden skylden for en del af lugtgenerne, da det var gået galt med en sending. Men ikke denne gang. Firmaet har nemlig ikke produceret og renset materiale den seneste uge, og firmaet har ifølge Anders Maltha Ramussen desuden havnens skrappeste lugtkrav.

Spørgsmålet om, hvor kilden til lugtgenerne skal spores fik sidst på tirsdagen en afklaring, da kommunen konkluderede, at det skyldtes helt specielle meteorologiske forhold, hvor en lavthængende skybræmme har holdt på flere virksomheders lugte og samlet forværret dem, så Aarhus blev indhyllet i en klam, stinkende kloaklignende lugt især lørdag.

Annonce
Kultur For abonnenter

Tøfting fortryder intet: Hans dramatiske fortid bliver til scener på Svalegangen

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Ejerne af populær Aarhus-restaurant åbner nyt spisested på Åboulevarden

Byudvikling For abonnenter

Ulla er talsmand for fællesråd: Christiansbjergs protest mod fortætning får politikere til at vakle

Aarhus

Det begyndte med falsk alarm: De første år med aids i Aarhus

Aarhus

Rådmand i Aarhus har fået corona: - Nu står den på isolation og onlinemøder

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Debat

En vælger har talt politikernes svar op: Hvis vi kan stole på kandidattesten, skal vi ikke have mere letbane i Aarhus

Aarhus

TV2 sagde blankt nej til The Julekalender: - Hun syntes, det var noget jysk bondelort

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Aarhus

Markant fald i antallet af nye corona-tilfælde i Aarhus: Men der er desværre ingen grund til at juble

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Alarm 112

Voldsom brand totalskader villa i Thorsø: Politiet sigter 68-årig beboer

Annonce