Annoncørbetalt indhold

LYDEN AF AARHUS TEATER

Huskomponist Marie Koldkjær Højlund gav i slutningen af september 5 udsolgte sansekoncerter på Aarhus Teater. ”Det er et kæmpe privilegium at kunne optræde som musiker i en tid hvor alt er lukket ned, og det er jo helt klart en positiv effekt af at være huskomponist på teatret.”

Denne annonce indeholder sponsoreret indhold

Musiker og lydforsker Marie Koldkjær Højlund er huskomponist på Aarhus Teater. Det betyder, at hun igennem en hel teatersæson står hun for lyduniverset på forskellige forestillinger. Med alt fra popmusik til julesange.

Marie Koldkjær Højlund er de seneste år blevet et kendt ansigt på Aarhus Teater, når hun med sin bærbare computer under armen pisker rundt mellem kostumeafdelingen, lydstudiet, øvelokalet og scenerne.

Annonce

For bare et par uger siden stod hun bag sansekoncerterne Intet er nok med soloprojektet Kh Marie, hvor hun blev firet ned fra det 18 meter høje scenetårn på Aarhus Teaters Store Scene og undervejs var iklædt adskillige lyskjoler, badet i duft, lys og beats.

”Sansekoncerten er en blanding af det bedste fra en koncert og det bedste fra teatret i forhold til selve musikken. I en teaterkoncert er der mange sanser i rummet i gang. Det er der også til en koncert, men på en eller anden måde kan teaterrummet og koncertens rum give hinanden noget. Med den her koncert handlede det derfor om at åbne sanserne lidt anderledes end vi måske plejer,” siger huskomponisten.

Julesalmer i nye klæder

Højlund er allerede i fuld sving med at skabe det musikalske univers i Aarhus Teaters familieforestilling, Charles Dickens’ Et Juleeventyr, hvor hun skal iføre de klassiske julesange nye klæder. En ærefrygtig opgave, men ikke for Marie Koldkjær Højlund, der også i Lyden af de skuldre vi står på lagde arm med vores kulturarv:

”Selvom det kan virke stort at fortolke sangskatten, så føler jeg ikke ærefrygt i forhold til de gamle sange, fordi jeg har dem så meget inde på livet. Men samtidig er det jo derfor også på en måde mine egne sange, jeg arbejder med.”

Marie Koldkjær Højlund skaber musikken til Et Juleeventyr om den gnavne Ebenezer Scrooge. Forestillingen spiller fra 5. november til 20. december

Udover sansekoncerten og Et juleeventyr skal Marie Koldkjær Højlund til foråret komponere musik til Leonora Christina – sandhedens dronning, der bliver skrevet af Christian Lollike.

Annonce

En længerevarende flirt

Marie Koldkjær Højlunds første opgave for teatret var i 2017, da hun sammen med Simon Kvamm fortolkede den danske sangskat til Lyden af de skuldre vi står på.

Forestillingen blev en kæmpe publikumssucces, kritikerne kaldte den blandt andet ”den bedste danske teaterkoncert nogensinde”, og forestillingen høstede en Reumert for Årets Musikteater 2018.

Det gode samarbejde mellem Højlund og Kvamm banede vejen for, at Højlund efterfølgende blev optaget som nyt medlem i Nephew.

Lyden af de skuldre vi står på blev senere genopsat og spillede endnu en gang for fulde sale i foråret 2020.

I 2018 stod hun sammen med Morten Riis i lydkunstduoen The Overheard for både lydunivers og musik til en teaterversion af Lars von Triers Dancer in the Dark. Her skrev Højlund ikke kun sange til forestillingen, men skabte også et lydunivers, der førte publikum ind i hovedet på den blinde hovedperson, Selma, og i seneste sæson lavede Højlund det stemningsfyldte lydunivers til Jeg er her, en vandreforestilling gennem gaderne i Aarhus.

I 2020 og 2021 er der rig lejlighed til at høre meget mere til Højlunds kompositioner på Aarhus Teater. Med opgaven som huskomponist har den årelange flirt mellem musik og teater i hvert fald taget det næste skridt i en skøn sammensmeltning af lyd og billeder.

Annonce

Faste kunstnere på teatret

Aarhus Teater har en stærk tradition for at have faste kunstnere tilknyttet huset. I over 35 år har teatret haft skiftende husdramatikere, og de seneste par år har man oprustet yderligere.

I sæson 2020/2021 tager husscenograf David Gehrt hul på sin fjerde sæson i huset, mens Nathalie Mellbye overtager huskunstnerstafetten fra Nanna Cecilie Bang. Endelig er Marie Koldkjær Højlund som noget helt nyt huskomponist.

Teaterdirektør Trine Holm Thomsen siger: ”Det er virkelig guld værd at have faste kunstnere i huset, fordi det skaber kontinuitet, og fordi huskunstnerne er med til at udvikle scenekunsten indefra. Jeg mener det er kvalitetsfremmende, simpelthen, for vores forestillinger, at vi alle sammen kan arbejde på den samme profil, og det er noget vi gør meget ud af.”

Denne annonce indeholder sponsoreret indhold

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.