Annonce
Aarhus

Lykken er en kolonihave - men ventelisten til byens haveforeninger er lang

Der er lange ventelister ved byens haveforeninger. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard/Scanpix

I mange af de århusianske kolonihaveforeningerne er efterspørgslen på et grønt sommerfrirum så stor, at der er blevet lukket for ventelisterne. P.t. står op mod 2000 i kø til en kolonihave, viser en rundringning avisen har foretaget. Og trods flere af disse er gengangere på foreningernes ventelister, må kommende kolonihaveejere altså væbne sig med tålmodighed, lyder det.

- Det var et liv i sus og dus i mormors kolonihavehus, i mormors kolonihavehus

Teksten, der runder versene af i Eva Madsens kendte popsang, som var en løftet pegefinger mod planerne om nedlæggelse af de grønne otiumsfrimærker på Amager i slutningen af halvfjerdserne.

En sang om arbejderklassens sommerfrirum, fortalte manden bag ordene, Erik Clausen, dengang. I dag er kolonihaverne fortsat et sted med tid til fordybelse, koblen af og lugen ud i kartoffelrækkerne, omend ejerskaberne nu i langt højere grad går på tværs af alle sociale klasser.

Det er blevet moderne, i ordets bogstavelige forstand, at bo i kolonihavehus, og derfor er riften om de små, hyggelige grundarealer også enorm, fortæller Henning Skaarup, teamleder i Center for Miljø og Energi ved Aarhus Kommune. Alene i Aarhus Kommune er der 3.779 kolonihaver, hvoraf 3.202 ligger på kommunal jord.

- Det er virkelig blevet "in" og er også et udtryk for den byudvikling, der er i gang i Aarhus, hvor der kommer flere til midtbyen og efterspørgsel på rekreative områder stiger. Hvor det tidligere var folk fra beskedne kår, er det i dag en langt bredere gruppe og et mere købestærkt publikum, der søger mod kolonihaverne, fortæller Henning Skaarup.

Størstedelen af de kommunale områder har Aarhus Kommune lejet ud til Kolonihaveforbundet. Og i forbundets Aarhus-kreds mærker de også til den store efterspørgsel, fortæller formand, Teddy Steen Juhl.

- Det er en trend i øjeblikket. For få år siden kunne man godt have haver, der stod tomme. Det sker ikke i dag. Det er blevet synliggjort og folk har fået øjnene op for den mulighed. Og her har medierne også spillet en stor rolle. Der er sendt rigtig meget TV om haver de senere år, hvilket har øget interessen, fortæller formand i Kolonihaveforbundets Aarhus-kreds, Teddy Steen Juhl.

Annonce

Kolonihaver i Aarhus Kommune


  • Privat/Andelsforening: 366
  • DSB: 30
  • Staten: 181
  • Aarhus Kommune: 3202
  • I alt: 3779

Lange ventelister

For at få fingrene i et kolonihavehus må de fleste sande, at det kræver et smut på venteliste. Det viser en rundringning Århus Stiftstidende har lavet til 22 af de 32 haveforeninger, som hører under Kolonihaveforbundets Aarhus-kreds. Her er der op mod 2000 på venteliste. Dertil kommer de resterende haveforeninger, samt de private og statsligt ejede.

Der er dog mørke tal, når man kigger på haveforeningernes ventelister. Det er nemlig almindelig kutyme at skrive sig op flere steder, og derfor er der også en del gengangere i regnestykket.

Salget af kolonihaver er svingende fra år til år, og derfor er de færreste af haveforeningerne, Århus Stiftstidende har været i kontakt med, interesserede eller for den sags skyld i stand til at komme med en kvalificeret bud på ventetiden.

Men efterspørgslen - den er stor. Det er de alle enige om.

Ét af de steder, hvor man oplever særlig stor interesse, er hos Haveforeningen Skovlunden, der ligger et stenkast fra Marselisborg Slot. Her er ventelisten i skrivende stund oppe på 200, fortæller formand Frank Karlsen.

- Vi oplever stor interesse, og det er svært at spå om, hvor lang ventetid, der præcist er. Mit bud er 10-15 år. Men omvendt, hvis det passer helt præcist, bør jeg nok gå ned og spille lotto. Når familier kommer med børn i barnevogn, plejer vi at sige, de kan forvente at være inde omkring konfirmationstid, siger Frank Karlsen.

Derfor har langt størstedelen af haveforeningerne indført en praksis, hvor der sættes loft på ventelisterne. Derudover opkræves ofte et mindre beløb årligt, for at sikre interessen er oprigtig. Det handler nemlig om at få de rigtige typer ind, fortæller Christina Østergård, formand i Haveforeningen Oldjorden. Her bedes interesserede eksempelvis om at møde personligt op ved foreningens havelåge i Åbyhøj.

- Det handler i høj grad om at forventningsafstemme, så folk ved, hvilke kolonisttyper, der bor herude. Det at bo i kolonihave er meget mere end at grille pølser om sommeren. Der er et stort fællesskab, men også et stort fælles ansvar for at holde haverne, siger Christina Østergård. Hos Haveforeningen Oldjorden svinger ventetiderne også meget, men man kan godt være heldig at komme ind efter et par år, fortæller formanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF-hollænder klar til at gribe chancen: Jeg ønsker at give noget tilbage til klubben

Annonce