Annonce
Erhverv

Lukket loppesupermarked er ikke officielt konkurs: Indehaver har selv smækket kassen i

Spirrevippen & Co åbnede på Hattingvej i april, men nu er der lukket og slukket, og standlejerene kunne fredag og lørdag hente deres usolgte ting. Penge for solgte varer og forudbetalt standleje kan de foreløbig skyde en hvid pil efter. Arkivfoto: Morten Pape
Genbrugsmarkedet Spirrevippen & Co har lukket kassen i, men officielt er der hverken tale om konkurs eller om den betalingsstandsning, som indehaverne har meldt ud til standlejerne.
Annonce

Horsens: Loppebutikken Spirrevippen & Co, som for en uge siden lukkede dørene til butikken på Hattingvej 7, har ikke indgivet en begæring om hverken konkurs eller rekonstruktion.

Det bekræfter indehaver Karsten Krøldrup.

Han er ejer af selskabet Spirrevippen & Co. ApS, men i praksis er det hustruen Rikke Krøldrup, der har forestået den daglige drift af butikken med det særlige koncept, at private kan leje en stand, hvorfra de kan sælge deres genbrugsguld. Butikken sørger for salget, og salgsprisen afregnes med mellemrum til standlejerne - modregnet 15 procent, som butikken beholder.

I forbindelse med lukningen ser det dog ud til, at butikken beholder mere end det:

- Standleje og kommissions-afregning er på nuværende tidspunkt gået tabt, lyder det i en mail til standlejerne, og senere er der kommet endnu en mail, hvor Rikke og Karsten Krøldrup skriver:

- Butikken er gået i betalingsstandsning, og der er derfor intet nyt vedrørende kommissions-afregning og standleje. Vi arbejder hårdt på at få jeres penge ud, men kan ikke love noget.

Annonce

Direktør går af og forventer tvangsopløsning

I dag er der officielt ikke noget, der hedder betalingsstandsning. Reglerne om betalingsstandsning blev ophævet i 2011 og erstattet af nye bestemmelser om rekonstruktion.

- Det er rigtigt, at det ikke er en betalingsstandsning i den forstand, men det var det ord, vores advokat brugte, og i praksis er det dét, vi kalder det, siger Karsten Krøldrup.

Han fortæller, at parret lige nu fokuserer på at få tømt butikken. I næste uge vil han gå af som direktør i firmaet, fortæller han og forventer, at det vil få den konsekvens, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen vil lukke selskabet. Det kan ske ved en såkaldt tvangsopløsning.

I princippet kan alle vælge at standse sine betalinger, men når det betyder, at nogen, der har krav på penge, ikke får dem, efterlader det spørgsmålet om, hvordan disse så er stillet. I dette tilfælde er det blandt andet standlejerne, der har forudbetalt leje for stande i en given periode, og som måske også har penge til gode for solgte varer.

De kan rette krav om deres tilgodehavende på samme vis som andre kreditorer. Når der er tale om konkurs, er der udpeget en kurator, som gør konkursboet op, og hvis der viser sig at være aktiver ud over det beløb, der går til omkostninger, fordeles de mellem kreditorerne efter en bestemt rækkefølge.

Når selskabet derimod selv har lukket kassen i, bliver det mere uigennemsigtigt for kreditorerne, hvad der er af aktiver, og om de fordeles rimeligt.

- Vi vil sammen med vores advokat sørge for, at aktiver bliver fordelt ligeligt mellem alle kreditorer. Vi vil ikke behandle dem forskelligt, siger Karsten Krøldrup.

Annonce

Politiet var involveret

Den model har Benedicte Federspiel, der er jurist og chefkonsulent hos Forbrugerrådet Tænk, ikke meget til overs for, og hun står samtidig uforstående over for, hvem der skulle have " fastfrosset" økonomien hos Spirrevippen & Co, som Rikke Krøldrup har forklaret til Horsens Folkeblad.

- Det er jo åbenbart ikke Skifteretten, der i øvrigt ville have fulgt gældende regler, siger hun.

Konkurs-systemet er netop til for at sikre en vis retfærdighed og orden i sagerne, som i dette tilfælde er svær at få øje på, mener hun.

Spirrevippen & Co har meldt ud, at standleje og penge for varesalg p.t. er tabt, men den udmelding undrer også juristen:

- Hvor er de penge blevet af? De involverede i forretningen har taget imod penge for andres varer. Det er altså andres penge, og dem kunne de princippet have sat ind på en konto eller have lagt dem i en anden pengekasse, siger hun.

Aftalen mellem parterne har været, at Spirrevippen & Co får 15 procent af salgsprisen, mens standlejerne får de resterende 85 procent af deres salg.

- De ansvarlige har tydeligvis ikke haft styr på det, men det er dem, der har kastet sig ud i at drive en business, så de kan ikke bare sige, at de har glemt at tænke sig om. Det er gået ud over standlejerne, og jeg synes, de skal interessere sig for, hvor deres penge er blevet af, siger Benedicte Federspiel.

Så længe der ikke er et konkursbo at anmelde sit krav til, kan standlejerne ikke gøre meget andet end at lægge sag an, mener hun.

- Men der synes heller ikke at være styr på, hvor store beløb det drejer sig om, så det er tvivlsomt, om et sagsanlæg kan betale sig, siger hun.

Benedicte Federspiel betegner situationen som en rædsom historie, og det er desværre ikke første gang, at nogle kommer i klemme som standlejer i den type forretning, siger hun.

- Der synes at være generelle problemer med dette koncept, som åbenbart ikke altid drives professionelt. Vi har hørt om flere lignende eksempler, og jeg erindrer, at politiet var involveret i en af dem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Høj hastighed, ulovlige overhalinger, venstre om helleanlæg og kørsel over for rødt: - Vi ser det hele, siger politikommissær

Coronavirus

Live:  Falck lukker sine lyntestcentre fra februar

Aarhus For abonnenter

Bilist på flugt mejede kvinde ned: Hvornår skal politiet forfølge bilister, der stikker af?

Aarhus

Dagens corona-tal viser en lille stigning, men der er langt op til de grimme tal fra december

Annonce