Annonce
Kultur

Lykke-Per: Bille Augusts store, gode filmfortælling

"Lykke-Per" bliver båret sikkert igennem af Esben Smed og Katrine Greis-Rosenthal i hovedrollerne som Per og Jakobe. Foto: Rolf Konow/Nordisk Filmdistribution

Synk bare ned i biografsædet og nyd det. "Lykke-Per" er en medrivende og vedkommende historie, der på ingen måde har overskredet sidste salgsdato, selv om den foregår i slutningen af 1800-tallet.

Film: Forfatteren Henrik Pontoppidan skrev sin omfangsrige samtids- og udviklingsroman "Lykke-Per" fra 1898 til 1904, og selv om romanen altså er mere end 100 år gammel, står den stadig som ét af hovedværkerne i dansk litteratur. Han fik Nobelprisen i Litteratur i 1917.

Den 69-årige danske filminstruktør Bille August skabte sin første film, en dokumentar, i 1971. Siden har han lavet en lang række spillefilm og fået Den gyldne Palme i Cannes for to af dem, nemlig "Pelle Erobreren" (1987) og "Den gode vilje" (1991) samt en Oscar.

På trods af de to herrers meritter sidder der med garanti et flertal af danskere derude, der hverken har læst "Lykke-Per" eller set alle/de fleste af Bille Augusts film.

Men det behøver man altså heller ikke for at kunne nyde biograffilmen "Lykke-Per".

Kom kun nærmere og frygt ej - der kræves ingen særlige forudsætninger for at synke ned i biografsædet og blive underholdt. Og Bille Augusts "Lykke-Per" er stærkt underholdende.

"Lykke-Per" er nemlig noget så helt-nede-på-jorden som en god fortælling. Og den er omsat til vidunderligt smukke billeder, befolket med skuespillere, der bevæger og gør indtryk.

Annonce
Lykke-Per i et jakkesæt, han har svindlet sig til, men nu klædt på til at møde det bedre borgerskab i form af familien Salomon. Foto: Rolf Konow/Nordisk Filmdistribution

Op ad den sociale rangstige

Peter Andreas Sidenius (Esben Smed) bor i en ikke nærmere defineret jysk by. Han er søn af en indre missionsk præst og flygter fra det stærkt religiøse hjem for at læse til ingeniør i København. Med i rygsækken har han udkastet til det, der bliver hans livsprojekt: At forbinde de jyske åer og søer ved hjælp af et sindrigt kanalprojekt. Men der skal penge til sådan et projekt, og da Peter møder den rige, jødiske Ivan Solomon, som straks omdøber ham til "en rigtig Lykke-Per", synes hans lykke gjort. Per ser muligheder for at få sine kanalplaner realiseret, ikke mindst hvis han gifter sig med Ivans søster Jakobe (Katrine Greis-Rosenthal), og dermed lyn-klatrer op ad den sociale rangstige. Men alt går selvfølgelig ikke som planlagt. Ikke alle ønsker en jævn jyde held og lykke i storbyen - og Pers vanskelige, stædige sind gør det ikke nemmere. Samtidig spøger familien i Jylland stadigvæk i baggrunden, og da Pers mor dør, og han beslutter sig for at vende hjem til begravelsen, opstår der et vendepunkt i hans liv.

Esben Smed har et sikkert tag om Per, der forekommer selvoptaget og ambitiøs, men som først og fremmest er et produkt af sin strenge opvækst og et hedt ønske om at lægge fortiden helt bag sig. Men han er altså svær sådan for alvor at holde af.

Smuk på en særpræget måde

Til gengæld er Per omgivet af personer, som det er meget nemt for biografpublikummet at elske - ikke mindst søskendeparret Ivan og Jakobe Salomon. Lillesøsteren Nanny er bestemt også værd at kigge på, men skuespiller Julie Christiansen har bare ikke haft så meget at arbejde med i rollen. Nanny er mest til pynt.

Det er Jakobe ikke.

Katrine Greis-Rosenthal er i rollen som den sårbare, men også stærke Jakobe, filmens helt store åbenbaring. Hvis det ikke var sådan en kliché, ville jeg skrive, at "en stjerne er født". Nå, nu gjorde jeg det alligevel...

Hver eneste gang Katrine Greis-Rosenthal er med i billedet, æder hun opmærksomheden. Hun er så helt utroligt smuk på en særpræget måde - hendes ansigt er ikke bare modelsmukt, det er et af den slags ansigter, der er blevet udkæmpet krige om.

Uden at afsløre i hvilken sammenhæng kan jeg sige, at der er en scene, hvor hun græder på en café/konditori, som er noget af det bedste danske skuespil, jeg har set længe. Og det er ikke den eneste scene, hvor hun brillerer, båret af en god instruktørs sikre touch. Sammen gør Bille August og Katrine Greis-Rosenthal Jakobe til et vægtigt kvindeportræt og til filmens mest interessante person.

Men hun får da lidt konkurrence fra Benjamin Kitter. Han er helt utroligt velvagt som Ivan Salomon, og hvis ikke han fremover får en bunke filmroller, forstår jeg ingenting. Rigmandssønnen Ivan, der tilsyneladende pepper et liv i lediggang op med at finde miskendte genier rundt om i byen og tage dem med hjem til middag, bliver i Kitters hænder både charmerende, vedkommende og elskelig.

Hovedpersonerne er omgivet af et sikkert hold af biroller. Her skal især fremhæves en særdeles velspillende Tommy Kenter som familieoverhovedet Phillip Salomon, Ole Lemmeke i en spøjs rolle som familievennen Delft samt Rasmus Bjerg som Jakobes venlige, jødiske bejler, enkemanden Eybert.

To timer og 45 minutter er lang tid. Og "Lykke-Per" vil nok ikke lide under at blive klippet op til en tv-serie. Men når det er sagt, så skal film altså ses på det store lærred. Især film med så skønne billeder fra vestjyske strande, interiør (i den mest fantastiske lyssætning) fra Den Fynske Landsby og Hjerl Hede og - ikke mindst - det skønneste portræt af København i slutningen af 1800-tallet, både når det gælder den usleste fattigdom og livet i herskabslejlighederne.

Gå nu i biografen og se den film. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidste gang sad uden pause så længe og bare var optaget af en god filmhistorie. Jeg kedede mig ikke et minut.

Bille August fortjener en af de store priser igen...

Fakta

Film: Lykke-Per. Instruktør: Bille August. Manuskript: Bille August og Anders August. Fotograf: Dirk Brüel. Producer: Karin Trolle og Thomas Heinesen. Produktionsselskab: Nordisk Film Production. Længde: 2 timer og 45 minutter.

Medvirkende: Esben Smed (Per Sidenius), Katrine Greis-Rosenthal (Jakobe Salomon), Benjamin Kitter (Ivan Salomon) - desuden blandt andet Jens Albinus, Rasmus Bjerg, Tammi Øst, Tommy Kenter, Ole Lemmeke og Julie Christiansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nye beregninger: Det vil der ske med biltrafikken, hvis man gør bus og letbane gratis i Aarhus

Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Aarhus

Mulige problemer med letbanen torsdag: Udstyr til forebyggelse af is er endnu ikke fuldt i drift

Aarhus For abonnenter

Nelson boede 14 år i en flygtningelejr: - Det betyder alt for mig at blive dansk statsborger

Annonce