Annonce
Aarhus

Lyset fra stjernerne: Andreas Mogensen fejrer H.C. Ørsted i Aarhus

Den danske astronaut Andreas Mogensen gæster Søauditorierne i Aarhus. Foto: Søren Kjeldgaard
Det er 200 år siden H.C. Ørsted opdagede elektromagnetismen. Mød ham - i ånden - og astronaut Andreas Mogensen i Søauditorierne.

AARHUS: Elektromagnetisme, ilt, brint, lynafleder, opdrift, faldskærm og rumfang alle ord, som den danske fysiker H.C. Ørsted har fundet på.

I år bliver 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen fejret under navnet HCØ2020.

Torsdag 30. januar besøger den første dansker i rummet, Andreas Mogensen, Aarhus Universitet for at fejre HCØ2020 med århusianerne.

Fejringen foregår i Søauditorierne, hvor Andreas Mogensen fortæller om sin fantastiske rejse gennem naturvidenskaben, og hvilke af Ørsteds ord der har særlig betydning for ham i forhold til hans liv som astronaut.

Der er kun plads til 429 i auditoriet. Pladserne fordeles efter først-til-mølle-princippet efter henvendelse til Steno Museet i Aarhus elle via deres hjemmesiden. Sciencemuseerne.dk. Men man skal skynde sig, der er kun få pladser tilbage.

Annonce

FAKTA

Kl. 16.30 Dørene åbnes til Søauditorierne, Aarhus Universitet
Kl. 17.00 Dørene lukkes
Kl. 17.15 Lyset fra stjernerne – på rejse med Andreas Mogensen & H.C. Ørsted
Kl. 18.00 Spørgsmål fra salen og mulighed for foto med Andreas Mogensen
Kl. 18.30-20.00 Behind the scenes på Steno Museet, C.F. Møllers Allé 2, 8000 Aarhus C. Sneak Peek til en ny udstilling om H.C. Ørsted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Danmark

Kristian Jensen bliver analytiker hos Avisen Danmark: Som ex-minister kan jeg sige tingene mere direkte

Annonce