Annonce
Kultur

Lyrik: Stille sympatiske digte

Julie Sten-Knudsen. Foto: Morten Holtum/Gyldendal

Julie Sten-Knudsen skriver afdæmpet, uden at teksten bliver tandløs.

Annonce

Bøger: Der er noget stille og tyst over den oplevelse af verden, som Julie Sten-Knudsen præsenterer læseren for i sin nye digtsamling "Spor efter fugle". Det ses allerede i titlen, hvor det kun er sporene og ikke fuglene selv, der sanses.

Som samlingens titel lægger op til, står naturen centralt i Sten-Knudsens digte. I udgangssituationen opleves naturen harmonisk, men i løbet af teksten sker der ofte det, at harmonien brydes. I det små kan det være som i bogens første digt, hvor nogle mænd samler hyldeblomster i plasticposer fra Fakta eller Netto. Naturen møder kulturen.

Eller det kan være det store, fine landskab, som i virkeligheden viser sig at være forurenet. Der er en stærk forbundethed med naturen i digtene, men harmonien er ikke stabil.

Sproget i Julie Sten-Knudsens tekster flyder i et stille parlando. Tit er der en bevægelse fra en større verden, som så klinger ud i det helt nære. Det kan være som i digtet med manden på bænken, der vil snakke om kvindelige soldater og pacifisme, men "med majs i skægget".

Det er helt i tråd med den stille stemning, at den sparsomme humor i digtene optræder for nedskruet blus. Og er man fuld i Sten-Knudsens verden, er man kun lidt fuld.

At man kan "dufte" med næsen, og at "skodder" ikke kun er noget, man har for vinduerne, må en bedaget anmelder nok leve med. Ligesom han kan grunde over, hvor vildt "helt vildt" er.

Det er meget sympatiske digte, Julie Sten-Knudsen nu har udgivet, og det afdæmpede gør ikke digtene tandløse. Der er visioner, der rummer farlighed, men alt er jo relativt, og alt i alt var læsningen en positiv oplevelse. Julie Sten-Knudsen: "Spor efter fugle", digte. 72 sider, 199,95 kroner, Gyldendal

Julie Sten-Knudsen: "Spor efter fugle". Foto: Gyldendal
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Endnu en skoleelev er smittet med corona: 32 børn og seks medarbejdere sendt hjem

Aarhus For abonnenter

Borgerlige partier sikrer festugen: Lad os ikke styre af frygt

Aarhus

30-årig dømt for at sætte ild til overbos lejlighed: - Et rent held at ingen kom til skade

Annonce