Annonce
Aarhus

Lys over land: Nu brager gadelamperne løs helt indtil midnat i Aarhus

Der er godt nok mørkt på de århusianske stier og villaveje. Men nu bliver mørket fortrængt til efter midnat, efter kommunen er begyndt at lade alle gadelamper brænde i stedet for at slukke hver anden klokken 22. Arkivfoto: Jens Thaysen
Gadelamper på villaveje og stier over hele kommunen lyser nu tre timer længere i døgnet. Og det koster ikke en krone ekstra.

AARHUS: Synes du, det er lidt utrygt at lufte Futte sent om aftenen?

Så prøv engang at gå ud på fortovet i aften efter klokken 22. Du skulle gerne se en vej, der er meget bedre oplyst, end du har været vant til.

Hidtil er hver anden gadelampe på de mindre veje blevet slukket fra klokken 22 og indtil klokken 07 næste morgen, men nu brænder samtlige lys indtil midnat og igen fra klokken 06 om morgenen.

Det sker for at øge trygheden for borgerne, forklarer rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V).

- Det er vigtigt for mig, at århusianere, uanset hvor de bor i kommunen, kan færdes trygt i deres lokalområde. Derfor har det været en klar prioritet at få udvidet tidsrummet, hvor der er fuldt blus på gadebelysningen på villaveje og stier, siger han.

Annonce

Hvis du ser en lyseslukker

Fremover skal der være lys i samtlige gadelamper på villaveje og stisystemer indtil klokken 24 og fra klokken 06 om morgenen.

Hvis du oplever, at det stadig kun er hver anden lampe på din vej, der lyser om aftenen, så kan du tippe Aarhus Kommune om det, så fejlen kan blive rettet.

Det kan eksempelvis gøres via app'en, 'Aarhus Borgertip'.

Spot på de mindre veje

Men er der nu virkelig tale om samtlige gadelygter på alle villaveje og stisystemer i hele kommunen?

- Ja, lyder det fra Ole Morgenstjerne, der er projektchef i Teknik & Miljø.

- Målet har været at øge trygheden for borgerne, så det er netop villavejene og stierne, hvor vi øger antallet af timer med fuld belysning med tre ekstra timer i døgnet. Omvendt så slukker hver anden lampe stadig klokken 22 på vores indfaldsveje og andre større veje. Eksempelvis på Ringgaden, Oddervej og Dronning Margrethes vej, fortæller han og tilføjer, at kommunen meget gerne vil høre om det, hvis der mod forventning skulle være steder, hvor lyset ikke bliver ved at brænde i det nye tidsrum.

Koster ikke ekstra

Det er ikke gratis at lade al lyset på de mindre veje brænde tre timer ekstra hver dag, men det kommer alligevel ikke til at koste kommunen ekstra. Udgiften modsvares nemlig af en afgiftslettelse på el, som tidligere er blevet vedtaget i Folketinget.

Oven i det kommer yderligere en besparelse fra Aarhus Kommunes store energirenoveringsprojekt, hvor 29.000 nedslidte kviksølvsarmaturer over en årrække er blevet udskiftet med LED-lamper, som er væsentligt billigere i drift. Man kan kende LED-lamperne på, at de i stedet for et gulligt lys udsender et mere klart, hvidt lys.

Dermed er cirka halvdelen af vejbelysningen i Aarhus Kommune nu udskiftet til LED.

- Vi mangler den resterende halvdel, og her er gevinsten ved at skifte knap så stor som ved kviksølvsarmaturerne. Det er stadig i politisk proces, men hvis vi får bevillingen, så kan vi udskifte resten til LED-lamper inden for fire år, fortæller Ole Morgenstjerne.

Bor man på en vej, hvor der stadig står konventionelle gadelamper, så vil hver anden af dem slukke mellem midnat og klokken seks om morgenen.

Bor man derimod på en vej med nye LED-lamper, så vil de alle lyse natten igennem.

Fra 2015-2019 udskiftede Aarhus Kommune 29.000 gamle kviksølvsarmaturer med moderne, strømbesparende LED-lamper. De nye lamper er væsentligt billigere i drift end de gamle. Billedet er fra 2015 i Mårslet. Arkivfoto: Axel Schütt

Video: Sådan ser det ud, når alle gadelamper tændes

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Alle tiders jul med pressefotograferne

Læserbrev

Parkering på fiskerihavnen. Er vi blot en stime gubbier i akvariet?

Det forekommer mig ret bizart, at to rådmænd offentligt diskuterer, hvem der mon er skyldig i den ene fejl efter den anden, samtidig med at vi borgere blot ser på cirkusset. Det var i ingens interesse, at parkeringsforholdene blev ændret på Fiskerihavnen. Men af en eller anden finurlig bureaukratisk grund ændrede man det uden argumentatorisk grund. Vi så det også med projekt Aarhus Folkepark, hvor der heldigvis blev oprettet borgergrupper mod indgriben i vores grønne områder. Burde det overhovedet være nødvendigt at oprette protestgrupper? Burde borgerdemokrati/-inddragelse ikke være en ren selvfølge? Heldigvis landede Lind Invest og Salling Fondene lidt ro på bølgen i akvariet. Men også her går det stærkt, og før vi fik set os om, hed projektet pludselig Kongelunden. Jo, demokratiets vej i akvariet vil ingen ende tage. Gubbierne svømmer konstant rundt og følger bare strømmen af fodringen fra oven. Det er, som om byrådets aktører i akvariet helt har glemt, at de er medaktører og skal varetage miljøet i vandet til gavn for alle. Det kunne være ønskeligt, at man lyttede noget mere til borgerne og stillede dem overfor flere valg, så det ganske enkelt var flertallet, der havde en sidste stemme, i forhold til om det skal være den ene eller den andens byudviklers forslag, der bliver realiseret i de forskellige enormt store projekter, der skal udvikle byen. Vi skal alle være her, og vi skal alle behandles med respekt.

Aarhus

Efter 15 timer: Stadig ingen spor af forældre til efterladte småbørn

Annonce