Annonce
Sport

Lukas Enevoldsen har boet i Aarhus hele sit voksne liv. Det næste år skal mennesket, fodboldspilleren og tryghedsnarkomanen udfordres på Færøerne

Lukas Enevoldsen spillede senest i FC Fredericia, men har ad to omgange været i Brabrand. Han har også spillet i Thisted i 1. Division. Foto: Michael Nielsen.
Lukas Enevoldsen har ad to omgange spillet i 1. Division. Fodboldkarrieren var stille og roligt ved at gå lidt på hæld. Men som kom der et tilbud fra Tórshavn. Nu skal han spille fodbold i et totalt corona-frit land med meget mere ro på.

FODBOLD: Lukas Enevoldsen har aldrig rigtig fået lov til at rejse.

Han er ellers eventyrlysten nok. For et par år siden rejste han til Nepal og Thailand i en måned for at opleve et nyt kontinent, et for ham uudforsket land.

Men den indre Marco Polo er også blevet holdt en smule tilbage. Han ville gerne have været væk i seks måneder, men han skulle hjem og træne. For der ventede en forårsopstart, som agerede tvungen og naturlig bagkant.

Derfor var det som sendt fra himlen, at B36 pludselig ringede.

B36 er en af Færøernes største klubber og ligger i Tórshavn. Lukas Enevoldsen tog imod opkaldet fra klubbens træner Dan Brimsvik og var egentlig lidt loren ved tanken. Det var der flere grunde til.

Han var trods alt blevet 27 år gammel, og efter halvandet år i FC Fredericia i 1. Division var han ved at overveje, om livet skulle bevæge sig mod en civil karriere. Efter overvejelse sagde han ja.

- Jeg har altid ærgret mig over, at jeg ikke har kunne rejse så meget, som jeg vil. Og på den ene side er jeg jo eventyrlysten, men på den anden side er jeg jo også tryghedsnarkoman. Jeg har boet i den samme lejlighed i Aarhus sammen med min søster, lige siden jeg flyttede hjemmefra. Men nu skulle det være, og jeg tror også på, at man kan udvikle sig meget som menneske ved at få prøvet nogle grænser af, og det gør jeg nu.

- Jeg spillede heller ikke lige så meget, som jeg gerne ville i Fredericia. Så jeg kommer naturligvis også herop for at spille mere, end jeg har gjort. Så der er også et fodboldaspekt i det, siger Lukas Enevoldsen.

Annonce

Svært at spille Call of Duty

Han kommer til at spille sammen med tre andre danskere. Sebastian Pingel, søn af Frank, er også århusianer. Derudover er også den tidligere OB- og AaB'er Mathias Thrane samt Tobias Christensen på holdet.

Så han har nogle andre danskere at forholde sig til, og det er måske meget godt. For der er mange ting, der er anderledes ved at bo i Tórshavn.


Jeg har været vant til Aarhus hele mit liv, og jeg skal lige vende mig til at være her. For eksempel kan man jo i Danmark bare gå ned og handle ind søndag aften, hvis man mangler noget. Det kan man altså ikke i Tórshavn en søndag.

Lukas Enevoldsen, fodboldspiller i B36


Lad os starte med byens størrelse. Den nyeste folketælling siger, at der bor 13.666 personer i Tórshavn. 65 danske byer er større end den færøske hovedstad. Der bor flere mennesker i Rønne eller Grenaa, end der gør i Tórshavn.

Og tingene er bare lidt mere stille og rolige, end de i er Danmark.

- Jeg har været vant til Aarhus hele mit liv, og jeg skal lige vende mig til at være her. For eksempel kan man jo i Danmark bare gå ned og handle ind søndag aften, hvis man mangler noget. Det kan man altså ikke i Tórshavn en søndag. Der lukker alt klokken 17.

- Wi-fi'en er heller ikke ret god her. Jeg spiller Call of Duty med Anders Holvad (Tidl. Brabrand- og nuværende Fredericia-spiller red.) næsten hver dag, og det bliver vi nødt til at køre over mobilens internetdeling, for det fungerer slet ikke ellers, siger Lukas Enevoldsen.

