Annonce
Aarhus

Lynfabrikken laver visualisering af udskældt nabobyggeri

Murer og ingeniør Ole Villumsen på terrassen ved Lynfarikken. Han frygter det kommende byggeri, hvis lokalplanen vedtages. Det vil i givet fald rejse sig i 25 meter højde bag den gule mur. Tirsdag kan man se en forsmag på "byggeriet". Foto: Søren Willumsen

Ejeren af Vestergade 49 har bestilt en kran til at udføre en visualisering i størrelsesforholdet 1:1 i protest mod nabobyggeri.

AARHUS: Forslaget om at der skal bygges boliger i seks etager i 25 meters højde bag det tidligere hovedbibliotek ved Mølleparken har fået naboen til at ligge søvnløs. Men pludselig fik han en idé, der skal føres ud i livet tirsdag eftermiddag.

Ideen vender vi tilbage til. Først hans begrundelse for at reagere:

- Jeg er bare så vred og skuffet over lokalplanforslaget, som på en lang række afgørende punkter afviger fra det salgsprospekt, kommunen i sin tid lavede for ejendommen, siger entreprenør Ole Villumsen, der ejer Vestergade 49, hvor Lynfabrikken ligger lige op mod hovedbiblioteksgrunden.

Han er især vred over den meget tætte og høje bebyggelse, som lokalplanforslag 1024 lægger op til. Forslaget er i høring til 15. november.

- Man foreslår nu at tillade en bebyggelsesprocent på 250 på grunden mod 180 procent i salgsprospektet. Det en meget voldsom stigning, mener Ole Villumsen.

Annonce

Vandring og borgermøde

Aarhus Kommune inviterer tirsdag 10. oktober til byvandring og borgermøde om lokalplanforslag 1024, der dækker området mellem Vestergade og Mølleparken som skal omdannes til hostel, boliger og supermarked.Kl. 15.30-16.30 er der byvandring med en byhistoriker. Man mødes ved hovedindgangen til det gamle hovedbibliotekt.

Kl. 16.30-17 åbnes dørene til det gamle bibliotek og man kan se de nu tomme lokaler, der skal indrettes til hostel.

Kl. 17-15-19.15 er der borgermøde om lokalplanen. Det foregår i Kunsthal Aarhus, J. M. Mørks Gade 13, 8000 Aarhus C, hvor man kan høre om og stille spørgsmål til lokalplan 1024.

Det tidligere hovedbibliotek er solgt og ifølge forslaget til lokalplan 1024 skal der kunne bygges i seks etager bag den bevaringsværdige hovedbygning, som det ses på tegningen, samt til venstre ud mod Vester Allé.

Flere etager - bedre salgspris

Ved at hæve bebyggelsesprocenten får sælger - Aarhus Kommune - meget mere i pris, fordi prisen afhænger af antallet af kvadratmetre, som køberen må opføre.

Aarhus Kommune har solgt det tidligere hovedbibliotek og bagbygningerne for 84 mio. kr. til konsortiet Biblioteksparken A/S. Det vil indrette hostel/vandrehjem i den gamle biblioteksbygning. Bag ved vil man opføre 70-100 lejligheder og en dagligvarebutik. Det skal dels ske ved et helt nyt byggeri i seks etager ud mod Vestergade, og dels ved en bygning i seks etager ind mod naboen i nummer 49.

Ole Villumsen er klar over, at kommunen har krævet en ændring ind mod hans grund, så de seks etager er trukket fire meter tilbage fra skel.

- Men det er stadig meget voldsomt, og kommer til at lægge Lynfabrikken i skygge. Her bor 40 små iværksættervirksomheder til leje, og jeg vil rejse en erstatningssag mod kommunen, hvis mine lejere forsvinder, fordi det hele bliver for mørkt her, fortæller Ole Villumsen.

Lynfabrikken får meget lys ind i iværksætterhuset i baggården til Vestergade 49. Men det lys forsvinder, hvis der opføres et nabohus i 25 meters højde, mener ejeren. Foto: Flemming Krogh

Unikt miljø

Han har siden 1982 arbejdet med at skabe et helt unikt miljø, der tiltrækker delegationer fra udlandet, der gerne vil se, hvordan man kan skabe et kreativt, spirende miljø med nye arbejdspladser i en baggård i midtbyen. Store firmaer som Arla, Lego, Kvadrat og Bestseller lejer fra tid til anden også mødelokale i Lynfabrikken, fordi de kan lide atmosfæren. Den er bl.a. karakteriseret ved at det gamle bindingsværk er bevaret og af glasvægge, der lader lyset strømme gennem huset.

- Jeg kunne jo bare lave det hele om til boliger og tjene meget mere på det. Men jeg har lagt min sjæl i at skabe et rart sted for iværksættere, og det er jo fantastisk her, siger Ole Villumsen og kikker sig omkring i husets café, hvor iværksætterne sidder bænket ved langborde med hinanden og kunder.

En sen nattetime

Men vi skal tilbage til idéen, der opstod en sen nattetime:

- Jeg har tænkt mig at vise, hvor stort byggeriet bliver. Derfor laver jeg en visualisering i størrelsesforholdet 1:1 af det nye byggeris højde. Så kan alle, der har lyst, komme og se hvor stort nabobyggeriet bliver. Og jeg giver kaffe i gården, siger Ole Villumsen.

Konkret har han bestilt en stor kran til at løfte en 27 meter lang ståldrager op i højden. Herpå hænges et byggenet på cirka 500 kvadratmeter.

- Så kan alle se, hvor meget det kommer til at betyde for os, siger Ole Villumsen, der har inviteret borgmester, rådmænd, teknisk udvalg og byens partier samt fællesrådet og naboer til at se "byggeriet" fra gården i Vestergade 49 tirsdag 10. oktober kl. 15.30-17.15.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Byudvikling For abonnenter

Det kan koste kommunen dyrt at sige nej til nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Annonce