Annonce
Østjylland

Lykke Friis: Sådan kommer vi ud af krisen

Vejret vekslede mellem byger og sol - og vinden var frisk.

Klima- og ligestillingsminister Lykke Friis i topform, da hun talte ved folkemøde på Ejer Bavnehøj

Om det var fordi yndlings-fodboldholdet Bayern München havde triumferet over Kaiserslautern, eller om det var en adrenalin-rus fremkaldt af valgkampen er ikke til at sige.

Annonce
Lykke Friis brugte søndagen på bl.a. at løbe Marselis Løb i Aarhus og tale ved folkemødet på Ejer Bavnehøj. Her anviste hun vejen ud af den standende krise. Fotos: Jan Bjerre Lauridsen.

Men klima-, energi- og ligestillingsminister Lykke Friis (V) var bogstaveligt talt på toppen, da hun søndag eftermiddag talte ved det traditionsrige folkemøde på Ejer Bavnehøj.

Rytmepiger fra Skanderborg Gymnastikforening.

Foran en forsamling på et par hundrede tilhørere, der havde sat sig til rette i klapstole og med paraplyer inden for rækkevidde, var Lykke Friis på slap line.

Et par hundrede tilhørere havde udstyret sig med regnfrakker, paraplyer og madkurve på græsplænen foran tårnet.

Folkemødet er ganske vist upolitisk - det er Grænseforeningen, Skanderborg Kommune og Ejer Bavnehøjs Venner, der står bag - men ministeren kunne dog ikke dy sig for at komme med opskriften på, hvordan landet skal klare sig ud af den standende krise.

Forpagter af den nye kiosk, Jesper Græm, havde en god dag med salg af tapas-anretninger, burgere, is og andre lækkerier i kiosken »Jespers Fodrebræt«.

Der er fire ting, vi skal gøre os klart, lod ministeren forstå, hvis ikke landet skal ende som »et museum for velbjærgede asiatiske turister«:

Dagen bød også på folkedans med dansere fra Skanderborg og Sydslesvig.

Vi skal erkende, at vi er en del af det globale hjernekapløb, så erhvervsliv og universiteter ikke belastes unødigt med restriktioner.

Der blev også lige tid til et smil til fotografen fra den travle minister.

Vi skal gøre det attraktivt for virksomheder at etablere sig i landet.

Vi skal gøre os uafhængige af fossile brændsler og frigøre os fra de lidet demokratiske oliestater. Med vækst i vores hjemlige grønne erhvervsliv til følge.

Og endelig skal vi have noget af frihedsånden tilbage fra 9. november 1989, da muren faldt.

Der er nemlig brug for en tro og en optimisme for at få landet på rette kurs, sagde ministeren, der mente, at Danmark - sammen med resten af den vestlige verden - er blevet overhalet af vækstøkonomier som Kina, Rusland, Braslien og Indien.

Eksemplificeret ved klima-topmødet i København, da de fremadstormende lande lavede deres egen aftale - og USA-præsident Obama ikke engang var inviteret med til de interne møder.

»Nu kunne man tro, jeg er ved at skrive Europas nekrolog, men sådan er det ikke. For læren af Berlin-murens fald er, at man kan ændre tilværelsen radikalt. Vi er ikke en del af en græsk tragedie, vi kan gøre noget for at komme videre,« sagde Lykke Friis og nævnte de fire førnævnte veje til at genrejse nationen.

Der var stående klapsalver efter talen, hvorefter der var opvisning ved Skanderborg gymnastikforenings rytmepiger.

Det tre timer lange program bød også på underholdning ved solist Anette Buonaventzen, der akkompagneret af Niels Nørager sang sange af bl.a. Søs Fenger og Lis Sørensen.

Den første taler ved arrangementet var Henrik Becker-Christensen, Danmarks generalkonsul i Flensborg. Det var dog Lykke Friis, der var dagens midtpunkt, og det var også på det tidspunkt, der var flest tilhørere. Det mærkede Jesper Græm, forpagter af den nye kiosk »Jespers Fodrebræt«.

»Jeg har solgt cirka 35 tapas-anretninger, og i alt vil jeg tro, der har været cirka 200 kunder i kiosken i løbet af de tre timer,« sagde Jesper Græm.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Biografgængere undrer sig over manglende evakuering: Men det var helt efter bogen, forklarer centerchef

AGF

AGF gik mål-amok i Farum

Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Annonce