Annonce

Får en islandsk sweater

Der er også positive ting ved at være i et mindre land. Han bor aktuelt midt i Tórshavn i en kælder under en ældre dame. I starten kom hun både med boller og drikkevarer, og for tiden er hun i gang med at strikke en færøsk sweater til ham.

Og så er der ingen corona overhovedet i Færøerne. Som i: Alt er, som det var førhen.

Da denne journalist sidder og skriver på denne artikel er det mandag eftermiddag. De seneste 14 dage har der blot været en (!) smittet i hele Færøerne med covid-19. Én! Hvem der bare var i Tórshavn.

- Jeg har da været i byen heroppe. Der er ingen, der har mundbind på, og lige da jeg kom herop endte jeg på et tidspunkt i en menneskemængde, hvor vi stod som sild i en tønde, men der var bare ingen fare for at blive smittet, siger Lukas Enevoldsen, der ved indgangen til Færøerne var i isolation i seks dage, før han blev lukket ind i landet.

Det vil også sige, at der ikke kommer til at være nogen restriktioner, når fodboldsæsonen begynder igen, hvilket den for B36 gør søndag. Færøerne var også det første land til at åbne for fodbold igen under den første corona-periode. Det gjorde blandt andet, at norsk TV2 købte tv-rettighederne til rækken for at tilfredsstille fodboldhungrende nordmænd, mens de også lavede manager-spillet Fantasy Færøerne.

I sæsonens første kamp skal Enevoldsen og B36 på udebane møde Vestur, som vurderes til at være en af de svage hold i rækken. Det er sådan på Færøerne, at der er fem gode hold, heriblandt B36, og så er der de fem nederste hold i den bedste række, som langt fra har samme økonomi og som er langt svagere.

- Det er svært at sige, hvor vores niveau egentlig ligger. Der er ingen tvivl om, at holdet i Fredericia samlet set var bedre, men det var især i bredden, at det var bedre. I B36 er der langt fra top til bund internt. Men jeg så en træningskamp mellem to af de svagere hold den anden dag, og det var ikke ligefrem køn fodbold, siger Lukas Enevoldsen.

Allerede i anden runde venter der et lokalopgør mod HB, som er forsvarende færøsk mester. Og så bliver det alvor.

Lukas og Sanel

  • Århus Stiftstidende følger i dette forår de to fodboldspillere Lukas Enevoldsen og Sanel Kapidzic. Begge har skiftet klub til noget nyt og uudforsket.
  • Serien kommer til at vare over seks afsnit og har til opgave at vise, hvilke udfordringer, man som fodboldspiller går igennem, når man skifter til en ny klub - og hvordan det går med at tackle de udfordringer.
  • Serien vil skiftevis fortælle de to spilleres historie ad tre omgange. Før forårssæsonen, under forårssæsonen og efter forårssæsonen.
  • Dette er første afsnit i serien. 

- Jeg har de forventninger til mig selv, at jeg vil spille en masse kampe og forhåbentligt kæmpe med om de sjove pladser heroppe. Jeg følte ikke, jeg fik chancen i Fredericia, og jeg kan mærke, at jeg er klar på at spille en masse fodbold igen. Og så håber jeg på at lære meget som menneske ved at stå totalt på egne ben, og hvem ved, hvad der så sker? Sebastian Pingel er jo blevet så glad for at være i Tórshavn, at han er blevet her. Der kan ske meget, siger Lukas Enevoldsen.

Og meget kan der ske. I løbet af foråret kommer Århus Stiftstidende til at holde øje med Enevoldsen og om forventningerne bliver mødt.

Søndag kommer del to i serien. Den handler om Sanel Kapidzic. Det tidligere AGF-talent skal spille jyllandsseriefodbold i foråret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF drømmer om 8000 tilskuere på stadion til næste hjemmekamp

Aarhus

Forvirring om smittetal - men det går den gale vej: To sogne trues af tvangsnedlukning

Annonce